По-строги присъди за непълнолетни убийци? Може, но разумно

Трябва да има баланс, настоя адв. Марин Марковски
26 яну 2020 12:28,
19
По-строги присъди за непълнолетни убийци? Може, но разумно
Снимка: БГНЕС

Наказанията за непълнолетни, които извършват тежки престъпления, задължително трябва да се увеличат. Това обаче трябва да стане разумно и балансирано, заяви адвокат Марин Марковски във връзка с бъдещия законопроект, който предвижда непълнолетните да бъдат съдени като възрастни. Поводът за тези законодателни промени бе жестокото убийство на 18-годишната Андреа в Галиче.

Адвокат Марковски обаче уточни, че не трябва да се забравя, че непълнолетните са незрели и физически, и психически. Според него наказанието трябва да се определя към конкретен човек за конкретно извършено престъпление.

Още по темата

Доц. Светла Маргаритова, председател на Българската асоциация по криминология, не се съгласи с тезата на Марин Марковски. Според нея наказанията за непълнолетни трябва да останат по-леки, припомняйки първите закони, които гласят именно това.

"За да достигне до това решение преди повече от 100 г. до ден днешен, законодателят се е опирал на познанията на психолози, психиатри, педагози и въз основа на тях е решил, че трябва да редуцира тези наказания", каза доц. Маргаритова пред bTV.

"Бащата на Андреа на практика иска възмездие. Той не призовава хората и управляващите да увеличат наказанията, за да се ограничат тези престъпления", на мнение е тя.

Доц. Светла Маргаритова попита дали, ако се увеличи размерът на присъдите, това ще доведе до превенция и по този начин тежките престъпления ще бъдат редуцирани.

Адвокат Марин Марковски е убеден, че тежката санкция възпира извършването на тежки престъпления.

"Санкцията винаги има много голямо превъзпитателно значение. Това обаче не е достатъчно, за да има успех и да се предотврати престъпността. Трябват и други неща – добро образование и семейство, както и вероучение в училище", смята адвокатът.

По думите му законът не е барелеф, който като се направи веднъж, ако го промениш, образът се губи.

"Разбира се, че непълнолетните трябва да се наказват по-леко, но трябва нещо да се коригира, защото законът трябва да отговаря на нуждите на обществото. Когато има престъпление, извършено от непълнолетен, трябва да се отчете неговата физическа, психологическа и социална зрялост. Промяната трябва да обхване непълнолетни, навършили 17 г., които извършат много тежки престъпления, които надхвърлят разбирането за човешка природа. Те трябва да се наказва от 5 до 20 г. лишаване от свобода. Съдът обаче трябва да прецени дали случаят е особено тежък, като назначи комплексни съдебно-психиатрични експертизи", заяви Марин Марковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 4 години
След като получават детски на 13 ,значи са възрастни.Ако са деца и незрели до 18 да се спрат всички помощи и детски за развъждането им.Докато има двоен стандарт така ще е.
14
0
 
4
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Какво означава "разумно и балансирано" да се увеличат наказанията или наказанията да останат по-леки?! Става дума за тежки криминални престъпления! За убийства! За изнасилвания,изтезания и убийства! За ***, които вече имат присъди, някои - за убийство! Как да не иска бащата на Андреа по-висока присъда за ци га нин, който му остава месец до 18 г.!? Точно това иска човекът! Убил - в затвора до живот!
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди време пребил човек, малък бил и му се разминало. Решил, че може да прави всичко. Сега му се доискало секс - изнасилил и понеже момичето се съпротивлявало - го пребил и убил. Като излезе след 3-4 години, що да спре! До това води безнаказаността! Малки или не - за жестоко престъпление да се съдят като възрастни. Що махнаха ТВУ-тата. Да се пищовят такива както си искат! В Русия такива ги пращат в колонии, за Щатите да не говорим. Тук ревем за правата им и си ги дондуркаме. Докато не ни избият
12
0
 
20
 
! Отговори
Някои НПО-та преди 4 години
ореваха света, за да ни изнудят да зачитаме традициите на определен етнос, които са били актуални още преди Ранното средновековие и са били съобразени с физическото узряване на човека в други географски региони.Затова властимащите търпят "сватби" и раждания на 11-12-годишни,при които женихът е на 13 г.Значи 12-13-годишните от този етнос са вече достатъчно зрели, за да поемат най-важната отговорност - родителската, но когато извършат зверско престъпление, трябва да ги считаме за крехки деца?!
11
0
 
14
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Абе няма такива неща бе. Връщане на смъртната присъда при предумишлено убийство. Няма пълнолетни няма непълнолетни. За други престъпления може да има някаква разлика, но за убиЙство - КАТГОРИЧНО НЕ! СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ, ЗЪБ ЗА ЗЪБ, ОКО ЗА ОКО, КАЗАНО Е В СТАРИЯ ЗАВЕТ, КОЙТО Е ИСТИНСКИЯТ.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи, ако си на 18 години и 1 ден, може и да те осъдят до живот, ноако си на 17 години и 11 месеца, за същото престъпление може да получиш 5 г.?!Защото не си чак толкова зрял физически и психически, колкото ще бъдешслед 1 месец!Защо ли в САЩ съдят и осъждат по по-друг начин?
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Случая от Галиче - изнасилване, обир и убийство. Във ФАЩ това си е доживотна, в Русия също. В Китай ще го изкарат на Тян ън мън и ще пратят касова бележка за патрон на родителите му. В България - "трябва да сме умерени"Пълни тъпотии!
8
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 4 години
В днешно време децата съзряват много по-рано, отколкото преди 1 или 2 века. Затова пълнолетието трябва вече да започва от 16-годишна възраст и оттогава да си носят пълната отговорност за всичко, което правят. Помислете малко и ще видите, че това се отнася не само за престъпленията, а и за женитби, секс, избори, работа и т.н
7
2
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
Всеки непълнолетен убиец - хелекторат на ГЕРБ.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези хора са прависти,а не разбират нещо елементарно!Правото защитава себе си,започнат ли разни съображения,то отива на кино!И вече не е право,а политика!
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
12 години затвор, след това вътрешна присъда за още 12 години. Има начини. Но много бързо се поправят след 2-3 години и ги пускат да работят и живеят на свобода.
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На госпожа светла, ако прережат гърлото на детето и ....дали пак така ще се застъпва за малолетните престъпници
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако има детски мозък няма да му дойде в главата да убие някой така зверски. Щеше да си играе на лимки и колички.Факта че е го е направил умишлено със жестокост изнасилване грабеж и т н означава че не е дете и трябва да е съден като възрастен
2
1
 
17
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Ами докато госпда и госпожите адвокати и съдии се натуткат колко по-леки да са наказа нията за непълнолетните то същите тия " психически и физически неукрапнали " подрастващи с още по-голям успех ще крадат,убиват,изнасилват нашите деца.Остава адвокат Марковски да ги покани на кафе и кротко да им разяснява как по-леко трябва да убиват и изнасилват,че да може той и такива като него да ги защитават и да доказ ват,че тия закононарушители не са направили нищо лошо,ами така,де...само убили?!
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фрийман излезе след 8 години затвор от 16 години.Днес не излежават пълните си присъди, менте експертите искат още по-големи присъди. Нека менте експертите първо да поискат да се излежава пълната присъда и да не ги пускат на свобода да работят от общежитието след 2-3 години. Присъдите са достатъчно тежки, ако се излежават, а не се изживяват на свобода, както е днес.Няма да се връщаме към Средновековието, както съветват тези менте експерти.