Борисов на съд заради твърденията му за посредници и комисионни

Условието да не се изпраща оръжие директно за Украйна е изпълнено
Обновена: 29 яну 2023 14:55 | 29 яну 2023 14:43, Камелия Цветанова
235
Борисов на съд заради твърденията му за посредници и комисионни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Сделката е абсолютно ясна - Англия и САЩ купуват оръжие с краен получател Полша. Няма как Корнелия Нинова да е държана в неведение, защото всички сделки минаваха с неин подпис и с подпис на министъра на отбраната".  Това заяви пред БНР съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев във връзка с разследването на германския вестник "Ди Велт", според което България тайно е покрила една трета от нуждите от оръжия и 40% от дизел на украинската армия през миналата година.

Още по темата

По думите на Василев твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че от продажбата на българско оръжие за Украйна посредници са спечелили 800 млн. лева, е абсолютно невярно и Борисов ще "има възможност да защити това си твърдение в съда".

"Ще му спретнем още едно дело, да си се защити и ако наистина има комисионни, да го докаже. Няма как да има комисионни при положение, че контрагентът е Пентагонът. Това, което се случи, е, че българската оръжейна промишленост работи на макс и успя наистина да помогне на Украйна по начин, по който нито едно дарение не може да го направи, защото българската държава не е в състояние да даде дарение от 2 или 3 милиарда евро на която и да е друга държава, нито е нормално. Това са средства, които са влезли в българската оръжейна индустрия и са отишли за заплати и за работа на тези заводи", каза Василев.

Асен Василев беше категоричен, че няма сделка, която да не мине през целия парад на държавата.

"Всичко минава през Междуведомствената комисия, там са представени всички служби. С два подписа се вземат решенията - на министъра на отбраната и на министъра на икономиката", обясни той.

Условието да не се изпраща оръжие директно за Украйна е изпълнено и това значително намалява риска за България, подчерта бившият вицепремиер.

"Обемът а доставките е много по-голям, когато става през тези програми, които САЩ и Англия направиха за закупуване на оръжие, защото не можеш да направиш дарение в такива размери", уточни той.

Според него това че парламентът е взел решение за военна помощ за Украйна, не означава, че правителството ще си свърши работата, особено ако правителството не иска да направи това.

"Аз не чух възмущение от ГЕРБ от решението на правителството да изпрати консерви с грах и един генератор. Засекретеният списък не мога да го разкривам, но нека да кажем, че не е нещо повече от консерви с грах", обясни той.

В предаването "Неделя 150" Асен Василев коментира предизборното обединение на ПП с ДБ.

"Социологията показва, че вече и обществото е стигнало дотам, че ако не се обединят не само ПП и ДБ, а става въпрос за всички организации, които се борят даже и на местно ниво срещу проблеми в държавата и имат кауза, това може да мобилизира имунната система на обществото", каза той.

По думите му вече се очертават две групи от партии - едните казват, че не могат по-добре, а другите искат да е по-добре.

"Гражданите ще трябва да решат кое от тези две неща искат да се случи в страната", призова той.

Василев призна, че правителството "Петков" носи вина за наказателната процедура, която ЕК започва към страната ни заради отстъпката от 25 стотинки при покупка на горива от бензиностанциите.

"Проблемът е, че не е за всички европейски граждани, а само за български потребители. Да, носим вина за това. Хубавото е, че няма да има финансови последствия за държавата, тъй като мярката е спряна. Във Франция и в Гърция има същите процедури", каза той.

Какво още каза Асен Василев вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
4
 
! Отговори
ВИДЯХМЕ СНИМКИ преди 1 година
До тома - Да, видяхме *** снимки на кухненски шкафче, 2 банкноти отгоре по 500 евро, дължината им е 16.2 см = 33 см общо (педя и половина). Това не е нормално шкафче за никаква спалня; На различните снимки дръжките на чекмеджето са различни... Хаха, *** народ много
151
2
 
5
 
! Отговори
предложение преди 1 година
Хайде да направим партия ШАРЛАТАНИ-ВЪН!
150
0
 
5
 
! Отговори
Ами зашо преди 1 година
До Радослав - ами ПАРАПЕТИ И Дай БЪЛГАРИЯ СА ВСИЧКИ ДЕЦА НА АКТИВНИТЕ БОРЦИ, ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ, на сталинисти дори. "Изучени" с парите от червените куфарчета =хиляди чекмеджета... Явно сте млад или от същото котило. И стига с борисови герб, тук нещата са съвсем други...
149
2
 
8
 
! Отговори
Иван радоев преди 1 година
Ококорения и Мошеника от Канада нанесоха непоправими щети на България, жалко, че хората не си отварят очите, за това
148
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кокоро що плашиш гаргите ще направиш едно голямо нищо. Лъгахте лъгахте и сега щели да съдят друг за лъжа . То тогава един адвоката да вземе да заведе едно дело срещу Кирчо от името на народа защото той няколко месеца твърдеше, че България не продава оръжия на Украйна - след статията на Дивелт започна да се бие в гърдите, че е знаел за къде са насочени всички пушкала бълващи оръжейните ни заводи, че дори го подпомагал.
147
4
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До аноним: и това е без да се отчита факта, че масата от хората са толкова пъти употребявани, че никой няма да те подкрепи, тоест трябва да си купиш подписите, но и те трябва да не са вече членове на друга партия (нещо което ти няма как да провериш). Та казваш да регистрирам партия? Ти имаш ли свободни пари за адвокат, офис, първоначално изграждане на структура, да не ходиш на работа и куп други неща? А и без да си купиш медия шанса някой да чуе за партията ти е 0.
146
1
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До аноним: а ти знаеш ли какво е нужно за да регистрираш партия? Трябват ти първо 50 гласоподаватели за да я учредиш. След това ти трябват поне 500 члена за да започнеш регистрация, офис където тя да е регистрирана и 2500 подписа от гласоподаватели. С други думи трябва да имаш достатъчно пари и да не си на работа, а да имаш собствен бизнес който да е достатъчно голям, че да не се налага всеки ден да си там. С други думи нормален гражданин е невъзможно да регистрира сам партия.
145
5
 
18
 
! Отговори
ДОБРИТЕ... ДОБРИТЕ.. преди 1 година
ДОБРИ ЛЪЖЦИ...ДОБРИ КРАДЦИ........ НАЧЕЛО НА "ДОБРИТЕ" СА КИРЧЕ И КОКОРЧЕ..
144
3
 
15
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
И стига вече с тази хартия в Европа се гласува с бюлетина и аз не желая някакви черепи да ми забраняват да гласувам с бюлетина и стига с тези тикви не стават а тези черепи дето превзеха властта вече 3 год са рушители излезте и вижте как върви животът
143
1
 
3
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Господин Радослав направете партия тогава и уредете успешна богата държава преборете се с онези които тук редовно осмивате наричате излезте с лицето си с действията си работете за европейска България това е пътят има съмишленици тук направете го това е пътят а колкото до Борисов повече няма как да управлява но тези новите стари не стават айде
142
11
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До аноним, хората гласуващи за гроб винаги са по някакъв начин свързани с далаверите им или просто заблудени БКП-ци които гласуват за китайската реплика на бай Тошко защото им напомня за бившият господар на дон тиквон. Да не забравяме и факта, че дон тиквон срина държавата, вкара редица нови данъци, а насреща само повече държавни служители (гласуващите за гроб) и още бумащина с която да се борим ние данъкоплатците! Кажи ми една причина да съм фен на младежкото БКП?
141
9
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До аноним: граждани немогат да внасят закони за обсъждане, такова право имат само депутати и президента. Освен това как очаквате депутати гласували хартията да се върне за да фалшифицират изборите да подкрепят промяна която ще пречи на купуването или фалшифицирането на изборите. Колкото до това за гроб, много просто - защото вожда им китайската реплика на бай Тошко е нагло, страдащо от шизофрения и комплекс за малоценност нещо което постоянно ни навират в очите. А и ме дразнят лъжите му!
140
3
 
10
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
И господин Радослав незнам какво постоянно имате против хората гласуващи за ГЕРБ явно не сме от една порода успоредно се движим и така докъде вече 3 год
139
2
 
7
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Господин Радослав за това че има ниска избирателна активност се сърдете на хората че не желаят да гласуват а за останалото такива са законите тук и няма защо просто да обиждате постоянно а най добре да внесете в деловодството на парламента закони които уреждат гласуването тук по ваше усмотрение а за дежурните обиди моля измислете нещо ново думата тикви вече не върви и България е в Европа
138
2
 
13
 
! Отговори
ПЕНТА.. ГОНА преди 1 година
ПРОМЯНАТА ЗАМЕСИХА И ПЕНТАГОНА В ТАЙНИТЕ КОРУПЦИОННИ СДЕЛКИ... КАКТО БЯХА ЗАМЕСИЛИ И ПОСОЛСТВОТО НА САЩ В КОРУПЦИЯТА С "ДЖЕМКОРП"..... ЩЕ ИМАТ ПАК ПРОБЛЕМИ ТЕЗ ФАЛШИВИ ХАРВАРДИ ...
137
4
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 174 във всяка нормална африканска държава при такава ниска избирателна активност всички водачи на партиите вкупом си подават оставките, а не се редуват да разправят вицове каква грандиозна победа са постигнали на изборите!
136
11
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 174 и какво е измислица? Нещо факти, цифри? Или просто се намирате на говорилня като дон тиквон? Избирателната активност висока ли беше? Първата политическа сила се радва на повече от 8-9% подкрепа ли? Кое точно не отговаря на опорките които Севда ПР ви спуска? ПП реалната подкрепа и тази която ЦИК подава се разминава страшно много защото се броят % подкрепа от гласувалите, а не спрямо броя възможни гласоподаватели! Да знам, сложно е за вас да сметнете колко % са 630 Хил. гласа от почти 7 мил
135
2
 
11
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Господин Радослав постоянно пишете едни и същи измишльотини нямащи връзка с действителността Ицо ли ще подаде оставка Спомням си неговият виновен вид прилепи л се до важният Киро или танас или Киро и Асен дето срутиха по поръчка държавицата ни
134
3
 
23
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Кокорко измами сьдружниците си та на бьлгарите ли ще прости
133
16
 
8
 
! Отговори
тома преди 1 година
Бате бойко никой не може да го събори с пари.Много крадени народни пари видяхме в чекмеджето