Прокуратурата иззе над 1400 картини от жилище на Божков

Творбите, както и 45 графики, отиват в Националната художествена галерия
Обновена: 18 яну 2021 15:29 | 18 яну 2021 15:24, Веселина Йорданова
49

Снимка: Прокуратура

1418 картини и 45 графики са иззети при претърсвания в жилище и други помещения в сграда на бул. "Васил Левски" № 79, ползвани от бизнесмена Васил Божков и жената до него Елена Динева.

Продължават действията на Специализирана прокуратура по разследването по досъдебно производство, по което те са обвиняеми, става ясно от съобщение на държавното обвинение.

Още по темата
Сред иззетите произведения на изкуството са и такива на известни български творци като Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Генко Генков, Константин Щъркелов, Димитър Казаков-Нерон, Светлин Русев и др.

Художествените творби са предадени за съхранение на Националната художествена галерия при спазване на утвърдените правила и осигурена охрана от органите на МВР.

През 2020 г. от сградата на ул.“Васил Левски“ № 79, както и от офис на ул. „Московска“ № 43, бяха иззети и предадени за съхранение в Националния исторически музей и 6 778 предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам как съдът оправда Узунов и братя Бобокови, считайки задържането им за НЕЗАКОННО, ми се струва, че Спецпрокуратурата тепърва ще понася удари от съда за незаконна конфискация на картини и антични предмети. ВБ е опитен играч, има зад гърба си опитни адвокати и всяко недобре премислено отнемане на колекции ще рефлектира върху съдебната власт. Дано не се окаже, че прокуратурата и КОНПИ не са преценили последствията от иска за 700 млн.лв срещу отнемане на колекции за милиарди евро.
47
2
 
3
 
! Отговори
Пипий преди 3 години
Кога ще ги видим по аукционите - да си купим нещо исттинско?
46
3
 
4
 
! Отговори
Мая Безпартийная преди 3 години
Да вземеш от крадеца е висша форма на удоволствие! - Робин Худ!
45
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко кв е това жилище? Вече почти година изнасят неща от там и още има. Да не е склад?
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какви са цените на талон и колко на брой яките печалби,че следващите по ред и брой от всеки тираж на търкащите талони предизвикващи интерес и кои са изтеглени като печеливши от късметлии,че колко непечеливши за процентно съотношение,че общо съотношение 1 : ....... за категория/група защото е възможно даден тираж за време от месец до година и повече от нея до десетина години за колкото пропуснали да съберат разликата м/у такса и данък,че щом и била нарочена такса-еднократна като за тираж/ите.
43
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега талибаните от БКП ГЕРБ ще ги продадат на частен търг за без пари и ще си разделят парите . Така се ограбва национално богатство . 50% за чекмеджето к останалото на всички останали от бандата
42
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко ли от тях са откраднали?
41
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега предизборно ще ви заглавичкват с какво ли не,само да ви отклонят вниманието от грандиозните кражби на властта.Само през миналия месец са похарчени 8 милиарда лева и никой не казва за какво.Божков само може да им диша прахта на тия.Минали са го с 200.
40
6
 
20
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Зоконодателят/парламента/е създал вратичка в закона,през която всеки олигарх може да мине,плащайки по-малко данъци и такси и Божков се е възползвал.Останалата част е отивала в чекмеджетата на когото трябва.Сега Божков ли е виновен или тези,които са му дали тази възможност?
39
7
 
9
 
! Отговори
ГРОБар преди 3 години
Божков е проклет *** син. Но вече не е проклет НАШ *** син. Ся ще види къде ходят гладните....
38
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У нас днес да си богат е престъпление.Но докато пълниш чекмеджето си бял и добър,а като престанеш ставаш престъпник.Гледаме как атовете се ритат,а го отнасят магаретата.Докога ли ще продължи този цирк?
37
4
 
25
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Не ми стана ясно, защо са иззети - ограбили са Божков ли ?!
36
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо са взети тези картини? Има пари купил си е картини. И какво съхранение? Те утре ще му вземат и дрехите от гардероба.
35
5
 
20
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
После ше ги връщат с лихвите платени от българина.
34
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тези измишльотини!Божков е персона нон грата за България!Освен ако не дойдат комунистите на власт!
33
5
 
32
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
Божков има ли ефективна присъда? на квко основание ги прибират тия картини?бе то комунистите като са дошли на власт така не са грабили от хората
32
2
 
6
 
! Отговори
ВЛАДИ БЕЗДОМНИЯ преди 3 години
ПА ЯЗЕ МУ ГИ УРЕДИХ. ТОЙ СА ОТБЛАГОДАРИ ЧОВЕКО. ВЕЧ ЖИВЕЯ В "ЯРЕМА"
31
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кюлчетата и пачките от чекмеджето кога?
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 23 До 20Там е работата, че не са данъци, а такси. Малко, но съществена разлика. Данъка сам си го определяш на база приход, обороти и т.н. ако скриеш оборот, приход плащаш по-малко.А таксата я определя съответната институция, в случая май беше комисия по финансов надзор, може и да бъркам, но не това е същественото. Таксата се определя от държавата.Божков е внесъл такси, колкото са му били определени със закон, наредба и т.н.Явно по-малки такси, но сигурно защото си е плащал на няКОЙ!
29
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Божковчета накъде въртите работата?!Пак Боко и Гешев виновни!Пак конспирации!Дървени тикви!Ай сиктир!Закривай!