Спецпрокуратурата: В Пламен Узунов е имало преписка, не свързана със службата му

Огледите на иззетите веществени доказателства продължават
13 юли 2020 18:26, Красимир Ангелов
75
Спецпрокуратурата: В Пламен Узунов е имало преписка, не свързана със службата му
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Специализираната прокуратура публикува нови данни относно съветника на президента Румен Радев - Пламен Узунов.

При претърсване в кабинет, ползван от обвиняемия П.У., извършено на 09.07.2020 г., след предварително разрешение на съдия при Специализиран наказателен съд, са иззети множество книжа и документи, свързани с дейността на законодателната, изпълнителната и съдебната власт – Народно събрание, Министерство на вътрешните работи, Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, Прокуратура на Република България и др.

Още по темата
Специализирана прокуратура започна оглед на иззетите веществени доказателства, при който се установи, че в кабинета си в Администрация на президента, П.У. е съхранявал материали, които не се отнасят до неговите преки служебни отговорности и задължения. Сред тях са копия на кореспонденция между две търговски дружества, касаещи три външно търговски договора, съобщават от специализираната прокуратура.

Един от тях е предмет на разследване по досъдебно производство на Специализирана прокуратура, образувано за престъпление по чл. 321, ал. 6 от НК (престъпно сдружение) и по чл. 219, ал. 3 от НК (умишлена безстопанственост). В процес на установяване е отношението на П.У. към предмета на разследване по досъдебното производство, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата, цитирани от Bulgaria ON AIR.

В същия кабинет е намерено и иззето копие на цялата преписка по искане на главния прокурор на Република България до Народното събрание от 2017 г. за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народния представител Манол Тр. Генов за извършени от него престъпления по чл. 277 а, ал. 4, във връзка с чл. 20, ал. 3, във връзка с ал. 1 и по чл. 167, ал. 3, във връзка с чл. 26, ал. 2, във връзка с ал. 1 от НК.

Сред иззетата документация са и копия от разпити пред съдия на свидетели, вкл. такива с тайна самоличност. Предстои прокуратурата да установи по какъв начин обвиняемият П.У. е получил копие от преписката, адресирана единствено до Народното събрание, при положение, че като секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, не е разполагал с подобни правомощия.

Иззети са също така тефтери с изписан ръкописен текст, снимки и голям обем от материали, съдържащи лична и служебна информация от оперативен характер, отнасяща се за български и чуждестранни граждани. Анализира се тяхното съдържание, дали същите представляват класифицирана информация и имат ли отношение към националната сигурност на страната.

Огледите на иззетите веществени доказателства продължават, като българската общественост ще бъде информирана допълнително за установеното, отчитат от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
доживяхме преди 3 години
Чакахме 30 години прокуратурата да заработи.
68
0
 
1
 
! Отговори
г-радеф преди 3 години
това ли е била работата на това момче,за това ли сме му плащали ,,ние,,-ЗАТВОР
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 60Не всичко се обсъжда в пленарната зала. Има комисии, които работят и с класифицирана информация. Има значение зависи какъв гриф стои на документите, които са намерили и дали съветника е имал право да ги чете. Съдържанието им е без значение.
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гост,Всеки има някакви документи и си бере дерта. Има Закон за защита на класифицираната информация, съвсем скоро пак го обсъждаха в НС. Там много работи са написани. Прочети ги.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПроСтоТо,Умник, изчерпа си аргументите и сега се правиш на психоаналитик ли? Това ли само измисли?
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тра-ла-лаПоне дочети чл.41 докрая, там пише нещо по въпроса. Намери си един оригинален документ с гриф секретно, похвали се с него и после ще гледаме сеира. Бързо ще научиш по кой закон и кой член. Ще има да пееш после, не тра-ла-ла, а да се ... в главата конска.
63
1
 
0
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 3 години
И какво от това?По кой закон държането на копия от тия документи е престъпление, а?И аз имам стотици документи, които не касаят преките ми задължения, но не е престъпления да ги държа, чета, изследвам, изучавам, да се информирам...Каскетурата да си прочете чл. 41 от Конституцията...чл. 41.(1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигу..
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
колекционира човекът
61
2
 
5
 
! Отговори
гост преди 3 години
И при мен има документи , не пряко свързани със сегашната ми работа, по които съм работил преди време. Смешници.
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям праз! И виновен ли го прави това? Престъпник ли е?
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли право съветникът да разполага с тези документи? Ами употреби малко мозъка си. След като всеки обикновен човек може да отиде в архива на НС и да си извади копие, според тебе съветникът на Президента има ли право? Това са неща, които се четат от 240 депутати и се обсъждат в Пленарна зала, най-вероятно са излъчвани и по телевизията. Абсолютно нищо секретно няма. Вариантите са два - или Гешев е ненормален и си вярва, или смята българският народ за ненормален и му пробутва внушения
58
1
 
3
 
! Отговори
тролове сте преди 3 години
Има ли право президенството да разполага с тези документи или прокуратурата прави внушения? И има ли вероятност прокуратурата да злоупотреби с тази информация?
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де с какво трябва се занимава един съветник на президента?
56
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
а "подсъдим" става едва СЛЕД като съдът насрочи делото му за разглеждане....но от милиционер-толкова..Което е трагично ..Трагично е,защото поста му много важен...Нищо лично..
55
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
и във връзка с долното:-Не съм изучавал Поведенческа психология,но това непрекъснато накланяне на полираната му глава в дясно и ляво докато говори е определен признак за вътрешно разстройство../не чревно,разбира се!/Па и друго:-Чул е некои юридически термини като "обвиняемия" и "подсъдимия" и ги лепи "под път и над път".Бес ни най-малко да се съобразява,че всеки е невинен до доказване на противното.Човек се превръща в обвиняем,едва когато тоя успее да внесе обвинителен акт в съдаА подсъдим
54
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руските мутри вън от президентството!
53
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
наистина нещата са доста ..съмнителни...Ето,някои ще ме обвинят че си позволявам остър език към Гешев../и НЕ СЪМ САМО аз!!/,но положението,което заема в обществото е много специално.За това,като гледаме неговите действия и бръщолевиници,човек неволно се запитва:-"Ама господина не е ли за освидетелстване?"Ако си е обикновен гражданин,да бъде какъвто си иска..Но на тая позиция не трябва да предизвиква и най-малки съмнения за психичното си здраве!!!За съжаление,буди само подозрения..
52
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВгзОповестяват се заради такива плювачи като тебе, дето си мислят че ПУ и РР са набедени.
51
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев - Оставка! Мафия!
50
4
 
7
 
! Отговори
Вгз преди 3 години
Как така се оповестяват в медиите доказателства от разследване?