Отменят условната присъда на лекаря, застрелял Жоро Плъха

Делото ще бъде разгледано наново от друг съдебен състав
Обновена: 27 май 2020 15:11 | 27 май 2020 14:53,
142
Отменят условната присъда на лекаря, застрелял Жоро Плъха
Снимка: БГНЕС

Апелативният съд в Пловдив отмени условната присъда на д-р Иван Димитров, който застреля крадец пред гаража си през март 2018 г.  Делото ще бъде разгледано наново от друг съдебен състав на същия съд, пише "24 часа".

Още по темата

Съдът прецени, че рентгенологът, при условията на превишаване пределите на неизбежна отбрана, е застрелял с незаконно притежаван пистолет Жоро Джевизов-Плъха, който заварил да краде в гаража му малко след полунощ.

На първа инстанция д-р Димитров бе осъден на 2 години лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок за незаконното държане на пистолет и боеприпаси.

Апелативният съд установи, че при постановяването на присъдата, Окръжният съд е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила, изразяващи се в липса на пълен и задълбочен анализ на противоречията, които съществуват между събраните по делото доказателства.

Заключението на Окръжния съд, че Плъха е нападнал д-р Димитров,  не се потвърждава нито от обясненията на подсъдимия, нито от показанията на свидетелите, смятат апелативните съдии.

От разпитите им става ясно само, че са чули изстрели и викове, а един от тях заявява, че видял двама мъже да тичат в различни посоки. Не са обсъдени и противоречивите доказателства, че пострадалият е нападнал доктора с нож, за което има данни само в обясненията на подсъдимия.

При извършения оглед на мястото на престъплението не е бил намерен нож. Два ножа са открити в дома на рентгенолога по време на претърсването му. И по двата ножа е имало следи от кръв, която не е могла да бъде изследвана, поради малкото й количество.

Двата ножа са с различни характеристики (размери на острието, цвят на дръжката и т.н.), като не е ясно защо окръжният е приел, че нападението е извършено точно с единия от тях.

Освен това, на двама от свидетелите подсъдимият е казал, че е получил нараняването от хвърлена по него рекламна табела, а на трети - че се ударил при сборичкване с „нападателя“.

Съдебната медицинска експертиза е приела, че нараняванията на подсъдимия е възможно да са получени и чрез самопричиняване, което също не е обсъдено.

Не е обърнато внимание и на изчезналите записи от охранителните камери на близкия магазин за периода, в който е извършено престъплението. Също не е изяснено и заявеното от свидетеля, предал записите, че сутринта, преди да дойде полицията, И.Д. го помолил да изтрие час от тях.

Апелативният съд отменя присъдата и заради липсата на мотиви
, което  винаги е съществено процесуално нарушение, ограничаващо правото на страните да поставят пред по-горна инстанция въпросът за правилното приложение на закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 3 години
Ще ни крадът , изнасилват , убиват , но ние да не ге пипаме , защото може да ни осъдят ! Сбъркана съд система !
121
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 3 години
Доказан криминален престъпник , убит при извършване на поредно престъпление не трябва да се разследва , защото потърпевшия е свършил работата на съда !
120
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плюс заличаване на следи, веществени доказателства и склоняване към лъжесвидетелства..Голям Убавец...
119
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казусът е ясен - предумишлено убийство с утежняващи вината обстоятелства - незаконно оръжие, в гръб. Има и признание, което е облекчаващо вината обстоятелство. Съдът да решава.
118
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Улично правосъдие му е цаката. Влезе ли някой в къщата ви, бийте го зверски, сечете го, ръгайте го, палете го жив!
117
2
 
1
 
! Отговори
Яшар преди 3 години
Ами явно на някой в правосъдната система му е светнала лампичката, че това си е предумишлено убийство. Какви ножове, рекламни табели и прочие...Доктора го е дебнал сумати време преди да го разстреля!
116
0
 
3
 
! Отговори
Ковача преди 3 години
Аз не мога да разбера какви са тия врътки каква е тая система. Сума ти народ високообразован прокурори и съдии адвокати ще заседават година-две ще излезнат с присъда която после друга групичка от същите високообразовани ще излезе и ще каже че има пропуски и трябва наново да се правим ви така работа за цял живот ще си докарате. Всяко дело по няколко пъти. или по-скоро на някои не им хареса присъдата и решиха да въдворят ред системата Как така ще са застрелват крадци и плъхове като те крадат
115
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...мълчи народа, глухо и тъжно звънтят окови...
114
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като са пропуснати толкова много неща, явно предния съдийски състав не става. Да се уволни и да не може да работи повече на държавна работа. Да видим тогава до кога ще излизат две инстанции с тотално различни решения!
113
2
 
10
 
! Отговори
Втора легия преди 3 години
Общината да го назначи за щатен ловец на плъхове с подобаващо заплащане .!.
112
6
 
4
 
! Отговори
Рънърса преди 3 години
Айди, утиди му aнaлa в пандeлaтa на тоз рентгенолог, язък!
111
1
 
5
 
! Отговори
Су преди 3 години
Това е "самозащита" по законите на винкела
110
5
 
24
 
! Отговори
Глас народен преди 3 години
СВОБОДА И ПЪЛНО ОПРАВДАВАНЕ НА Д-Р ДИМИТРОВ !!!
109
4
 
26
 
! Отговори
Ковачев преди 3 години
Д-р Иван Димитров е жертва на престъпление , а не престъпник. Апелативния съд е срам за България. Не условна присъда , а пълно оневиняване. Желая на Д-р Димитров здраве , сила и надежда. Нека съдиите от Апелативния съд да не се мислят нито за Гспод , нито за Соломон , а да отразяват безпристрастно фактите.
108
20
 
9
 
! Отговори
Новия Ботев преди 3 години
Браво на съда! Имало справедливост в крайна сметка. Пожелавам на Докторчето да го пратят баш при приятелите на Плъха, където ще си получи заслуженото.
107
5
 
26
 
! Отговори
Ddd преди 3 години
Искрено пожелавам на тези съдии, Жоро Плъха да влезе и в техните домове. Амин.
106
12
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
На всичко отгоре тоя мало умник лъга, лъжесвидетелства, рева със сълзи, жена му също лъжесвидетелства, въобще държаха се като 100% психопати, каквито всъщност са. Да не забравяме и че са нередовно семейство с разлика във възрастта повече от 25 години.
105
5
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Един казус преподаван още в соца в Симеоново: Ако някой бандит влезе в спалнята ти,докато спиш,с нож в ръка и го убиеш със законно притежаваният ти пистолет,ще бъдеш осъден,защото си привишил със средството за самоотбрана....?--------Няма такъв казус и ако някога е бил преподаван в Симеоново, това е само защото соца е тьпа система. И няма нищо общо с конкретния случай, който си е предумишлено убийство пар екселанс.
104
0
 
0
 
! Отговори
2LOOP преди 3 години
*** МНОГО ХУБАВО НЕЩО Е ТОВА.В ТАЗИ ЖУУНГЛА Е МНОГО ХУБАВО НЕЩО.Шипка е произведен в средата на 90-те години от оръжейния производител "Арсенал". Той е уникално българско оръжие разработено за нуждите на силите със специално предназначение, но така и не е приет на въоръжение в българската армия. Поради тази причина той се произвежда изключително за износ. Шипка е надежден и сигурен картечен пистолет, с голяма мощност и малки размери.
103
6
 
26
 
! Отговори
ПРОТЕСТИРАМ !!! преди 3 години
Единствената справедлива присъда за д-р Димитров е да бъде ОПРАВДАН напълнокато НЕВИНЕН !!!