Радев бил извършил престъпление като шеф на ВВС, ще го разследват ли?

Прокуратурата излезе с официално съобщение за искането до КС
Обновена: 28 яну 2020 16:31 | 28 яну 2020 16:30, Камелия Цветанова
600
Радев бил извършил престъпление като шеф на ВВС, ще го разследват ли?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Има данни за престъпление, извършено от президента Румен Радев, което не е извършено в качеството му на държавен глава, но като такъв има имунитет. Това е причината главният прокурор Иван Гешев да поиска от КС тълкуване на разпоредбата от Конституцията, която се отнася до имунитета на президента, стана ясно от прессъобщение на държавното обвинение.

Още по темата
Целта е да се разбере дали държавният глава може да бъде разследван, защото при проверка за назначаването на Десислава Радева като пиар на ВВС, когато Радев е бил командир, се оказало, че има укрити документи.

"Предвид призива на президента към главния прокурор да обясни мотивите си за отправеното питане към Конституционния съд за задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията, високия обществен и медиен интерес, Прокуратурата на Република България предоставя следната информация: В хода на образувано и водено от Специализираната прокуратура наказателно производство, наблюдаващите прокурори на 22.01.2020 г. са извършили цялостен анализ на доказателствената съвкупност, включително и на приобщени по делото веществени доказателствени средства (събрани чрез използването на специални разузнавателни средства експлоатирани от ДАНС, спрямо командира на ВВС генерал-майор Ц.Ст.). При така извършения анализ са констатирани данни и доказателства "за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му", съобщиха от държавното обвинение.

"Анализът на проведените телефонни разговори разкрива, че същите са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Д.Р. Наблюдаващите прокурори считат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи", допълват от там.

Наказателното производство е спряно с постановление от 23 януари 2020 г., защото съгласно Конституцията  държавният глава се ползва с имунитет, изразяващ се в неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, със изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията (чл. 103, ал. 1 от КРБ) и неприкосновеност за задържане и за възбуждане на наказателно преследване (чл. 103, ал. 4 от КРБ).

Според съобщението на обвинението наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото правилно процесуално решение при липса на трайна практика на КС и ВКС, като всяко друго такова може да бъде предприето, респективно осъществено в нарушение на забраната за наказателно преследване срещу президента.

"Във връзка с горното, Прокуратурата на Република България публикува постановление за спиране на наказателно производство от 23.01.2020 г., от което е заличена информацията нямаща отношение към посочената причината за спиране на наказателно производство, ведно с част от ВДС (аудио-файлове).Предоставената информация се разпространява след разрешение на наблюдаващите прокурори по реда на чл. 198 от НПК. Прокуратурата на Република България заявява, че всички поставени на вниманието на обществеността въпроси, са подробно изяснени в отправеното от главния прокурор на Република България искане за задължително тълкуване на чл.103 от Конституцията и така публикуваните материали от досъдебното производство", пише още в съобшеинето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


600
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
490
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега се сетих, че я знам тая кифла Деси отнякъде. Сервираше кафета в 34 блок при Жоро Брадата, после се въртеше около съседния блок приставаше на едни барманчета, и се издигна в сервиране на алкохол. Пушеше като комин, навлекла една тясна фанелка да й се виждат как й стърчат зърната - плоска дъска, имаше само зърна. Проста, нагла...беше 89-90-92 г.
489
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъпите Гребени няма как да знаят, че Военни мога да бъдат съдени само от военна прокуратура.ха-ха-ха свещници.
488
0
 
10
 
! Отговори
venix преди 4 години
Гешев, я пак кажи какво ти беше образованието, че един преАтел пита... Гарван гарвану око не вади. Как от една и съща партия ще се пазят едни други да не газят лука?! Ам чи те ше го газят заедно!
487
2
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Боко може да го свали само Путин /38 гласа в парламента/ или Тръмп /улицата/.Обаче на единия му строи тръбата с арабски заем 2.2 милиарда лв. На втория:Вчера от САЩ се върна Теменужка и каза, че от тази година половината газ нужен на България ще го купуваме от САЩ, въпреки договора с руснаците /техния ще си го плащаме в пълен размер, а ще получаваме половината/. И те така....
486
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прокуратурата няма ли да се задейства за корупцията по високите етажи? Май няма, защото гешев ще трябва да разследва собственото си назначение там и как стана прокурор, без да има демократичен избор.
485
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тролчетата на герб и гешев са пуснати да плюят президента, явно почва кампания за неговото дискредитиране и разчистване на пътя на бойко към президенството. Но хората много ясно заявиха на последните президентски избори, че не искат човек от герб. И кой ще разследва гешев, който разкрива СРС-та, което е престъпление и трябва да носи наказателна отговорност? И ако сте ги слушали тези разговори, този, който прилича на Радев, не казва нищо съществено, иска просто да е в течение.Има ли престъпление?
484
14
 
2
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
До 518-Стига бе''събрани чрез използването на специални разузнавателни средства експлоатирани от ДАНС, спрямо командира на ВВС генерал-майор Ц.Ст.''-преди да пишеш глупости,прочети за какво става въпрос!Това,че от простотия и чувство за недосегаемост,Каунья се е набутал в шамарите,не е виновна прокуратурата!Нали президента искаше''светлина'',ето че го осветиха!
483
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък също имам въпрос на който може да отговори Конституционния Съд.Как трябва да се действа в случай, че се открият уличаващи доказателства за извършено престъпление (включително държавна измяна) от Главния Прокурор по време, когато не е бил още на тази длъжност?Има ли механизъм който да му свали имунитета и какъв е той?
482
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глyпocти!Кой вярва вече на измислиците на недосегаемия (все още) главен прокурор?
481
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има Прецедент с нашио кристално "чист" и "независим" Президент !
480
0
 
2
 
! Отговори
Ани преди 4 години
Има един филм Илизиюнист.Препоръчвам!
479
0
 
3
 
! Отговори
Престолът на Хана преди 4 години
Престолът на хана има магическа сила.Когато Хана седне в него: той става безпристрастен той забравя за своите предпочитания и се води от благото на народаВсеки хан знае, че ако започне да показва предпочитание, ще възникне раздор всред народа.А раздора всред народа е добре дошъл за ромеите.
478
19
 
5
 
! Отговори
Ани преди 4 години
Временно изпълняващия длъжността Президент на Република България е лош пример за корупция от първия си ден на встъпване в длъжност.Колкото и да се крие зад имунитета си, този имунитет му едаден за политическите решения които взима. Бидейки президент той подължава да бъде гражданин на републиката и е отговорен за своите действия пред закона.
477
6
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Черепа напуснал страната :)))))))))))))))))))))) Усети дебелия и беш да го няма. Иначе като Иванчева щяха да го водят за ухо :))))))))))))))))
476
8
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До ПолитологХахахааааа, мечти... Май ще им дойдат "къси" депутатите, бройката :)))))))))))))))))БСП+ДПС = под 100 депутатчета са:)))))))))))))))))))
475
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От това, което изнесоха прокуратурата за Радев, престъплението на самата прокуратура е много по-голямо.Та сега на въпроса - КОЙ ще разследва главпрокурора?
474
7
 
19
 
! Отговори
Политолог преди 4 години
Атаката срещу президента, дори и да не успее, ще консолидира всички колебаещи се за кого да гласуват-срещу ГЕРБ. На следващите избори :победа за БСП и коалиционно правителство с ДПС. Да ви е честито.
473
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 1 март Радев ще открива втори етап на най-големия Исторически парк в света до Варна. Радев е най-добрият ни Президент за последните 30 години!
472
2
 
18
 
! Отговори
:D преди 4 години
Смешната пионка действа
471
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
- Материали по разследването могат да се разгласяват с разрешение на прокурора, но не и когато разгласяването им представлява престъпление. Прокурорът не може да разрешава да се извърши деяние, което законодателят е въздигнал в престъпление.-Според член 103, ал. 4 на Конституцията срещу президента и вицепрезидента не може да бъде възбудено наказателно преследване. Кое не е ясно в този текст ?!