ВКС потвърди присъдата на бащата, убил детето си от виадукт

Бетев поиска от съда 20 години за убийството на сина си
8 мар 2021 16:38,
8
ВКС потвърди присъдата на бащата, убил детето си от виадукт
Снимка: Pixabey

ВКС потвърди доживотната присъда на Дилян Бетев, който блъсна от мост и уби малолетния си син през 2019 година.

Решението не подлежи на обжалване. На 03.07.2019 г. в Габрово, при условията на опасен рецидив, той умишлено е умъртвил малолетния си роден син, който се намирал в безпомощно състояние, като деянието е извършено предумишлено. Освен доживотната присъда той е осъден и да заплати на гражданския ищец по делото обезщетение в размер на 200 000 лв. за причинените неимуществени вреди.

В касационната жалба, която сам подсъдимият е подал, се твърди явна несправедливост на наложеното наказание и се прави искане за намаляването му на 20 години "лишаване от свобода".

Според върховните съдии правилно е акцентирано на психологическата характеристика на подсъдимия, определяща го като личност с емоционално нестабилни черти, склонна към цинизъм, арогантност и дързост, невъзможност да поеме отговорност за другите, с оценка, несъответна на егото му, липса на критичност към недостатъците, неглижиране на отрицателните постъпки.

Сред аргументите на апелативния съд да наложи това наказание са намерили място и тези, свързани с физическия, психологически и сексуален тормоз, който подсъдимият Бетев е оказвал на майката на детето му.

Инстанцията е изложила и мотиви за това, че подсъдимият не страда от психични разстройства, които да рефлектират върху вменяемостта му. Констатираната от експертите дисхармонично структурирана личност с емоционално нестабилни черти при Бетев е резултат на особеност на характера, формирала се под въздействието на външни фактори, а не е психично заболяване.

Липсата на желание да промени своите негативните характерови особености и стремежът да представи себе си за жертва на обстоятелства и неразбиране от страна на близки, с което да обясни и оправдае дори причинената смърт на сина си, правилно са разпознати от апелативния съд не като заболяване, което да редуцира обществената опасност на подсъдимия, а като особености на личността, разкриващи завишена обществена опасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
9
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
Все пак има някакво правосъдие. Но все ме гложди, че на обикновенните хорица които не са връзкари бързо им чаткат присъдите, но че един наркоман уби в центъра на Софиа журналист все още няма достатъчно доказателства.
5
2
 
1
 
! Отговори
pbdan преди 3 години
Сега ще изтеглят 200 000лв. от банковата му сметка и пострадалата майка ще заживее нов живот?! Този трябва да лежи в частен затвор както е във великата демокрация САЩ и да работи за самоиздръжка и за изплащане на кръвнината. Примерно изкарва 1500лв. като изкопчия 500 за него, 1000лв за кръвнината и така 200 месеца докато е по-млад. После ще работи "за себе си". Майката на детенцето ще си роди друго дете с тази издръжака и ще заживее нов живот...
4
2
 
6
 
! Отговори
vvv преди 3 години
Болест да не го напуска, но да доживее поне до 100 години !
3
2
 
5
 
! Отговори
Metal преди 3 години
Имало правосъдие все пак!
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо присъдата не е да го вържат да виси от виадукта надолу с главата едно денонощие и накрая да му резнат въжето...ама бавно,да го усеща как пращи и се къса!
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Убил детето си от виадукт........