Респиратори, маски и лекарства купени от Китай на завишени цени

МЗ дава резултатите от проверката на прокуратурата
35
Респиратори, маски и лекарства купени от Китай на завишени цени
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от Китай респиратори, маски и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 май миналата година до момента, отиват в прокуратурата. Това каза пред БНР заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Проверката е показала, че става дума за непрозрачни процедури и по-високи от пазарните цени. Заобиколени са били стандартните практики за съгласуване, а подписването на договор, издаването на фактура и плащания са се случвали в рамките на един ден.

Още по темата
"Ще изпратим материалите в прокуратурата“, заяви Петров и добави: Общото между тези процедури говори за крайно непрозрачно управление в министерството в този период. Не са изпълнени елементарни процедури и нормативни актове за дейността на МЗ.

"Незнайно откъде са пристигали оферти. Получихме обяснения, устни, че са идвали от Министерството на икономиката и по линия на търговските представителства", каза зам.-министърът и съобщи, че проверката показала, че в Министерството на икономиката не знаят за подобно нещо.

"Не е ясно кой е носил тези оферти, по какъв начин са набирани, по какъв начин са оценявани“, изтъкна д-р Петров.

Не е имало и работна група, която да обсъжда процедурата.

Всичко е написано от един заместник-министър, без никакво съгласуване – Жени Начева, подчерта Димитър Петров. По думите му подписването на договор, издаването на фактурите и плащанията са се случили в един и същи ден. Договорите не съдържат неустойки. В тях е имало срок за доставка 20 дни, който не е бил спазен в нито един от случаите. Последните респиратори например са дошли чак през септември. Харчени са били допълнително средства за доокомплектоване на респираторите и за тяхното инсталиране.

Прави впечатление, че 50 респиратора са на двойни и тройни цени от тези, които след това са купувани с някакви процедури, поясни д-р Петров.

"Поне 30 хиляди отгоре е цената. То си личи от следващи поръчки. Цената е завишена затова, че е търсена по този начин. Някой е дал тази оферта и моментално е превърната в договор. Този някой според мен е министърът на финансите, тогавашният, или самият министър-председател, тъй като третият договор с Турция - за лични предпазни средства, беше обявено, че е по лична договорка на премиера. Вероятно е дошъл готов договор в министерството, който Жени Начева е пуснала за подпис“, каза той.

Не е нормално докладна записка, решение на Министерски съвет, договор, който не е ясно кой е написал, фактура и плащане да станат в рамките на един ден, категоричен е заместник-министърът.

Проверката за закупените хидроксихлорокин и азитромицин извън европейските средства, със средства от националния бюджет, сочи, че хидроксихролокинът е бил закупен за 600 хиляди долара и е бил складиран в „Бул био“, където по това време е имало големи количества, дарени от няколко фирми.

"Въпреки това е направена тази доставка. Вероятно голяма част от хидроксихлорокина няма да бъде използван заради изтичащи срокове на годност", прогнозира Димитър Петров и добави: "Като му изтече годността, ще бъде бракуван".

Медикаментът е предложен е за лечение на ревматологични заболявания, но са заявени само 3 хиляди опаковки от общо 100 хиляди, които са застрашени от изтичане на годността.

В големи количества на склад и до момента има маски от първата доставка.

"Изрично е записано, че те не са стерилни, не са за медицинска употреба, но странно защо са разпределени по болниците", коментира зам.-министърът.

По думите на Петров маските са били купувани като KN-95, тоест като медицински маски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Типична комуняшка преди 2 години
Подлост !
31
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези "служебните" прекаляват. Забравиха ли как нямаше маски, облекло за медиците и аспиратори за тежко болните? Как се живееше като на пожар. Трябваше конкурс ли да има, докъто те бяха " под юрганите" ? Били на завишени цени? Ами, ще са завишени, щом липсват в цял свят търговеца използва момента.Търсят под вола теле!
30
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербавите крадци не може просто да подават оставки.Те трябва да бъдете съдени и откраднатото върнато в Държавната хазна.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 30 Бочко не е цвете за мирисане, но тия, които замести и тия, които идват след него (те са от същото котило като тия които замести) са 10 пъти по-зле.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Анонимен29:Бочко е един голям ***
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Тиквенски батак" Ще го търсите Бочко със свещ и то не много далеч във времето :)))
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквенски батак
25
2
 
7
 
! Отговори
Скоро преди 2 години
... хората ще разберат, че кусурите на Борисов са само бухалка, с което се разчиства пътя към нещо страшно. Това поведение като това наблюдавано по този въпрос лекичко намеква колко им пука на тия, които идват, за живота ви. Точно както на Путин не му пука за живота на хората в пандемията.
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Га нямаше маски, ревахте де съ маските! Ся ревете, че тогава били скъпи! Ми навсякъде беше така! Га почна паниката с вирусъ в Амазон не остана ни една маска, за аптеките да не говорим! Ми бизнес, бе, леля му стара - Цената съ формира според търсенето и предлагането на продукта!
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мерзост и цинизъм "След тази статия нищо друго не ми идва на ум освен тези думи. Само преди две седмици в Индия умираха стотици хиляди заради липса на кислород и апарати, а тези се чудят как да намерят под вола теле." Когато някой друг се е справил с критичната ситуация комунистите идват за да порицаят и да обяснят колко по-добре са щели да направят всичко. Единствената подробност е, че те и нормалните ситуации омазват, камо ли за критични. В Русия видяхме как се омазаха. 600 хил жертви
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23 Аз от твоите проклятия не се притеснявам, защото никой не ми плаща, да ти разбивам торленето: правя го напълно доброволно и с удоволствие. АЗ беше единствения производител, който обещаваше, че може да извърши достатъчно доставки: излъгаха даже и ЕС, заради което и сега се съдят. Факта, че България разполага в момента с всички най-добри и желани видове ваксини, независимо от цената, показва какви лъжи разпространяваш. Ако беше вярно това, още нямаше да имаме от "скъпите" ваксини.
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 19 "До всички ***, които пишат че нещата били скъпи и търсени през пандемията: ако бяха наистина скъпи, нашите калинки нямаше да купят нищо" Неграмотен си. Не само че бяха скъпи, но бяха и дефицитни, затова се търсеха всякакви възможности, включително и полулегални: Испания и Холандия се опариха от некачествени тестове, Чехия и Словакия от некачествени апарати за обдишване, Сърбия - от фалшиви ваксини и така нататък. Некупуването не беше опция, защото ставаше дума за животи.
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 19 "С ваксините помните ли какво стана? Само от евтиното кафе купихме" България купи от всички налични ваксини, затова сега можете да се вакиснирате с каквото искате, за разлика от МНОГО други страни, тъй че плоските ти лъжи не минават. Това, че доставките на по-добрите и скъпи ваксини бяха разтегнати във времето се дължеше на това, че призводителите преференциално сключиха договори със САЩ. Този проблем И ДО МОМЕНТА го има дори в западните държави, които нямат достатъчно Пфайзер.
19
4
 
8
 
! Отговори
Мерзост и цинизъм преди 2 години
След тази статия нищо друго не ми идва на ум освен тези думи. Само преди две седмици в Индия умираха стотици хиляди заради липса на кислород и апарати, а тези се чудят как да намерят под вола теле. Честно ви казвам никога не съм гласувал за герб, но след тази статия ще отида, защото това е долна мерзост, дори да са дали повече пари са го направили за човешки животи и друго нищо не е важно, а вие ударихте дъното, та и повече. Божичко до къде стигнахме, за тези няма нищо свято.
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този чичко помни ли колко струваше една еднократна маска в този период? А дезинфектнат, спирт, ако се намери? А помни ли, че нямаше износ на нищо от китай известно време, а търсенето беше в тавана? Но тогава обясниха, че спекула няма и всеки сам от джоба си трябва да си набави нужното. Ако ще таботят ползу роду има много други договори за ревизия, а не в пандемия да обясняват колко струват един респиратор
17
3
 
2
 
! Отговори
ЧЕРВЕН ПОЗОР преди 2 години
Като казвам "техните" долни спекулации, имам предвид китайците !
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЧЕРВЕН ПОЗОР "Не стига, че техните дружки от ККП натресоха вируса на целия свят, ами сега тръгнали да обвиняват предишното правителство за техните долни спекулации ! !" Нормална тактика на комунистите е да предизвикат един проблем и след това да обвиянват всички останали за това, че не осигуряват защита на хората срещу този проблем, че хората живеят зле заради него и така нататък. Точно както докарват страната ни до банкрут, след което обясняват, че имало хора с ниски пенсии.
15
3
 
5
 
! Отговори
КимЧенУнБоТикВун преди 2 години
си е Платил Членският Внос към Партията Майка - Китайската Комунистическа Партия, все пак е братчед по Партийна снижка с Ким!
14
2
 
8
 
! Отговори
ЧЕРВЕН ПОЗОР преди 2 години
Не стига, че техните дружки от ККП натресоха вируса на целия свят, ами сега тръгнали да обвиняват предишното правителство за техните долни спекулации ! По-нагли, лъжливи и безсрамни от комунистите на тоя свят, просто НЯМА !
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До гй "В началото на пандемията всичко беше на страшно ВИСОКИ цени!!! Китайците произвеждаха единствени и цените им бяха ненормално високи!!! А за цената на апаратурите за обдишване в онзи момент няма какво да се говори-МНОГО скъпо" Не само това. Тъй като имаше ЖЕСТОК натиск от обществата към политиците, се използваха и полулегални канали за сдобиване с нужните машини и консумативи. Комунистите нарочно се правят, че тези решения са вземани все едно по това време всичко си е било нормално.