Йоско Костинбродския - цял един живот сред кръв и куршуми

За 20 години той е съден и оправдаван за редица тежки престъпления
19 яну 2021 14:42,
28
Йоско Костинбродския - цял един живот сред кръв и куршуми
Снимка: БГНЕС

Пирова победа на правосъдието - така юристи наричат залавянето и влизането в затвора на Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския.

52-годишният Йоско беше екстрадиран от Гърция у нас при засилени мерки за сигурност миналата седмица. Йосифов е лежал много пъти в ареста, но едва сега за първи път ще търпи наказание зад решетките въпреки богатото си криминално минало. През последните 20 години е разследван, съден и оправдаван за тежки престъпления като поръчкови убийства, отвличания, лидер на банда за продажба на дрога, пише "24 часа".

Още по темата

Свидетели по делата срещу него го сочеха за главатар на една от двете банди за поръчкови убийства в София, действала години наред. Има данни и за негови контакти с Братя Галеви до 2010 г. Сега Йоско влиза в затвора за изнудване на свой познат, когото пребил заедно с останалите от групичката си, за да му вземат колата.

Йосиф Йосифов е контингент на полицията от 30 г. Освен като Костинбродския е познат и като Безденски по името на селото до София, в което живее. Тогава заедно с приятелите си от Костинброд и околните села са разследвани за обири, кражби на коли и други по-дребни престъпления.

"Йоско беше естествен лидер. Такъв е от малък и всички се съобразявахме с него". Това са думи на прокурор Бранислав Славов по едно от делата срещу Йоско Костинбродския в Специализирания наказателен съд. Славов често гостувал в къщата на Йоско дори като действащ магистрат. Познавал момчетата му, давал му пари назаем, обсъждали разследвания срещу него. Развалили отношенията си през 2010 г.

Още в края на 90-те Йоско Костинбродския става лидер на една от най-бруталните банди в страната. Командва в северната част на София и околностите и всички се съобразяват с него. Близък приятел и партньор с Даниел Георгиев-Джаки Ръчичката от Княжево, който командва група в южните части на столицата.

Джаки Ръчичката и приближеният му Борис Арсов-Борчо бяха арестувани през 2001 г. след първото шумно отвличане у нас - на бизнесмена Стефко Колев. Той е похитен в "Княжево", а за живота му са поискани 2 милиона лева. Тогава има съмнения, че гласът, който се е обадил на съпругата на жертвата, е бил този на Йоско Костинбродския. Той обаче не беше даден на съд.

Пред Темида се изправи само партньорът му Джаки Ръчичката, но го оправдаха. По-късно свидетели по делото за стрелбата по Киро Японеца разказаха, че друг бос от миналото, убитият през 2004 г. Бранимир Григоров-Бранко, е псувал хората на Йоско, защото за нищо не ставали, след като част от парите за откупа се разпилели, когато били хвърлени от влака.

Йоско отново попада в ареста след убийството на Филип Найденов-Фатик на 19 август 2003 г. Митичният бизнесмен, сочен за контрабандист, е застрелян от двама маскирани, които спират фолксвагена си зад джипа му на кръстовището на бул. "България" и бул. "Гоце Делчев".

Освен Йоско са арестувани още приятелите му Джаки Ръчичката, брат му Стефан, Борчо, Асен Петров-Шаки и Ивайло Симеонов-Богьовеца. Доказателствата за обвинение за убийството на Фатик не стигнаха. Йоско беше съден само за незаконно притежавано оръжие, но го оправдаха.

Костинбродския беше разследван и за отвличането на сина на Венци Стефанов през април 2004 г. Димитър Стефанов беше похитен, както и Стефко Колев, от мъже, облечени с полицейски униформи. Информацията стига и до дългогодишния президент на "Славия". Тогава той моли за помощ бизнесмена Младен Михалев-Маджо. Последният вика Боян Петракиев-Барона и го праща в къщата на Йоско със сак, пълен с пари. Тогава Костинбродския обаче отрича да има нещо общо и връща Барона с парите. По този случай никой не е даван на съд. Междувременно двама от бандата на Йоско и Джаки са разстреляни. Борис Арсов-Борчо е убит малко след покушението над Фатик, а Асен Петров-Шаки - след отвличането на сина на Венци Стефанов.

За убийството на Шаки е задържан хърватинът Иван Може, тогава сочен за член на банда за поръчкови убийства. Може беше съден и оправдан и го пуснаха в началото на 2007 година. Той отива на среща с Йоско в заведение до Сливница и оттогава следите му се губят. Йоско Костинбродския отново е арестуван за отвличането на хърватина. На делото стана ясно, че го е набил по подозрение, че е застрелял приятеля му Шаки. Но не се доказа, че го е отвлякъл и ликвидирал. През цялото време Йоско и приближените му, с които беше даден на съд, се явявяха на заседанията, а сагата приключи окончателно на 24 юли 2010 г. във Върховния касационен съд.

Там обаче Йоско не отиде, за да чуе, че е невинен. Вече беше избягал за първи път и го издирваха. Месец и половина по-рано ГДБОП арестува хората му, включително и сина му Иван. Обвиненията бяха за организирана престъпна група за продажба на дрога. Година по-рано бяха неутрализирани двете доминиращи банди за наркотици в столицата - на Златко Баретата и на Таки, а играчи като Йоско се опитваха да навлязат на пазара.

Разследването срещу гангстера от Костинброд се водеше в негово отсъствие. Беше заловен в Гърция в края на 2012 г. Там полицията го арестува в жилище на столична адвокатка. Намериха и оръжия, за което го осъдиха на 3 г. затвор. Йоско обаче беше доведен у нас и стоя в ареста до март 2014 г. Междувременно го обвиниха и за опита за убийство на Киро Японеца от 2003 г., когато двама маскирани на мотор стреляха по него и той оцеля по чудо. Йоско обаче беше освободен от ареста и избяга за втори път.

По-късно се оказа, че отново се е крил в Гърция. През юни м.г. полицията там отново го задържа. Току-що беше влязла в сила присъдата му от 1 г. затвор за изнудване по наркоделото, където е оправдан по останалите обвинения. Съдът обаче прибави към наказанието му и стара условна присъда за кражба на кола от 2001 г. Беше обявено, че ще бъде екстрадиран, когато си излежи старата присъда в Гърция за незаконното оръжие от 3 г., и така му се събраха общо 4. Изненадващо миналата седмица, само 6 месеца по-късно, той беше доведен с белезници. Предсрочното му завръщане от Гърция се обяснява с възможността лишените от свобода чужденци там да плащат по 5 евро за всеки ден от наказанието си и така да могат да се завърнат в родината си по-рано.

Синът Иван върви по стъпките на баща си, съдят го по 3 дела и е в ареста от 3 г. Малкият Йоско тръгва по пътя на баща си още като непълнолетен. През юни 2010 г., когато баща му бяга за първи път, е арестуван като участник в бандата му. Има и обвинение за това, че като 16-годишен заедно с баща си е пребил мъж, за да прехвърли мерцедеса си на друг участник в групировката - Вергил Славов. Осъден е само на пробация.

През май 2014 г. Иван Йосифов е арестуван, защото разбил ауди в Костинброд, и е осъден условно. Тогава баща му вече беше избягал за втори път, а Иван го направи дядо за първи път. Костинбродския така и не успя да види внучетата си заради живота в изгнание.
Проблемите за сина му Иван тук обаче продължиха. През 2017 г. Малкия Йоско е задържан по разследване на банда за поръчкови побои. През март 2016 г. пред блока си зверски е пребит от двама маскирани лекарят проф. Стефан Станчев. Едва оцелява. През декември пред дома си по същия начин е нападнат и пребит с метални пръти надзирателят от софийския затвор Янко Янков, който почина дни по-късно. Разследването на криминалистите стига до затворника Стефан Гевгелийски, който е негодувал от двамата - докторът не му поставил правилната експертиза, а надзирателят не го оставял да прави каквото си иска зад решетките. Поръчал побоите им на Иван Йосифов чрез жена си, която му ходила на свиждане. Делото още е в съда.

През 2018 г. Иван Йосифов отново беше задържан заедно с още 17 души. Според обвинението те са били наркобригада с амбициите да завладеят пазара в София. Синът на Костинбродския е един от двамата ръководители. Освен за наркотиците той е обвинен и като подбудител за убийствата на двама полицаи и двама прокурори. Случайно или не, всички те са разследвали както него, така и именития му баща.

Борис Арсов-Борчо и Асен Петров-Шаки са само част от приближените на Йоско Костинбродския, които са убити по времето на криминалния преход и покушенията срещу тях не са разкрити.

Два месеца след първото бягство на Йоско, през май 2014 г., пред дома си в Своге е разстрелян с автомат Красимир Гочев-Шмид. Бизнесменът е криминално проявен и дългогодишен съратник на Йосиф Йосифов. Още от 2010 г. обаче между тях избухнал конфликт за пари и Шмид станал един от свидетелите срещу Костинбродския по делото за наркотици. За убийството на Гочев беше арестуван Михаил Туцов-Мишо Вандала. Първо го осъдиха, после го оправдаха като физически убиец.

Подозренията още от началото бяха, че Йоско е поръчал Шмид на групировка от Северозападна България, която наела Вандала.

През декември 2014 г. по същия начин пред блока си в столичния кв. "Банишора" е разстрелян Хрисим Хрисимов, който също се оказа свидетел срещу Йоско по делото за опита за убийство на Киро Японеца. Името на Хрисимов изплува и по разследването за убийството на Фатик. Той е човекът, който е наел къща с гараж в Банкя, където са намерени джипът и оръжието, по което има следи от Йоско, след убийството на Фатик. В онзи период Хрисимов контактувал по телефона с Джаки Ръчичката - бос на второто разклонение на бандата, която командвал заедно с Йоско.

Още през 2013 г. Хрисимов разказва всичко, което знае за Костинбродския и Джаки и връзката им с покушението над Фатик, но малко по-късно се отказва от показанията си и делото пропада. Става свидетел отново през 2014 г., когато Костинбродския е обвинен за стрелбата по Киро Японеца. Убийството на Хрисимов остава неразкрито. За разлика от това на Шмид по него няма задържан, обвинен и съден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
За какво са ми всичките тези подробности и прякори? Героизирате ли ги? Йоско са му прекратили излежаването в гръцкия затвор, за да дойде в БГ и да го свободят предсрочно. След това ще изпълнява поръчки за Тулупа и Каскета.
25
2
 
3
 
! Отговори
бг преди 3 години
държава има но работи за мутрите , политиците и крадците ! за тва хората бягат от тук ! а блъгарите са достатъчно про***Сти да не зацепят кво се случва .....
24
2
 
9
 
! Отговори
кропо преди 3 години
Тоя миризливец лесно може да се оправи, ама няма държава.
23
0
 
7
 
! Отговори
бг смешки преди 3 години
отдавна братя Галеви са подозирани в поръчка убийството на Фатик . тва не е тайна .
22
1
 
4
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 години
ДО 3 това отдавна не е държава ! ако не си разбрал ...
21
0
 
4
 
! Отговори
бг смешки преди 3 години
е вие са ли разбрахте че прокаратурата зщаитава пресъпниците ?!!?!? тия като Йоско са дребни риби . абе щяхме Самоковеца , Поли и Жоро за Костов и Тартарчев ама бог да ги прости .... тва е за БГ
20
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На този юнак трябва да се присъди орден "Бойко Борисов" първа степен...
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега мутрите са в прокуратурата и правителството.
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Още в края на 90-те Йоско Костинбродския става лидер на една от най-бруталните банди в страната.прокурор Бранислав Славов...често гостувал в къщата на Йоско дори като действащ магистрат. Познавал момчетата му, давал му пари назаем, обсъждали разследвания срещу него. Развалили отношенията си през 2010 г."Значи, получава се, че десетина години прокурорът е бил в добри отношения с "лидер на една от най-бруталните банди в страната".
17
0
 
12
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Има ли държава или мафията си има държава ...
16
2
 
28
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
от всичко изредено за един рецидивис е лесно да се стигне до заключението че прокуратура не е във състояние да осъди и мухаприбират ги извличат информация и вземат от тях каквото могат за да ги пуснат и всичко продължава по същия начин
15
1
 
23
 
! Отговори
4epa преди 3 години
БЪЛГАРСКИ ПОДКУПЕН ЦИРК !!!!!!!!!!!!!!
14
6
 
7
 
! Отговори
Чака преди 3 години
До Анонимен 7ТИКВОООООО!
13
6
 
19
 
! Отговори
Електра преди 3 години
И той ката Мая общата, само Костинбродски далавери...
12
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко в тази сага звучи фантастично и недостижимо. Цяла държава обгрижва и прави кавали на мутрата за мокри поръчки. Да се награди със званието"Герой на Бандитска България". Тиквоооо...
11
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ви подсетя че този индивид е от галениците на ОПГ бсп-дпс
10
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото сме социалисти!!!
9
0
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Йоско беше естествен лидер. Такъв е от малък и всички се съобразявахме с него" - Прокурор се съобразява с престъпник. Това е родното правосъдие.
8
5
 
21
 
! Отговори
Тиква преди 3 години
Какви е деца раждала, ражда и днеска, българска майка юнашка !
7
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не го дочетох, не им знам конфликтите и интригите на групировките,но преди се биеха помежду си, а сега мутрите са в парламента,навсякъде по институциите и срещу целия народ, какво хвърляте прах в очите на хората?