Заслуги и добро поведение: Убиецът Джок Полфрийман излиза на свобода

Австралиецът беше осъден на 20 години, от 2007 г. е зад решетките
Обновена: 19 сеп 2019 16:40 | 19 сеп 2019 16:34, Камелия Цветанова
74
Заслуги и добро поведение: Убиецът Джок Полфрийман излиза на свобода
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Убиецът на студента Андрей Монов-австралиецът Джок Полфрийман излиза на свобода. Той беше осъден през 2011 година на 20 години затвор, но понеже е излежал повече от половината от присъдата си, може да бъде пуснат предсрочно на свобода. Реално австралиецът прекара 12 години зад решетките, а останалите 8 му бяха спестени. 

Още по темата
"Тричленен състав на Апелативен съд–София с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева разгледа днес жалба срещу решение на Софийския градски съд (СГС), с което е оставена без уважение молба за предсрочно условно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман.

Апелативните магистрати намират жалбата за основателна и Полфрийман може да излезе на свобода. В случая са налице законовите основания за предсрочно условно освобождаване. Мотивите на съдебния състав ще бъдат публикувани на сайта на съда", пише в прессъобщение на съда.

Полфрийман е в ареста от края на 2007 г., когато извърши убийството в центъра на София. След спор и сбиване тогава с компанията на Монов австралиецът намушка фатално с нож студента и рани Антоан Захариев.

Тъй като вече е изтърпял половината от наложеното му наказание, Полфрийман се възползва от правото си и от променения закон, за да поиска предсрочно освобождаване.

Софийският градски съд трябваше още през м.г. да разгледа молбата му, но осъденият пожела да се запознае с внесените документи от затворническата администрация.

Делото беше отложено, но Полфрийман преценил, че няма смисъл да иска предсрочно освобождаване, след като становището на администрацията е, че трябва да стои още в затвора.

В документите пишело, че Полфрийман е стриктен и изпълнителен, но имало още какво да се работи с него.
През последните години бил награждаван 10 пъти и нямал наказания.

Той е и един от затворниците, които спечелиха безпрецедентното дело и извоюваха секс без камери и надзиратели в затвора.

Тричленен състав на ВАС отмени заповедта на директора на ГДИН, според която подобни срещи по възможност се следят с видеокамери и се провеждат в присъствие на надзиратели.

Името на Полфрийман нашумя и през 2016 г. В затвора той стана председател на затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода.

Заради тази му инициатива неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира тогава за "Човек на годината“ в класацията на Българския хелзинкски комитет (БХК), което предизвика обществен скандал и правозащитната организация оттегли номинацията му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
4
 
! Отговори
Иво преди 4 години
До АнонименЗначи казваш, че когато тумба роми нападне някого, той спокойно да се защити като ги изколи. Само че тогава същите, които днес извадиха от затвора този убиец, при това предумишлен, след като носи хладно оръжие значи има и намерение за използването му, са на точно обратното мнение. Имам предвид расистите от БХК, за които само защото си нещо различно от българин те поставя в превилигоравано положение.
66
0
 
4
 
! Отговори
Др. Уотсън преди 4 години
Със Ставис.ки какво стана> Да неби да лежа?
65
6
 
8
 
! Отговори
Др. Уотсън преди 4 години
Абе и мен ме съмнява този Джок да е бил на 100% виновен. Вярно, че е носил нож със себе си(това си е подсъдно) , но как и защо го е изпозвал явно е спорно. Ако не е имал нож, можеше и да не е жив, или инвалид. А и все пак е лежал 12год, всички знаем един куп примери, за хори убили нарочно или не, и без ден зад решетките (Стависки например; както и оня Рижко, дето избяга зад граница, или пък случая с Отвертката).
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А я седим тука и си мислим ако думнем некой от управляващите колко ще ми дадат и дали ще ме пуснат предварително ,вие какво мислите...
63
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко е лежал тоя нагъл австралийски крокодил.
62
6
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Българското кривосъдие с поредният грандиозен резил !
61
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този съдия е правозащитник от непео и няма срам.
60
10
 
16
 
! Отговори
мак преди 4 години
Голям цинизъм е да пуснеш убиеца толкова години по-рано. Та той е убиец, а не крадец, явно съдиите са "неподкупни". Срамота.
59
10
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Значи оцениха живота на убития с наказание убиеца 4000 дни да бъде хранен и пуснат. Това не е правосъдие!
58
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите винаги са смятали, че имат право да убиват когото си пожелаят. Реакцията в подкрепа на този австралийски чегеварист на местната терористична червена шайка просто потвърждава тезата, че либерастите са наследници на болшевишките палачи.
57
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това *** извърши политически мотивирано убийство. Анархист, който е вадил ножове и преди този случай, дошъл тука зарафи евтини жени и да защитава крадливо малцинство уби момче отрасло в България. Това няма нищо общо с каквато и да е самоотбрана. бхк пак са се намесили.
56
6
 
23
 
! Отговори
до 57 преди 4 години
Драги ми смехурко, в голяма грешка си. Англичанчето лежа 12 години, заради натиск от политически сили, свързани с таткото на жертвата. Това би следвало да е непредумишлено убийство, при неизбежна самоотбрана- максимум условна присъда. Пример дядо ми- роми го ограбват многократно. Вила близо до Сунгурларе. Застреля един крадец директно в къщата си. Неизбежна самоотбрана и нямаше присъда, въпреки че очаквахме условна. Човекът от коментара явно много добре знае кога да стреля и кога- не.
55
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плюя на съдията, подписал това!
54
7
 
3
 
! Отговори
до IT специалиста 56 преди 4 години
ами защо не ги застреля? вместо да си жертва на системата и да пееш по форумите какъв герой си - сега щеше да изкараш 12 години в панделата и да излезеш като мъченик и герой? кеф ти секс без камери и надзиратели, интервюта, и всичко това - на държавни разноски, нали?като носиш пищова и имаш намерение - ползвай го, щото другия път може да не ти се падне някой с кашкавалени ръце и ще ти пъхне ютията де слънце не огрява.
53
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди години ме нападнаха на НДК с цел грабеж. Избих ножа от ръката на единия (бяха четирима). Предупредих останалите, че нося оръжие и, че ще ги застрелям без да ми мигне окото (едва не лежах един с кафява кожа, който обра дядо ми преди години). Какво стана ли? Прегледаха се записите от всички камери и ходих поне едно 20 пъти да се обяснявам в СДВР. Даже ме съдиха. IT специалист съм, но си търся правата- бих убил без да ми мигне окото. Твърдо на страната на Полфрийман съм. Жалко, че е лежал.
52
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Успех, Джок! Доказа, че си смел и достоен! Даже 12 години ти бяха много. Не трябваше да лежиш и ден, ти се защитаваше! Дано случаят ти е за урок, дано действаш така и за в бъдеще, но не и в България, защото тук закони за самозащита и неприкосновеност на частната собственост нямаме. Ясно е, че си прекрачил границите на неизбежната самоотбрана. Жалко е как съдът, натиснат от един престъпник в лицето на един страхлив баща, ти даде присъда. В Европа или САЩ ти щеше да съдиш нападателите.
51
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Адкватно решение, което бе отложено с години заради обществения натиск. Обществен натиск, защитаващ 16 души, пияни на кирка и дрогирани, нападнали един- и той в подобно състояние. БРАВО на младежа, че все още е адекватен! БРАВО за смелостта да скочи срещу едни тотални *** (не, че той е нещо повече де). Случката да беше в САЩ, щеше да има 16 келeши, натръшкани на земята. Това е истината- казвам го като човек, запознат със случая. Един от 16 страхливци си го е получил. ГОЛЯМО БРАВО и успех!!!
50
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредна гавра с българите, всеки може да дойде и да се гаври безнаказано с тях и да си замине.
49
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Футболните агитки са за затвора всичките! Мислят си, че са безсмъртни, очевидно не са!
48
0
 
1
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
В медиите се представят различни казуси свързани с т.н.независима съдебна власт,както у нас,така и в чужбина!Считам,че когато се представят такива казуси трябва да се обяснява доста по-обстойно и внимателно защо се вземат такива решения!Моето мнение едва ли има значение,но ще го кажа-в много случаи действията на справедливата цацаратура и независимия съд,както и тези на т.н.международен съд и други международни съдилища са просто унижение и издевателство с правораздаването и справедливостта!?