Олекване: Отнемат имущество на Братя Галеви за 2 474 582 лв.

Съдът в Кюстендил уважи голяма част от исканията на КПКОНПИ
8 мар 2021 13:18, Анисия Иванова
107
Олекване: Отнемат имущество на Братя Галеви за 2 474 582 лв.
Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Кюстендил уважи по-голямата част от исканията за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито от Пламен Галев, Ангел Христов и техните съпруги имущество, по делото, което Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/ води срещу "Братя Галеви" и техните съпруги. Искът е на обща стойност 4 250 189 лв. Съдът уважава част от исковете, в общ размер на 2 474 582 лв., съобщиха от съда.

Престъпленията, за които Пламен Галев и Ангел Христов са осъдени с влязлата в сила присъда, попадат в обсега на Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност /ЗОПДИППД/. Придобитото от тях имущество през проверявания период е на значителна стойност по смисъла на закона - над 60 000 лв., а разликата между приходи и разходи на проверяваните и семействата им е отрицателна и възлиза на 10 138,42 минимални работни заплати /МРЗ/ за семейството на Пламен Галев и на 4 876, 67 МРЗ на семейството на Ангел Христов.

Още по темата

Това означава, че разходите са превишавали приходите с тези суми, от което се обосновава извода, че ответниците не са притежавали достатъчно средства за придобиване на недвижимите вещи, МПС, дружествени дялове в търговски дружества и парични влогове, се казва в решението на съда. Според съдебния състав липсва законен източник на средствата за придобиване на това имущество. По този начин съдът счита, че е установена още една предпоставка за исканата гражданска конфискация - имуществото да е придобито в рамките на проверявания период, да е на значителна стойност, за което не е установен законен източник на вложените в придобиването му средства.

Настоящият съдебен състав е приел, че въз основа на съдържащите се по делото доказателства може да се направи основателно предположение за наличието на косвена връзка между престъпната дейност на проверяваните Пламен Галев и Ангел Христов и придобитото от тях имущество. Двамата са осъдени за тежки умишлени престъпления - първият като ръководител, а вторият като участник в организирана престъпна група, която е била въоръжена и е била създадена с цел да върши престъпления - изнудване, с цел имотна облага.

Очевидно е, че се касае се за тежки умишлени престъпления, които са користни по своя характер и с които се генерират значителни парични доходи. Тези доходи са били прикривани с осъществяването на разпоредителни сделки на дружества, регистрирани в офшорни зони, пише още в мотивите си председателя на съдебния състав - съдия Татяна Костадинова, цитирани от БТА.

Съдът отнема в полза на държавата имотите, заедно с посочените в тях сгради, собственост на "Братя Галеви" и техните съпруги в село Ресилово, община Сапарева баня.

По отношение на исканията за отнемане в полза на държавата от Пламен Галев и от Ангел Христов на суми от банкови сметки, съдът е отхвърлил исканията в по-голямата им част, като е приел, че сумите не са били налични по тези банкови сметки, към момента на внасяне на мотивираното искане от Комисията.

Отхвърлено е и искането за отнемане на оръжията, собственост на "Братя Галеви", защото те са били отчуждени към момента на внасяне на мотивираното искане от Комисията. Съдът обаче е уважил исканията за отнемане в полза на държавата на тяхната левова равностойност.

По отношение на исканията за отнемане в полза на държавата от Пламен Галев и съпругата му и от Ангел Христов и съпругата му на суми от продажба на леки автомобили, искането ще бъде уважено за сумите, които са посочени в мотивираното искане.

Решението подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок от връчване на препис на страните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аууу пръднаха им на К.ура ! В белите държави изземват всичко до последното пени, че дори и повече, за да не могат да се съвземат ! Нашите ол.игофрени от наказателният сектор, първо не могат, а и съм сигурен, че не искат да ги открият решили да замазват очите на населението с някакви нищожни решения за огромни престъпления които дали ще се изпълнят не се знае...абе бандюга е Управител на държавата, какво повече да се замисляме...много сме тъ.пи...
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Муа ги уапала, уре ще рекетират тиквата и ще му конфискуват чекмеждето
69
0
 
1
 
! Отговори
4epa преди 3 години
ТО РУМЕН ПЕТКОВ И МАЯ ГАЛЕВА- ГИ ИЗПРЕВАРИЛИ СОРИ !!!!!!!!!!!!
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ха, ха,ха,хаааааааааВЕЧЕ Е ВРЕМЕ И ЗА СЕСТРА ГАЛЕВА...ХА,ХА,ХААААААА...СЪС СБЪРКАНИЯ АРМЕНЕЦ!а не, Черепа е запазил за себе си арменчето. Разправяха, че четвъртъка му бил ден за мъжленца.
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До САМО ПИТАМЕ:Абе , сестра Галева от "Изпразни се мутро , вън"....откъде има толкова пари за да води предизборна кампания...??!ами плющят я из палатките барабар с ония кифли майките. Който не харесва мадами му дават ония тримата от дружинката на Фигуранта!
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да кажат защо сега какео откриха или кой им нареди да го открият
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още имат.Още!
64
3
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ПА ТЕ НЕМАТ ТОЛКОВА БЕ-ОСВЕН ДА ТЕГЛЯТ КРЕДИТ И ДА ИМ ГО ЗАПОРИРАТЕ.-КАРАТ ЖИПКИ ОТ ПО НАД 15 ГОДИНИ.-АМА ТО Е ТАКА-ГОРЪТ ТЕЗИ ДЕТО НЕМАТ.-А ЧЕРЕПА С 3 000 000 000 ЖИВОТ СИ ЖИВЕЕ-ЖИВ И ЗДРАВ ДА Е ИМАЛ Е АКЪЛ ВЗЕМА ВИ ПАРИЧКИТЕ ЗАКОННО.
63
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сестра Галева като влезе в парламенто с Изпразни се мутро вън ще реши проблема.
62
0
 
6
 
! Отговори
Къде преди 3 години
е Мая, да скокне да ги отърве? Защитничката на всички онеправдани! Това е план на цацаратурата за да спъва предизборната кампания на Майчето и то осмомортенски.
61
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предизборни трикове.... какво правиха толкова години, че точно сега? Също така сумата е дребна за размера на тия
60
1
 
15
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
ВЕЧЕ Е ВРЕМЕ И ЗА СЕСТРА ГАЛЕВА...ХА,ХА,ХААААААА...СЪС СБЪРКАНИЯ АРМЕНЕЦ!АБЕ , НЕКА НЕЩАТА ВЪРВЯТ В ПАКЕТ!!!
59
4
 
9
 
! Отговори
Доган преди 3 години
Не знам дали Черепа са го сготвили, но Бойко Борисов отдавна дава фира. Говори за тенджери под налягане, за хилюди, милиони и милиарди, а не знае колко са заемите емитирани от собствените му правителства. Така си е с простите мутри като него.
58
2
 
8
 
! Отговори
До 74 преди 3 години
Черепчето така го сготвиха,че още се чуди откъде му дойде и не мое да се освести.
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А черпа? Кога?
56
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
""""""Тия не беха ли шефовете на Тиквата в СИК ?""""""Не тия бяха първи приятели на маямата. Какво се правите на ударени с мокър ***?
55
3
 
17
 
! Отговори
до 71 преди 3 години
Не, Боко Тиквата в СИК беше шофьор на Маргините.Интересно и те къде се покриха и никой журналист не смее дори да го попита.
54
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия не беха ли шефовете на Тиквата в СИК ?
53
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кюлчев Чекмеджиев отново захлеби.Цялата държава играе по свирката му и му пълни чекмеджето.Включително и поръчковото прокурорче марионетката Гешев.
52
1
 
5
 
! Отговори
До анонимен 60. преди 3 години
Те нали от тая ""професия"" тръгнаха и двамата.... **ловци на глави** :-(