Гешев: Проблемите не са само в прокуратурата, а в съда, в МВР

30 години продължавала измислена съдебна реформа
37
Гешев: Проблемите не са само в прокуратурата, а в съда, в МВР
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Проблемите на българското правосъдие не са само в прокуратурата, а в съда, в МВР, в законодателството. Някой трябва да седне и да реши реалните проблеми, а не да се занимава вече 30 години с т.нар., както аз казвам, измислена съдебна реформа, която се състои в това да закриеш, да махнеш някой и да сложиш собствен човек или да обслужиш някой олигарх с някои промени, които няма да цитирам, и да реализираш, може би, някои плюсове. Това каза в Плевен  главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БТА.

Според него негативните последствия от закриването на спецпрокуратурата се усещат в бум на престъпността през последните пет-шест месеца. По думите му най-осезателно това ще бъде усетено от българските граждани.

На въпрос дали прокуратурата има противопоставяния с други институциите, Иван Гешев подчерта, че единственият враг на прокуратурата е престъпността. "Ние имаме разбирането, че независимо кой е начело на определени държавни институции, институциите трябва да си взаимодействат. За мен е обидно някой като каже, че няма да работи с този, защото той е начело на определена институция", каза главният прокурор.

Той коментира някои от нашумелите криминални случаи от последните дни.

По повод огласената информация, че има отказ на прокурор да бъдат задържани двамата полицаи, станали свидетели на катастрофата на околовръстното шосе на София, за която е обвинен Димитър Любенов, Гешев каза, че тук "става въпрос за правосъзнание, което означава информираност за правото и правните норми".

"Това твърдение, мисля, че на министъра на вътрешните работи, не кореспондира със законодателството в страната и с фактите по делото. Не го твърдя аз, вчера има съобщение на сайта на Софийска градска прокуратура, където е цялата фактология", обясни Гешев. Главният прокурор подчерта, че задържането за 24 часа от служител на МВР по закона за МВР, е "само и единствено в правомощията на МВР, прокурор няма такива правомощия, не може да забрани такова нещо или да разреши такава процедура". "Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация", каза още главният прокурор.

Той обясни, че има отделно досъдебно производство за престъпление по служба, в което се разследват действията на полицейските служители, а другото е за престъпление срещу транспорта.

По повод разследването на катастрофата в Шумен, където изгоря автомобил, веществено доказателство, на охраняем паркинг на МВР Иван Гешев заяви: "нямам съмнение в работата на прокурорите от град Шумен, имам индикации за проблеми в други правоохранителни институции".

"Дали е издържало обвинението или не, не съм си позволил да коментирам съдебните решения. Колегите работят с доказателства, които се събират от МВР. Не обвинявам никой и не оправдавам никой, защото не съм запознат с делото", каза още Гешев. Той добави, че има две, по думите му "притеснителни съвпадения" - на паркинг на МВР изгаря веществено доказателство, което се самозапалва, както и че полевият тест отчита наличие на наркотици, а след това кръвната проба показва, че няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: прокуратураИван Гешев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1111 28 Никой нищо не бърка. Когато прокур.атурата не повдигне обвинение, въпреки наличните данни за престъпление, на практиката изземва функциите на съда и сама раздава кривосъдие. Когато държи 7 месеца някого в ареста и в крайна сметка не повдига обвинение, защото няма доказателства, на практика тя го репресира и съсипва живота му - отново осъществява кривосъдие. Когато прави извънсъдебни споразумения и ни ощетява срещу подкуп отново сама кривораздава. Изобщо, поздрави на пръскачките!
30
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До 1111...ти също бъркаш некои понятия,драги !...Съдът ПРОЦЕДИРА според Законите,но ОТСЪЖДА въз основа на ДОКАЗАТЕЛСТВАТА,които обвинителя,тоест "прокурора", му представя !!!!!../разбира се и от разпити на свидетели и други../...ТОВА Е ПРОЦЕДУРАТА ..Кой ще да е тоя съд,който ще приеме за "доказателства" ИЗСМУКАНИТЕ от пръстите на краката на НЕКАДЪРНАТА "прокуратура" обвинения ?..
29
1
 
5
 
! Отговори
Потърпевш преди 1 година
Има едни външни конкурси в съдебната система , които са най-висша форма на корупция - юристът "Х" без един ден трудов стаж като съдия - хоп в някой си съд наравно със съдии с по 15 - години стаж.Как става тая работа , какво разбира и може един такъв "съдия", защо е допуснато подобно явление. Напр. как един зам. министър на правосъдието от партията СДС стана директно съдия във ВКС преди около 20 години???
28
1
 
7
 
! Отговори
1111 преди 1 година
пишещите тук и викащите по площадите упорито бъркат съда с прокуратурата. Прокуратурата не осъжда никого, тя само повдига обвинения, чиито тези впоследствие защитава. И определено се справя отлично с това. Съдът е този, който отсъжда, според законите, приети от депутатите. А останалите са просто празнодумци, кои платени, кои само ентусиазирани, но еднакво вредни и ненужни.
27
2
 
3
 
! Отговори
адвокат преди 1 година
Т.нар. "съдебна реформа" , провеждана от коя ли не политическа сила всъщност е целяното от всяка една от тях овладяване на съдебната система - с назначаване на техни кадри на всички нива - от "А" до "Я", така бе и при създаването на апелативните нива , на административните съдилища и т.н. и т.н. Всеки иска да има контрол над съдебната система и затова изливат тонове мастило , за разните им брътвежи , а всъщност никой не го е еня на какъв хал е тази система и колко ефективно работи
26
1
 
4
 
! Отговори
toti преди 1 година
КОлко години ви трябват да тъпчете на едно място и само ядете държанни пари и се подмазвате на разни смешници/наречени мафиоти/!!! Побъркахте народа без закон и ред,без сигурност и защита на бедния !!! Станахме за смях в цяла Европа и все за корупция,беззаконие ни режат главите и парите !!!ОпРАВЯЙТЕ СЕ ПО БЪРЗО !!
25
2
 
3
 
! Отговори
:) преди 1 година
Как да не се радваш на изказванията на другаря милиционер :) Какъв професионализъм, каква мъгла :) Пак ни повтаря опорката, че от закриването на спец-а се предизвикал бум на престъпността. Аз искам да му вярвам :):):), но за целта трябва да представи доказателства, колко досадно :) Трябва да представи поне една официална статистика и то, не на кокошкарската престъпност, защото не с нея трябваше да се бори спец-ът. Когато им се поиска статистика на работата на спец-а, им трябваше година, да я със
24
2
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Еййй сега започна да признава че има проблем в прокуратурата ?Малеее и този ли получи КАТАРЗИС като Банкянския малограмотник ?
23
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
аз не разбрах тая констатация-за липсата на реформа в съд. с-***,Гешев С ТЪГА ли я прави,или СЪС ЗАДОВОЛСТВО ?...Защото ако се беше случила тая реформа,ТОЙ немаше по никакъв начин да бъде калесан за "главен прокурор",дори не и за редови прокурор..Щеше да си остане просто възпитаник на МИЛИЦИОНЕРСКАТА Школа в Симеоново..
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да г-н Гешев. Проблемите особено в съдебната система минават всякакви граници. За това България ще се превърне в мутренска държава. И като се превърне в такава - мутрите друго освен да се избиват не могат да правят. Нямаше да пиша но като гледам това което ми показват медиите по телевизията - съм направо изумен. Дано да се оправят нещата защото ще си останете само вие - държавните служители
21
3
 
5
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
И тоя надигна глава. Всички се бяха снишили, притихнали. Сега всички червеи изпълзяха от дупките. От прокуратурата започва всичко беее! От политическата и икономическа бухалка, в каквато си превърнал тази институция, от отказа за разследване и правосъдие. Къде са делата срещу АПИ?!? Къде са делата срещу 8-ме джуджета? Къде са делата срещу Банкянския селянин и "братиньо"-то му? Къде са делата срещу самият Гешев?!
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прокуратурата е най-прогнилата част в България, защото те като си затварят очите не може да има осъдени политици, полицаи, съдии и разбира се прокурори. Ако прокуратурата си вършеше работата всички от гореизброените щяха да са минали през съда, а съдиите при наличие на доказателства много трудно могат да оневиняват престъпниците но и да го направят те също могат да бъдат съдени за престъпление по служба. Така че прокуратурата да не се опитва да си измива ръцете с другите че са затънали до ушите.
19
4
 
8
 
! Отговори
Кога? преди 1 година
А нещо за подкупните прокурори които ги повишават постоянно и им дават повече власт?
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев а ти от бандата на Кратунковците КОГА?
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МАЙ РАШКОВ ТРЯБВА ДА СТАНЕ ГЛАВЕН ПРОКУРОР ЗА МАЛКО.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОВОРИТЕЛЯТ НА БОРИСОВ
15
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факт е, че след закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата има вълна от престъпност.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега е модерно всеки в интернет да се оправдава с някой друг, та съседа ми е виновен дето на мен жената не ми дава например.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как въобще някой очаква министерство създадено по съветски тертип,състоящо се основно от такива от които нищо не става,но са наши момчета,а от скоро и момичета,да върши нещо по правилата и в полза на обществото. Само схеми, далавери,чадъри,дроги, каналджийство, рушветчийство и каквото престъпно човек си помисли. От моите съученици, само двойкаджиите, побойниците, крадците и тези които едва изкараха осми клас,станаха полюционери.
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това плешивото корумпе още колко години ще трябва да го гледаме?