Румен Овчаров и Петър Димитров на съд заради АЕЦ "Белене"

Основното обвинение е за безстопанственост за стотици милиони евро
Обновена: 12 фев 2021 14:12 | 12 фев 2021 14:12, Камелия Цветанова
38
Румен Овчаров и Петър Димитров на съд заради АЕЦ "Белене"
Снимка: Pixabay

Двама бивши енергийни министри отиват на съд заради строителството на  втората атомна централа „Белене“.

Миналата седмица специализираната прокуратура е внесла обвинителен акт срещу Румен Овчаров и Петър Димитров и още двама души, казаха за БНР от Специализирания наказателен съд.

Още по темата

Другите двама обвиняеми са бившите шефове на Националната електрическа компания Мардик Папазян и Любомир Велков.

В обвинителния акт липсва името на бившия енергиен министър Делян Добрев, който също бе обвинен по аферата „Белене“.

За финала на продължилото близо 5 години разследване от прокуратурата не съобщиха изрично, така че не е ясно въз основа на какви доказателства е отпаднал Добрев.

А доказателствата са събрани в 350 папки, основното обвинение е за безстопанственост за стотици милиони евро.

Делото ще се гледа от съдия Виктор Чаушев, който трябва в едномесечен срок да насрочи разпоредителното заседание.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
4epa преди 3 години
РУМЕН ОВ4АРОВ , АЛЕКСАНДЪР ТОМОВ , ХРИСТО БИСЕРОВ,ЕМИЛИЯ МАСЛАРОВА- СЪД НЕ ГИ ЛОВИ !!!!!!!!!!!!!
33
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До енергоПрез 1990г. на Белене имаше пълен комплектоборудване за два блока по 1000 МВТ/ч доставка от ШКОДАЕКСПОРТ! Продадено е на руснаците от "царя" и Милко Ковачев за "мерси" и работи в Русия отдавна! В по-ново врeмe при Oрeшaрcки дoйдoхa тримa aмeрикaнcки кoнгрecмeни, "нaпляcкaхa" гo и AEЦ-Бeлeнe и Южeн пoтoк зaминaхa в нeбитиeтo! След това клекнаха и Бойко и дупетатите!
32
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 32 "Тази централа досега трябваше да работи и да си е избила парите."Само дето някой прати на Белене зелените да протестират и го спря, Луканов обяви фалит, Попов викаше :"за бога братя не купувайте", Беров и компания пуснаха мутрите да беснеят и плашат хората, при Ф. Димитров се ликвидира каквото имахме в селското стопанство, при Виденов също много се краде, за Костов си знаем за американските ТЕЦ-ове , "царя" и той захлеби здраво, Станишката и той! Кой ще ти гледа АЕЦ-а?!
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми не знам, ама ако соца се беше забавил с разпада още 2 години - Белене щеше да е готов и нямаше да ги има тия драми.Сега го влачим 30 години и още не можем да го реализираме. А сме похарчили два пъти повече, при все че единия реактор е бил на не знам си колко процента подготвен, другия наполовина на първия... това ако не е показател колко са зле нещата в съвременна България - не знам кое е...
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази централа досега трябваше да работи и да си е избила парите.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А къде името на Боку, дето каза, че проиктапросто един гьол и никога няма да се строи. Не че сега не се извъртя тотално по заповед на САЩ и ще даде строителството на тяхни фирми.
28
4
 
5
 
! Отговори
енерго преди 3 години
Чета, и не разбирам защо хора, които не разбират от енергетика коментиран ядрени централи??? Никога, ама наистина никога, няма да се построи АЕЦ в Беляне, защото мястото е неподходящо: сеизмична зона, свлачище и липса на възможност за защита... Въпроса е: защо р.овчл, гея, бея и & "похарчиха" милиарди, след като знаеха това? Отговора е: защото искаха да откраднат милиарди. Същото е с реактора, който беше негоден и стар още при закупуването му...затова още си стои в Расия..
27
4
 
3
 
! Отговори
Р. Овч. преди 3 години
За строежа на Беляне дадохве 3 милиарда евро не е ли готов.
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като наближат избори и започват едни дела... Дългият инкасатор ще излезе чист.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стои въпросът защо има двоен аршиин в публичността, с която държавното обвинение оперира по отношение на двете дела.Въпрос има и по отношение отпадането на името на Делян Добрев.Чебурашкин, към тази ли прокуратура викаше преди да се подават сигнали?
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Впечатление обаче прави друго. Внасянето на друг обвинителен акт на същата дата бе официално съобщено от държавното обвинение с прессъобщение, което и днес може да се види на страницата на прокуратурата. В медиите веднага се разпространи информацията, че става дума за разследването срещу братя Бобокови, а на следващия ден делото беше публично разпределено в Специализирания съд.
23
4
 
8
 
! Отговори
приКриваура за едни преди 3 години
Без много шум името на Делян Добрев отпадна от делото Белене.Прокуратурата е внесла обвинителния акт в Специализирания наказателен съд преди няколко дни - на 8 февруари, и без много шум. Името на Добрев обаче липсва. Той бе привлечен в качеството си на обвиняем през 2016 г. Безстопанственост около проекта АЕЦ Белене е причинила щети за държавата в размер на 500 милиона лева. От 2016 г. насам обаче повече информация за разследването не е публикувана, съобщават от Антикорупционния фонд
22
8
 
8
 
! Отговори
Това преди 3 години
е предизборна дъвка. Кьовеши да се заеме с нашия каскет и цацата. Те са най- големите престъпници, заедно с Борисов, Пеевски и Доган. Съсипаха цяла банка, и срутиха България. Съд и затвор.
21
12
 
8
 
! Отговори
ОПАААААААААААААААААА преди 3 години
До Д-р ИсняОВЧАРОВ НЕЕ НА ВЛАСТ ОТ 20 ГОДИНИ--КАКВА БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ КАКВИ ПЕТ ЛЕВА---ГЕРБЕРСКИ ЦИРКОВЕ ДА ЗАМЕТАТ КАРЖАБИТЕ СИ...ПАРИТЕ СА В БОКО----ГЕШЕВ,ГЕШЕВ....
20
4
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Айде гледайте да не ви гният бананите у магазино и не коментирайте много. Б'клуци.
19
8
 
7
 
! Отговори
ОПА преди 3 години
ПОРЕДНИЯТ ПРОКУРОРСКИ ЦИРК РАЗИГРАВАН ОТ ГЕШЕВ-НАШИОТ ЧОВЕК ОТНОВО ГО НЯМА---ГЕШЕВ ЧОВЕКА НА ГЕРБ---ДО КОГА
18
4
 
2
 
! Отговори
порко наш преди 3 години
дойчистанците и техните фондацийки и лидълчета и т.н. забраихме ама те са ясни.
17
5
 
2
 
! Отговори
порко наш преди 3 години
рушнаци, китачуги, америпиндуси, автровертепаджии, туршаляци, кой не си е поискал от нашата държава той не е таковал. че и групово, по единично, отпредя, отзадя, между нанките, ***.... така е като сме мършалянковци дето не могат да обесят една шепа марионетки и гледахме 30 години как ни разрушават и затриват от лицето на земята. амин.
16
3
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Нещо за китайските части? Китайският Токамак е готов, за разлика от международния във Франция. Нали знаеш ? Китай е втората страна след Япония, която произвежда водород от реактори четвърто поколение. После бяха французите и накрая краварите пак откраднаха технологии. Не разбирам какво те притеснява? М?
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пачките ще отидат в Уестингхаус и подизпълнители китайски и руски фирми.Цената на един реактор на двойна цена. Кой ще строи в Козлодуй? Китайски фирми с китайски части.