Газ фосфин предизвикал сърдечен арест у починалия Стефан

9-годишното момче е било изложено на отровата около 12 часа
30
Газ фосфин предизвикал сърдечен арест у починалия Стефан
Снимка: архив, БулФото

Отровният газ фосфин е предизвикал сърдечен арест у починалото 9-годишно момче в село Кардам.

Активното вещество в отрова за гризачи, вдишано от момчето, е било в летална концентрация, значително над нормите, описани в специализираната литература, които предизвикват смърт само за 30-60 минути.

Това съобщи на пресконференция районният прокурор на Генерал Тошево Йорданка Чанева, която е и наблюдаващ прокурор на досъдебното производство.

Още по темата
Прокурорът посочи, че изготвените експертизи от Военномедицинска академия в София и съдебен лекар са еднозначни, предаде БТА.

Районният прокурор поясни, че отровата е открита зад леглото в дома на детето - в процепи на стената, замазани с кал. Влажната замазка още повече е провокирала отделянето на отровния газ и е протекла спонтанна реакция. Детето е било изложено на отровния газ около дванадесет часа.

Малолетното момче почина на 27 октомври, а в болница бяха настанени и две от сестрите му - на 11 и 7 години. Децата вече са изписани от лечебните заведения, като предстои и за тях да бъдат назначени съдебно-медицински експертизи, казаха от прокуратурата.

Засега не е ясно как семейството се е сдобило със силната отрова за гризачи, която не се продава свободно. Досъдебното производство се води по член 122 от Наказателния кодекс за причиняване на смърт по непредпазливост и към момента няма повдигнато обвинение на лице, каза Йорданка Чанева.

Семейството, в което се отглеждат пет деца, вече е настанено със съдействието на социалните служби в предоставено от съсед жилище с много по-добри битови условия, допълниха от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не казват от къде са взели тая отрова,след като я няма на свободният пазар? А дядото защо и той повръщал,след като не спял в тая стая?Преди години тая отрова беше масова,но никой не съм чул да е умрял? Ако не публикуват от къде е доставена отровата,заключението ми е,че прикриват грешката на доктора!
28
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Замазвали в стаята...Да, картинката ми е ясна, това са от нашите масаи.
27
4
 
11
 
! Отговори
@25 преди 4 години
Живея в къща, никога не ми е хрумвало да замазвам с кал отрова в дупка. Тва може да се прави по оборите, не и вкъщи. Още повече, че аз лично съм ползвала черната отрова, както и вероятно ужасно много други хора, и никой от тях не се е отровил. Изобщо не е ясно колко отрова трябва да зазидаш, за да се вдигне концентрацията до смъртоносна доза дори и за дете. Още трябва да се работи по тази версия, за да стане правдоподобна.
26
5
 
12
 
! Отговори
Фармацевт 4 преди 4 години
Zn3P2 + 6 H2O = 2 PH3 + 3 Zn(OH)2 Тва реакцията на хидролиза, при която се отделя фосфин като главен продукт - тва първото след равното, а другото е страничен продукт. Та, точно тоя фосфин прави белята да трови всичко живо наред. И тоя химически "гении" дето все ме реплекира да вземе да се скрие някъде.
25
6
 
2
 
! Отговори
Фармацевт 3 преди 4 години
До АнонименБгееца е корапо и чепато животно, дори да бърка отстоява до последно до последния възможен момент. Излагаш сее. Добре, че форума е анонимен. Ако мислиш, че греша виж ми лайковете на другите коментари и да видим кой кого подкрепят повече хората. Аман от луди като тебе.
24
3
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
До Анонимен 23 Всъщност точно така се прави, слага се в дупката на мишката и се замазва с кал, може да питаш дядо си, преди да се изказваш неподготвен.
23
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен това, доколкото помня една от сестричките беше с ендокардит. Как това се връзва с отровата? И изобщо, ако детето е било изложено на тия изпарения 12 часа, щеше да умре за 1 час, не да викат линейка 2 пъти. Освен това как лекарите не са забелязали никакви признаци за натравяне с химикал? Българските лекари ако не се самодиагностицираш не могат ли да те диагностицират? Или ако не могат, не би ли трябвало да го закарат в болница където да се уточни диагнозата. Няма такава държава!
22
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как по дяволите ще я намерят тая отрова?! И за чий ще я зазидват в стената. Това е абсолютно нелепо. Или някой трети човек влизал в къщата ги е убил умишлено, или това е пълна полицейска измислица. В смисъл КАК ще намериш такава отрова? Ако ще трепеш мишки, няма да я зазидаш. Абсурд някакъв е този случай.
21
8
 
8
 
! Отговори
Сата НАТОП преди 4 години
Просто ченгетата са набутали миша отрова в зида, за да потушат скандала с лекарската некомпетентност. Миша отрова или не, докторите са идвали два пъти и са доубили момчето.
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Фармацевт 2Пробвай да си направиш попара с тоя "бромдиолон", дето бил безопасен за хората.....Антикоагулант!Кое ни е наред, че и фармацевтите ни да ги бива за нещо различно от *** на зелева каца....
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Фармацевт 2Ееее ти вкара няколко купешки лафа и реши, че си избил рибата и си смаял всички :)Земи сега почети какво е това БОВ, щото употребяваш гръмки термини не на място, тия твойте БОВ ги има в почти всички пестициди от групата преди откриването на синтетичните пиретроиди.Токсичните свойства на едно вещество не го правят БОВ, да не говорим, че когато тая черна миша отрова се продаваше свободно в миналото, тия БОВ бяха ЗАБРАНЕНИ и то много преди това.
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12Ами ти и газовете от колата ако ги вдиша човек ще умре, това прави ли ги бойни отрови?!
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До TotenkopfОтровата не се продава свободно СЕГА, но преди години се ползваше масово, т.н. "черна миша отрова", някой вероятно е скътал стари запаси от нея и я е ползвал.
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13Спече нещо а, обиди се?!Ми ограмоти се, не е хубаво да се пишат глупости.Да сравниш миша отрова от времето на соца с бойни отровни газове граничи с ***, недей се изказва неподготвен за да блеснеш с акъл.Утре някой ще ше нашмърка с отрова за ***, или пудра против бълхи и пак ли ще кажеш, че е Бойно отровно вещество?
15
6
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
А и е ясно, че или са откраднали отровата отнякъде или са я купили на черно. Това не е ли подсъдимо? Отровата не се продава свободно, както сами казват. Чудят се само как да не си свършат работата, ама иначе лекарите били виновни. *** народ, слаба дуржава , лесно се управлява.
14
3
 
8
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
"Досъдебното производство се води по член 122 от Наказателния кодекс за причиняване на смърт по непредпазливост и към момента няма повдигнато обвинение на лице, каза Йорданка Чанева." - Защо няма? Кога ще почнете да си вършите работата? Що клетви се изписаха от майката, че лекарката която му била инжекцията е виновна да почине? Преди това викаха, че наденицата или безалкохолното били отровни? За набеждаване нямаше ли наказателна отговорност?
13
5
 
4
 
! Отговори
Ганиоо преди 4 години
До номер 9 Пълно е Защо си ги заровил в земята , нали така всичко отива в почвата и водите амсалак ***. Много прости хора има.
12
6
 
1
 
! Отговори
ДО 7 преди 4 години
Недей бе дечко,смешен си.Добре че си анонимен.
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фосфинът е газ и продължителното му вдишване води до смърт. Дали може да се сравни с БОВ сами преценете.Пък вие си тълкувайте както искатеЯвно другите деца са били по-далече
10
6
 
12
 
! Отговори
Фармацевт 2 преди 4 години
До Анонимен Много ясно, че си е чист БОВ. Работил 5 год в токсикологията на ВМА, знам кво говоря, а ти типично по български от всичко разбираш, от политика, през космонавтика та чак до фармация. Отделно, хербицити и БОВ работят на общ принцип с блокиране на ацетил холинестеразата вид ензим от типа на хидролазите. Но тва за тебе е прекалено сложно. В деншно време за отрова за мишки се дава бромадиолон 0,005 % , който е безопасен за хората. Твойте глупости ще изтепаш народа - цинков сулфид хахах