Радев: Доверието в правосъдието се гради всеки ден

Президентът поздрави юристите в Деня на Конституцията
51
Радев: Доверието в правосъдието се гради всеки ден
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев поздрави юридическата общност по повод Деня на Конституцията и празник на юриста и съдебните служители.

"Съществуването на демократична и правова държава е немислимо без хора, готови да отстояват принципите на правото, да претворяват в разумни и ясни правила конституционните начала и да създават условия за свободното развитие на човека и гражданството общество", се казва в приветствието на президента.

Държавният глава припомня, че в деня, в който се прекланяме пред делото на нашите предци, приели Търновската конституция и положили демократичните основи на възродена България, професионален празник отбелязва общността на юристите и съдебните служители, призвани ежедневно да градят доверието в правото и способността му да бъде непреодолима гаранция за демократичната същност на съвременната държава.

Президентът изразява увереност, че емоциите, оптимизмът и надеждата на участниците в Учредителното събрание преди 142 години са живи и днес, защото чрез духа на Конституцията е пренесен техният завет – да бъде отстоявана българската идентичност и народният суверенитет, да бъде съхранена българската памет и тя да бъде стабилната основа на идните поколения.

Президентът поздравява българските юристи и съдебни служители с професионалния им празник и подчертава, че прилагането на правото като стройна система от правила има значение, което далеч надхвърля уредбата на обществените отношения. По думите на държавния глава, измеренията на правото да утвърждава етични норми и да формира правосъзнание за поколения напред изискват професионализъм, разум, смелост и отговорност, които качества всеки юрист следва да проявява до край.

"Бъдете непоколебими в отстояването на правото, бъдете безкомпромисни с неправдата, доверието в българското правосъдие се гради с постоянство всеки ден", обръща се Румен Радев към юридическата общност у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
ЕПМ преди 3 години
Не отваряйте,има вирус!
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакам с нетърпение президентските избори и този да се махне.
31
8
 
2
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Радев е още на власт което е добре.Някой вече не са което пак е добре.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако смени маниера на говорене и ограничи патоса и дългите многозначителни паузи в изказването си, може и да успея да разбера какво всъщност казва президента
29
1
 
13
 
! Отговори
teo преди 3 години
Жалко за България, за която държавния глава Румен Радев ПОСТОЯННО НАРУШАВА КОНСТИТУЦИЯТА, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ВЧЕРА ПРИ ОТКРИВАНЕ НА НОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ !!! Това, че има имунитет, не означава, че МОЖЕ ДА НАРУШАВА КОНСТИТУЦИЯТА !!! Май е време за ПРЕДСРОЧНИ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ !!!
28
2
 
13
 
! Отговори
мюрето на КГБ преди 3 години
Ушатия червен пpимaт не пропусна да се направи отново на "велик". Малко му остана. Скоро Гешев ще го приземи върху нара в следствения арест.
27
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте пример за нещо сътворено от натовеца, защото аз все за съсипващи действия се сещам
26
1
 
14
 
! Отговори
SLIVA MIRIZLIVA преди 3 години
до 12'.като чакаш арести на герберисти ,зашо не казващ,че първо трябва да се започне от ***,които заграбиха всичко в бг и създадоха мутрите,или и ти си един от тях.
25
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иска да каже: Съдът да не трепва,когатоще се наложи да арестува Банкин.Нещо не е наред,много не е наред.Нещо като полупреврат.
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕШЕВКАТО КРАДЕШ РАКИЯТА, ПАТРОНИТЕ И ТРЕВАТА НА ДЯДОВЦИТЕТОВА ДО КОЛКО ЩЕ ОПАЗИ БЪЛГАРИЯ???
23
3
 
17
 
! Отговори
bunak преди 3 години
народе.вземете се в ръце.докога ще търпим този руски шпионин,които продава собствената си държава.долен ***.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Според практиката" буквално означава "нарушаване на закона" като такъв!Не знам какво умуват - или променяш закона, или прекратяваш практиката! Другото е шикалкавене и БЕЗЗАКОНИЕ! Защото, според практиката в нарушение на закона, си е продължаващо престъпление. И за какво право, за каква справедливост и законосъобразност говорим тогава, когато прилагаме закона по целесъобразност, според практиката, по марален ангажимент...
21
3
 
28
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Доверието в Правосъдието и другите български институции се гради от български държавници, а не от Кремълски парашутисти...Обединителят на българският народ, който тръгна да обединява българските граждани с тези от Бузлуджа и яз.Копринка, ни докара и сегашният парламентарен Ку-Ку-Бенд, в който тези дето едвам пескочиха изборната бариера се обединиха с/у първата политическа сила и дефакто ни лишиха от действащ парламент...Сега на ход е същият този обединител и неговото служебно правителство....
20
2
 
3
 
! Отговори
Ало Ваню преди 3 години
"Генерале", раздай оръжието. Вземай водещ, приятелски пример, от колегите ти в Албания, където Не искат и да чуят за теб. Но аз бях там и видях как се оправиха нещата. П.С. Заради "правосъдието" и слабо грамотните трудоустроени служители на МВР, на територията на "Република" България, съществуват Паралелни държави които функционират по свои закони. Дори и Банки нямат. Лихвата е по договаряне. Узакони проституцията поне.
19
0
 
4
 
! Отговори
съберете преди 3 години
си акълите и дейстдуваите отговорно ,защото иначе се излагате
18
4
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Лустрация за Рундю!!!
17
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да му свършва мандата и имунитета и в затвора, руски шпионин.
16
5
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Неистовия вой и страшни напъни да се махне главния прокурор има едно единствено обяснение - неистов страх какво им готви Гешев ,след като арестува Фигуранта наесен ! Тогава ще има арести по веригата ! Чакаме Гешев !
15
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този зубрач нещо много се взима на сериозно...
14
1
 
2
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Няма такова, поне не в нашия съд