Юристи: Който има правен интерес, може да обжалва актове на Петков

Какъв отзвук ще има решението на Конституционния съд за бившия министър?
Обновена: 27 окт 2021 16:57 | 27 окт 2021 16:56, Веселина Йорданова
90
Юристи: Който има правен интерес, може да обжалва актове на Петков
Снимка: БГНЕС

Всеки документ, подписан от Кирил Петков за времето, в което е бил министър, може да бъде оспорен пред административен съд. Но това не значи, че актовете на министъра автоматично са невалидни. Да обжалва актовете може само този, който има правен интерес. Това каза за БТА проф. Огнян Герджиков по повод решението на Конституционния съд от днес, с което беше обявен за противоконституционен указът на президента в частта, с която за служебен министър на икономиката беше назначен Кирил Петков.

По думите на Герджиков решението на Конституционния съд не е най-точното юридически, но правото не е математика, а е въпрос на тълкуване.

Още по темата
Проф. Пламен Киров също коментира казуса и посочи, че намира решението на КС за перфектно. По думите му то не можело да бъде друго, след като са представени тези доказателства.

Последиците от решение на КС са ясни - този указ на президента все едно никога не е издаван и все едно Кирил Петков никога не е бил министър, посочи Киров. И допълни, че не може, ако няма орган, актовете му да пораждат правно действие. От правно нищо не може да следва правно нещо, каза още Киров.

Той също е на мнение, че всеки, който има правен интерес, може да обжалва актовете на Петков във Върховния административен съд. Освен това бившият министър трябва да върне всички заплати, които е получил и дори командировъчни, които е ползвал.

Проф. Киров е на мнение, че новият министър може да издаде нови актове с идентично съдържание като тези, подписани от Петков, но те ще действат занапред, защото административните актове нямат обратно действие.

Юристът е на мнение, че ситуацията ще има отзвук след изборите и ковид кризата, но е важно да не се допуска повторение на подобни казуси.

Във връзка с решението на Конституционния съд доц. д-р Наталия Киселова каза за БТА, че актовете на Кирил Петков като министър могат да бъдат оспорени, според техния вид, пред Върховния административен съд или Административен съд София-град, но само от лица, които имат правен интерес.

За това какви са последиците от решението на КС доц. Киселова коментира още, че на първо място те са политически, защото "това стана част от кампанията", като добави, че "това може би е била и целта на тези, които са внасяли искането" до съда. "На второ място, в някаква степен, това повдига и морални въпроси, а по отношение на г-н Петков може да има и конкретни юридически измерения - и наказателна, и административна отговорност, ако се стигне до оспорване на актове", добави доц Киселова.

На въпрос дали държавният глава или президентската администрация са имали задължение да проверят данните, които Кирил Петков е декларирал за своето гражданство, доц. Киселова отговори: "Няма такава възможност, освен ако самият кандидат за министър не ги е информирал. Те няма как да разберат".

Попитана дали решението на КС може да бъде основание да се поиска импийчмънт на президента Румен Радев, доц. Киселова обясни: "До 30 юни миналата година, когато излезе едно тълкувателно решение на Конституционния съд, по искане на главния прокурор, в теорията се поддържаше тезата, че указите, ако бъде установена противоконституционност, не са основание за задвижване на процедурата за отстраняване. След 30 юни, когато беше постановено решението, съдът казва, че само Народното събрание може да прецени, когато бъде отправено искане към него."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
и кои има правен интерес всички уволнени хаиде да ги върнем обратно да продължатда мародерстват държавата а не петков трябва е икон миистър в следващотоправителство независимо на кого е то
70
2
 
4
 
! Отговори
Степенуване на Кирчо преди 2 години
Как се мери с *** Кирчовци... Киро Скалата, Киро Брейка, КИРО ЛЪЖЕЦА... Ще чакаме лъжец да ни оправи, от такива се бяха с 200. Личи си следното, президента хабер си е нямал, задкулисието какви лигльовци му спускат, както и какви мутренски интереси и на кои кръгове изпълнява. Ето гледайте как ни управлява президента и служебните, ако ви харесва, гласувайте! Знаем колко зле бяхме по време на 3-та коалиция, но позволихме те да се върнат през задния вход на властта, чрез лъжи и манипулации!
69
1
 
5
 
! Отговори
Олег преди 2 години
Айде бе,един ухилен Льо...-хман, майстор на лъжата, отрасъл в Канада пре ставите си дошъп да оправя България.Я по-кротко с лъжите моля!
68
5
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Подкрепа г-н Петков,...никои не посмя да бръкне в ББР,да посочи схемите през които пеевски-борисов ограбват Народа ни!"закони" са писали и хитлер и сталин...заявихте смело,че няма да ги спазвате "законите" на мафията...нима борисов "законно"раздаваше пари от джипа,нима "законно" раздаде авансово над 8 милиарда на...себе си,нима"законно"ограбваха хората с божков и олгарсите му...къде е КС?...къде е гешев?гласуваме за вас г-н Петков!САЩ са последният пазител Свободата,приятели!
67
3
 
3
 
! Отговори
Антиваксер преди 2 години
Много гръмко тръгна и така завърши,това щял да онова щял да прави иначе яка кампания си направи изхвърля се като риба на сухо,щеше да отвара заводи за електромобили заплати щеше да вдига пенсии,чужди инвестиции,ръст на икономиката,аз знам че такива хора къде говорат много без да ги питаш и се изхвърлят правят катастрофа.иначе не е лош човек нищо лошо към него просто е неопитен за политиката.
66
4
 
10
 
! Отговори
Българин преди 2 години
"Продължавали промяната"??? Какво продължавате, като всичко което сте направили досега се оказа извън закона, и тепърва ще си носите съдебна отговорност! Трябва ли на тези Харвардски Копилита да им се обяснява, че в България си има Конституция и закони, и ако искаш да се занимаваш с политика трябва да започнеш оттам! Или са си вобразили,че щом техния ментор, Фигурантът Радев , закони не го ловят, значи и те не трябва да се съобразяват с нищо!
65
2
 
4
 
! Отговори
о, не ..! преди 2 години
Ние истинските мъжкари нямаме намерение да даваме под съд Господин Кирил Петков. той е нашата фенка! Какво излъчване, какъв поглед ..! Ние сме възхитени от него. Да ни е жив и здрав, но най вече - КУРав476
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още едно разделение на българите на тези с много пари които ги крият от Държавата и на онези които искат да им ги разкрият
63
0
 
3
 
! Отговори
Бай Тошо преди 2 години
До Бай Курти))) И ти като Киро Язовиро лъжеш, името ти е "Бай Клатикурти"
62
10
 
4
 
! Отговори
Затова преди 2 години
Решението на КС не е много коректно и изглежда като продиктувано от Боко. Президентът не е нарушавал конституцията.
61
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире,Кире,що ти трябваше да се набиваш в шамарите,мафията тук си има държава и всеки един ход в правилната посока накърнява нечии интереси!Стой си в Канада и си гледай живота,в тая джунгла Оправия НЯМА!
60
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 13 години си купиха медиите, главния прокурор, някой съдии, а ето че и конституционния съд. Навремето той спря съдебна реформа в частта за главния прокурор. Дано никой свестен човек не остане в тая прокълната и продадена държава.
59
4
 
6
 
! Отговори
До70 преди 2 години
Кирчо ще си носи отговорност по чл.313 от НК,сега отговори каква е вината за това на Радев?Ако ти подадеш декларация с неверни данни за липса на несъвместимост,твоят работодател ли е виновен или Ти?А"пожеланията" и клетвите можеш да си ги задържиш за неуката си особа!
58
4
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Че Петков е лъжец,и то надребно,беше ясно от самото начало.Той ако не послъже за нещо,дори без да има каквато и да било нужда за това,няма да е той.Това е патология и се нуждае от лечение.Такива хора има описани и в художествена и в мед.литература,има и филми на тази тема,например "Опасен чар" с неповторимия Тодор Колев.Лошото е,че този човек се кани да ни управлява,а още по-лошо е,че има немалко заблудени готови да дадат тази власт в ръцете му.
57
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До66А, на тебе пожелавам крадлив, лъжлив и нагъл зет като к. петков, или снаха, ако имаш син. Тогава??? И, не виждам какво общо има Б. Борисов към наглото поведение, измамите и лъжите на канадеца и кокореца.
56
6
 
4
 
! Отговори
До66 преди 2 години
Я сега изпей една Дитирамба за Вожда Слънце!!!
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам да съставим комитет : "Да изземем българското гражданство на К. Петков, защото ни е срам, че толкова нагъл лъжец се води българин"!
54
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да имат време Продължаваме промяната настъпва
53
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В българската история не е имало по-нагли твари от к. петков и р. радев. к.петков обвини КС, че България губела суверинитет, защото неговото гражданство зависело от Канада. Ей, нагъл каучуков фекал, като си искал да си само български гражданин - да си подал молбаза отказ от канадско такова по-рано. Не Конституцията е виновна, ти скапаняшки и нагъл педалоурод си виновен за измама и лъжа. наглецо, х53834оди си Канада и не се връщай в България!
52
5
 
15
 
! Отговори
Съдете го Кирето.... преди 2 години
ЧЕРВИВ Е ОТ ПАРИ СЛЕД ДАЛАВЕРИТЕ С ЕЛЕКТРОМОБИЛИТЕ......ХАХАХАААА...