Войната, цената на газа и горивата заглушили съдебната реформа

ВСС нямал желание да обсъди предсрочното освобождаване на Гешев
Обновена: 20 май 2022 21:35 | 20 май 2022 21:00, Екип на Bulgaria On Air
15
Войната, цената на газа и горивата заглушили съдебната реформа
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет отложи за неопределено време процедурата за предсрочното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

"Решението на ВСС беше очаквано. Аргументи винаги могат да се намерят. Проблемът в това решение на ВСС е, че липсва усещането за безпристрастност. Справедливостта не е налице, тя се приема твърде субективно от всяка една заинтересована страна в процеса. Този висш орган на съдебната власт би следвало да даде признаци на безпристрастност", заяви преподавателят по Конституционно право д-р Орлин Колев в студиото на "Денят ON AIR".

Ясно е, че този Висш съдебен съвет, с този мандат и в този състав, няма желание да разгледа казуса, подчерта той.

"Мнозинството за избор на членове на ВСС е уредено в Конституцията, която предвижда 2/3, което е 160 народни представители. Фокусът на вниманието е върху управляващите, но ми се струва, че голямата тежест при формирането на бъдещия ВСС ще е отредена на опозиционните партии", смята д-р Колев.

По думите му зрелостта на опозиционните партии би се появила именно в такива моменти, когато Конституцията императивно установява по-високо мнозинство, а управляващите към момента го нямат.

Преподавателят по Конституционно право коментира пред Bulgaria ON AIR и разделението на КПКОНПИ.

"Следва да се върнем малко назад и да видим, че устремът за съдебната реформа секна. Вярно е, че имаме и много предпоставки, които допринесоха за приглушаване на тези въпроси - войната, евентуалната продоволствена криза, цената на газа, горивата, токът. Това всичко насочи вниманието на НС и правителството към решаване на тези форсмажорни обстоятелства. Съдебната реформа остана не във фокуса на вниманието, но се възобнови в сряда", отбеляза д-р Колев.

Запитан дали е добро решение европрокурорите да имат бюджет и сграда, той каза, че "има различни подходи за гарантиране на функционалната обособеност на всяка структура от съдебната власт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: ВСС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Змииското гнездо на правосъдната система , реформа трябва най вече там , прокуратурата е впоследствие , политическите квоти в избор на съдии , шуробаджанащината , не можеш да накажеш съдия за погрешно решение , затова и има купени решения има безнаказаност по правила и закона
12
2
 
2
 
! Отговори
Баце, Доган и сие преди 1 година
пречат. Докато главата на октопода не бъдв посечена и ключовите фигури от прехода, стоящи в основата на всичко порочно и пресръпно у нас - довело почти до геноцид на населението и обогатяване на тесен кръг хора около тях не бъдат хвърлени в зандана или публично разстреляни, няма да има чувство за справедливост в БГ. А Каскета за това е сложен. За да ги пази.
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каскет, отивай на резервната скамейка и си чакай съдбата там, гад долна
10
0
 
4
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 1 година
До 7 : Абсолютно си прав!Съдебната реформа е най- важната за страната ни ако искаме нормално развитие.Предишните управляващи ни накараха да приемем корупцията за нещо нормално и всеки да се стреми да си реши проблема по вторият начин без да разчита на безпристрасно парвосъдие.Една държава няма ли независима съдебна система ,това не е държава изобщо.Те са си назначили каскета точно да ги пази от парвосъдие и да си крадът на воля без последствия.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставка Каскет!
8
2
 
6
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 1 година
Питайте Пинокио с гумената лодчица...това е негова измишльотина...
7
1
 
6
 
! Отговори
Мехмед преди 1 година
Искат по принцип, но нямат желание...
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съдебната реформа е по-важна от всичко. Това трябва да е приоритет номер едно. От там идват всички злини за България.
5
2
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 1 година
Войната се казва Преход към пазарна икономика и демокрация
4
1
 
6
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
Купувате 10 неща,които са преживяване,а не гъдели и увеличението на тези продукти е между 50 Ст. и 2.50лв.....Сметнете каква е инфлацията със средно аритметично уравнение....После гледайте съдебната реформа.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ме кефи как, когато става въпрос за нещо срещу герб и подобните им, "журналистите" тук ползват минало неопределено време - било, щяло, нямало, можело... А когато гербаджиите кажат нещи - веднага сегашно време. Жалкарска работа...
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко. Гладът ще заглуши и всичко останало.
1
2
 
4
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
За съдебни реформи ми приказват,при положение,че инфлацията е над 100%!!!!! Че обедняваме от ден на ден това не е проблем така ли? Съдебната реформа е по-важна от това как живеем 80% от българите?!?!?