Дават на съд петима, укрили 22 млн. лева ДДС

Групата отворила 12 "кухи" фирми на името на хора с нисък статус
1 дек 2020 02:00,
9
Дават на съд петима, укрили 22 млн. лева ДДС
Снимка: БГНЕС

Спецпрокуратурата обвини петима души за участие в организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащането на ДДС в особено големи размери, информират от държавното обвинение.

Събраните доказателства сочат, че за времето на съществуването си – от февруари 2011 г. до януари 2015 г., групата избегнала плащането на задължения по Закона за ДДС за над 22 млн. лв. Те били ползвани като данъчен кредит от две действащи търговски дружества, собственост на участник в групата.

Престъпната схема начертал ръководителят на групата И.В. За реализирането ѝ привлякъл свои приближени и бизнеспартньори, сред които собственикът и управител на действащите дружества. Организирал и регистрирането на 12 фирми от типа "липсващ търговец" на името на подставени лица с нисък социален статус, без дейност, активи и служители. Целта на кухите дружества била да поставят началото на неистински документален поток и неправомерно да формират данъчен кредит на действащите фирми.

Функциите на всеки от участниците в престъпната група определял ръководителят ѝ. Един от тях имал задачата да намира "собственици" и да регистрира на тяхно име кухите търговски дружества. Друг отговарял за осигуряването на неистински документи – договори за консултантска дейност и други разнообразни услуги, фактури за фиктивни доставки и за покупка на машини (средно по 100 фактури на месец), ЧМР, товарителници и пр.

За счетоводството били наемани външни експерти, които не подозирали, че обработват неистински документи. Собственикът на действащите дружества внасял месечните справки-декларации по ЗДДС, които винаги отчитали висок оборот и ниска печалба.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А 700-те милиона данъци на Черепа,проспани от Горанов?А 67-те милиона пак от черепа рушвети за Горанов и Борисов?КОГА?
5
1
 
4
 
! Отговори
Аааееееххааа преди 3 години
Аааееееххааа
4
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така де всеки иска да си има пълно чекмедже само, че едни ги хващат, а за други се правят на ни чули, ни видяли.
3
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е това не е добре,когато хванат схемаджии и властта иска да копира схемата преди да я забрани със закон.Както Данчо-ментата искаше да прави уж държавна фирма за дарения за болни деца по примера на Хелп карма.
2
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия не са от шайката!Ако бяха нямаше да чуем за тях.
1
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като са били глупави да регистрират фирми, вместо да въртят бизнеса през чекмеджетата на нощни шкафчета и с кюлчета злато...