5000 лв. глоба за фирма, водила гроздоберачи във Франция

82-ма души мизерствали, гладували, спали в автобуси
27 яну 2020 21:25, Анисия Иванова
17
5000 лв. глоба за фирма, водила гроздоберачи във Франция
Снимка: Булфото, архив

Шуменска фирма, посредничила на 82-ма гроздоберачи да спечелят пари във Франция, но вместо това ги потопила в мизерия, беше санкционирана с 5000 лв. от Инспекцията по труда. Районен съд-Шумен потвърждава глобата, след като дружеството "И. Транс 2016″ ЕООД със седалище в шуменското село Гусла, я обжалвало като неправомерна.

Магистрати са категорични, че е нарушена Наредба за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа, защото фирмата не е имала регистрация в Агенцията по заетостта да извършва наемане за работа в чужбина.

До глобата се стигнало след множество жалби от потърпевши, участвали в гроздобера във Франция. Проверките са извършени в началото на октомври миналата година. Установено е, че глобената фирма подписала на 30 август договор с френско дружество за набиране и транспорт на работници и била уговорена комисиона 20 евро за човек. Управителят на фирмата Фикри Н. информирал познати да му търсят желаещи, разлепил и обяви.

По телефона започнали да му се обаждат кандидати. Било им обещано възнаграждение по 14 евроцента на килограм грозде или между 70 – 100 евро за работен ден, превеждани по банков път след приключване на работа, както и аванс при пристигане в брой.

Квартирата била за сметка на френската компания, а храната и застраховката „помощ при пътуване в чужбина“ за тяхна сметка. Транспортът от България до Франция и вътрешния превоз до лозята, организиран с автобуси на „И. ТРАНС 2016“ ЕООД, бил за сметка на френската компания, съобщава "Труд".

На 6 септември 82-ма гроздоберачи от Шуменско и Разградско отпътували с два автобуса и останали до 22 септември. При завръщането си алармирали медии и власти за преживяни две кошмарни седмици във Франция. Нашенците от Гусла ги зарязали в ръцете на друг турскоговорящ посредник, в лозовите масиви набраното грозде се мерело на око, две вечери нощували в рейсовете, гладували, с много уговорки работодателят им дал аванс 50 евро.

След проверките Инспекцията по труда в Шумен е издала предписания на фирмата да не извършва посредничество, за което няма лиценз, съставила акт, който бил подписан без възражения, а после издала и наказателното постановление с 5 000 лв. глоба. Дружеството може да обжалва глобата и пред Административен съд в Шумен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Abe vie dobre li ste .samo govorite Sazdaite dobre platena rabota v Bg a ne da rabotim v drugite darjavi 66
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма глоба..явно че агенцията не е наясно че 5000 лв.е една заплата в Франция..плаща се глобата и продължават
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвременното робство. И какви са тия 5000 смях в залата.
11
0
 
5
 
! Отговори
Танчо преди 4 години
Тези закони са писани когато за 5000 лева можеше да се купи един нов Москвич.
10
0
 
6
 
! Отговори
Пешев преди 4 години
защо тези хора отиват във Франция? защото в България няма истински работни места. работа има много но няма кой да плати за нея. държавата спи, бизнеса спи. ако някой иска да свърши някаква работа първо трябва един месец да пише документи и бумаги.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До info205размерите на глобите са определени по закон. Съдията/инспекцията могат да искат глобата да е 1 милион, но няма как да стане след като калпаво направения закон твърди друго.
8
0
 
3
 
! Отговори
от АвстралияСидней преди 4 години
Ех този Фикри бе ... направил пачкатаСкоро и аз ще отворя такава постредническа фирма за да експлоатирам
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еее, ама те са се оляли с тая глоба. От експлоатацията на 82ма души във Франция сигурно са направили по 1 евро на човек печалба. С тази астрономическа глоба ще фалирате хубавата фирма.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако фирмата е легална какъв е проблема -явно фирмата не е легална каквито има много в нашата страна "защото има контрол" -ама не за тези от правителството -е това е -тук има двоен или троен контрол ама за тези дето искат да работят не за онези от правителството
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тази статия ми се дояде грозде..
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мизерници
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно ще мина тънко за ***.
2
2
 
19
 
! Отговори
info205 преди 4 години
Ако е бил отишъл 1 берач - съда глобява фирмата с 5000лв. Отишли са 82 и глобата е пак 5000лв. Само аз ли имам калкулатор или 82x5000 е = на 410 000лв !? Се пита в задачата. Да им раздадът калкулатори на съдиите или човек къде може да смята наум пак ще по-добре.
1
2
 
13
 
! Отговори
HRISTOVA преди 4 години
KAKVI Sa tija globi 5000LV??? NORMALNATA GLOBA E ZA82 4OVEKA E 100 000 !!!