Съд реши: Джок Полфрийман може да напусне България! Остава решението на ВКС

Мотивите на съда са, че е невъзможно да има три принудителни мерки
28 яну 2020 06:45, Александър Попов
67
Съд реши: Джок Полфрийман може да напусне България! Остава решението на ВКС
Снимка: БГНЕС
Австралиецът Джок Полфрийман може да напуска България. Това реши снощи Софийският административен съд, който отмени  нaлoжeнaтa oт диpeĸция "Mигpaция" нa MBP пpeз 2011 г. зaбpaнa.
 
Австралиецът бе осъден за убийството на студента Андрей Монов, но бе освободен от Софийския апелативен съд 6 години и половина преди изтърпяване на пълното наказание.
 
Мотивите на съда са, че е невъзможно Полфрийман да има три принудителни мерки, след като е освободен предсрочно от затвора. При това две от тях - за експлусиране и забрана да влиза у нас - взаимно се изключват. Тя обяснява, че австралиецът няма лични документи докато чака решение по друго дело. Затова нямало нужда от забраната за напускане и влизане у нас.
Още по темата
Огpaничeниeтo e пpилoжимo cпpямo чyждeнци c eфeĸтивни пpиcъди, изпълнявaни y нac, съобщава правният сайт "Де Факто".
 
През октомври миналата Полфрийман бе пуснат и от Центъра за настаняване на мигранти в Бусманци срещу задължението да се явява ежеседмично в районно управление на МВР в София, докато забраната му за напускане на страната не отпадне.
 
Рeшeниeтo нe e oĸoнчaтeлнo, нo aĸo Bърховният административен съд гo пoтвъpди, ycлoвнo пpeдcpoчнo ocвoбoдeният aвcтpaлиeц вce пaĸ ще получи пpaвo нa избop ĸъдe дa пpeбивaвa.
 
Полфрийман вече има издаден паспорт от властите в родината си, но те ще му го връчат чак след като приключат всички съдопроизводствени действия у нас.
 
Бившият главен прокурор Сотир Цацаров внесе искане да бъде върнато за ново произнасяне делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман. 
 
Джок Полфрийман е освободен условно предсрочно от незаконен състав на Апелативен съд София като за двама от съдиите са съществували безспорни основания за отвод. Той е осъден за тежко престъпление против личността, липсват убедителни доказателства за поправянето му при изтърпяване на наказанието "лишаване от свобода" в затвора в София и не е изплатил дори минимална част от обезщетението, присъдено на пострадалите. Това гласят част от мотивите на искането на Цацаров.
 
След условното освобождаване на австралиеца ВМРО пък поиска закриване на Българския хелзински комитет, защото организацията прави "недопустима намеса в съдебната система на България". БХК даде позитивната характеристика за Джок преди да бъде освободен от Апелативния съд.
 
Все още главният прокурор тогава Цацаров обаче заяви, че това е най-тежката възможна санкция за неправителствена организация и е възможно само ако са налице данни за финансиране и подпомагане на тероризъм или организацията извършва дейност, която противоречи на конституцията и на законите и добрите нрави. 
 
Самият Джок Полфрийман пък взе участие в няколко инициативи, самият той е председател на затворническа организация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
5
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН до 37 преди 4 години
Каква "армия" и каква "полиция" има в България всеки знае!!!Явно си на "държавна хранилка"!!!!Дано не се налага да ги виждаме в "действие",че резултатите ще са ........
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми платил си е човеко! Вие какво искате - туземните войводи да останат без пари ли? Я си таковайте онаковото... Вие можете само да се изказвате
43
1
 
2
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 4 години
Браво на българският съд, даже не е лошо и да му купят билет на Джоко!
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РусофилКак може да си акъв гл..ак бе? какви ги говориш, ти изобщо нормален ли си? Тук става въпрос за един абсолютен психопат, който дойде тук за да убива, а сега си отива безнаказано. Явно не му е за първи път и знае как да се измъква. А ти му говориш като на стара дружка, едва ли не ще го потупаш по рамото. Това е не по - малко изродско от деянията на този. Омразата наистина изражда хората.
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полфрийман се отърва заради абсолютно никаквата правосъдна система в България. Жалко за това невинно момче което той нагло уби, чиято смърт ще остане ненаказана. Не знам дали тия магистрати които взеха това решение ще могат да се нарекат хора защото то няма нищо общо с човечността и справедливостта. Явно в тия среди богът се нарича Мамон.
40
0
 
8
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 4 години
Абе нали ужким живееме в демократична държава....за какво ни е това БХК
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забрана за посещаване на България доживот за Пол Ф.,този криминален *** и рецидивист,който е наръгал няколко човека в България и Англия, не го искаме или да си доизлежи присъдата,а тези които са заплашвали съдийките да подпишат освобождаването му от БХК, "Да,България" и *** НПО-та ,Кънев,който е взел подкуп,тези,които са манипулирали кадрите, да влязат в затвора и си получат заслуженото!Какви сте вие,бе мухл.ьовци,че ще заплашвате съдии и съдебни органи в държавата ни?! Хмммм?
38
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забранете престъпното БХК,Кънев получи голям подкуп,за да го оневини,притискали са съдийките и са ги заплашвали с уволнение и убийство,за да подпишат освобождаването на този криминален ***,който преди да убие в България е наръгал още двама човека в Англия и един от които е убил,това не му е първото наръгване или убийство,този е социопат и психопат,той е опасен за обществото!Забрана да влиза завинагиии в България!
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойкоооу,само защото пусна тоя *** Пол Ф.,без забрана да влиза в България,трябва да си ходиш!
36
8
 
10
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Бягай бързо ПОЛ и никога не се връщай,разбра какъв е живота в една фалирала държава и за корупцията в съд.система,но това го знае всеки в света.Лъжата и злобата са на власт в БГ.
35
1
 
16
 
! Отговори
Джейк Снейк преди 4 години
Получи си заслуженото,познавам хора с много по жестоки убийства които лежаха по 3 г. Черен печат за влизане в България и сбогом.
34
12
 
4
 
! Отговори
МВР-АРМИЯ преди 4 години
ДО 26-Недеи да обиждаш армията и мвр държава без полиция и армия не е държава ако завишеше от мен щях да направа заплатите на МВР и АРМИЯТА минимум по 2000 лева за наи-ниш ранг същото е и за лекари,медицински сестри и др.!!!Нали ако нямаше МВР и Армия щеше да настане анархия...
33
4
 
18
 
! Отговори
Fax from Kazan преди 4 години
Този лежа в затвора много повече отколкото други заслужават. 12 години не са малко, имайки предвид обстоятелствата, при които е станало убийството. Да си ходи в Австралия или където иска, тук не ни трябва повече.
32
4
 
16
 
! Отговори
МВР преди 4 години
В никакъв случаи не защитавам убиство,изнасилване или дори лек побои не зависимо за кого става на въпрос но ако наистина този човек Джок Полфрийман се е опитал да защити група роми и е станало без да иска и е лежал толкова години в затвора значи и тои има шанс за Реабилитация.Не може хора който имат много убийства,кражби и други незаконни дейности да са свободни а други за глупости да лежат не че това убийство е глупост но все пак всеки има право на втори шанс!!!
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кои са тези три български енергийни проекта, заринати в полза на Турция?
30
3
 
17
 
! Отговори
Хаа преди 4 години
Сега най спокойно може да осъди цацаров за незаконно задържане.
29
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ ! Кьорави ли сте ,КОЙ Ви управлява ? Заринаха Три Български енергиини проекта в полза на Турция ,цензурираха ни историята ,та един убиец ли няма да пощадят . Особенно ако е от ,,демократична и либерална ,,държава .
28
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредният червен *** убил човек.Има ли нещо изненадващо.
27
11
 
11
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
Не били скочили 10 в 1, а обратното, така, ли? Обаче, другари, не изтекоха ли едни клипове наскоро, които дадоха съвършено различна посока на делото? Защо не се зададе въпроса кой ги криеше толкова време, че чак сега се показаха? Или според вас не е трябвало да се показват и това се е случило само заради несправедлив натиск върху българския съд? Ако той беше независим, тези кадри нямаше никога да видят бял свят и свинщините на поредния чужденец дошъл в нашата развита държава щяха да са наказани!
26
15
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Нали "времето беше ваше", на ви сега, ще убиват , изнасилват и обират близките и роднините ви и после ще се разхождат свободно, но пък гордейте се, че сте в ЕС ;) !!!