Осъдиха трима иманяри, търсили ценности в района на Якоруда

Мъжете са от Белица и Банско
13 ное 2019 12:24,
10
Осъдиха трима иманяри, търсили ценности в района на Якоруда
Снимка: Булфото архив

Присъди за иманярство получиха трима мъже от Белица и Банско. Състав на Окръжен съд - Благоевград с председател Росица Бункова призна тримата за виновни за търсене на археологически обекти без съответно разрешение, съобщава „24 часа“.

Още по темата


И.Д.Д. от Банско получи 1 година условно с 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 5 хил. лв, М.А.Ч. от Белица получи 6 месеца условно, с 3 години изпитателен срок, а А.Т.А. също от Белица бе осъден на 10 месеца "пробация".

През месец май 2016 г. в местността "Миланица" край Якоруда, с лопати и металотърсачи тримата са търсили археологически предмети. В домовете им са открити уреди за търсене на археологически обекти, както и археологически цености като накити и монети от различни епохи.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Софийски апелативен съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6 . Неясното в България е кое е археологически обект . Обозначен ли е по някакъв начин от което да е видно че е паметник на културата има ли най- малкото някакви табели или както повечето така наречени паметници на културата са забравени , занемарени и пусти. От което въобще не проличава че са такива. А на управниците им е най -лесно да си измият р цете с иманярите. По темата може да се коментира много но ние няма да променим нещата за съжаление.
7
0
 
10
 
! Отговори
Стоян Димитров преди 4 години
И сега нещо не разбрах. С колко имане са хванали иманярите? Или са ги осъдили дето копат или дето имат металотърсач? И кое е незаконното? Да копаш или да имаш металотърсач? Или и двете?
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Васил Черепа и Митю Гестапото кога?
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На територията на исторически и археологически обекти е забранено да се копае, какво неясно има в законите? *** на такъв обект с лопата и металотърсач и разправяй, че си търсиш ключа от колата в тревата...
4
2
 
21
 
! Отговори
милицай преди 4 години
Скапани и неясни закони третирани от родните милиция,прокурвотура и неЗависим съд според както им кефне. Демокрация,но само за горните институции
3
3
 
18
 
! Отговори
На дедо са преди 4 години
Добре де, ами ако дядото на техния пра-пра дядо им ги е завещял и са наследени, тогава пак ли съд и конфискация в полза на държавата?
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знаят с кого да играят, затова са ги закопчали.
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Umим иманяри, които откриват повече съкровища за месец, отколкото някой археолози за цялата си кариера...