Гешев се яви с адвокат пред ВСС

Той настоя за отвод на шестимата, поискали освобождаването му
25 май 2023 10:40, Стела Стоянова
13
Гешев се яви с адвокат пред ВСС
Снимка БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев се яви с адвокат за заседанието на Висшия съдебен съвет. Той има това право, тъй като днес Пленумът на съвета ще се произнесе по редовността и допустимостта на предложението за уволнението на Гешев, внесено от шестима членове на Прокурорската колегия на 12 май.

Главният прокурор е упълномощил Радостина Константинова-Томова.

Според поискалите оставката на Гешев - Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова, той е нарушил служебните си задължения, като пряко се е намесил в разследването на взрива, който избухна край бронираната му кола на 1 май.

В отговора си до съвета Гешев твърди, че не е извършил никакво нарушение, а твърденията на шестимата са "юридически несъстоятелни". Неговата теза е, че няма как да е допуснал служебно нарушение, защото 1 май попада в периода 28 април - 17 май, когато по негова заповед функциите му за изпълнявани от заместника му Борислав Сарафов. Гешев твърди още, че дори да е изпълнявал задълженията си на главен прокурор, то след взрива вече е имал качеството на пострадал и нямало как да изпълнява служебни задължения във връзка с това дело.

Той поиска отвод на членовете на ВСС, предложили неговото отстраняване.

Още по темата
Главният прокурор обясни, че не е правил записа между него и Йордан Стоев от ВСС. Стоев също отрече да е правил записа.

"Записът, който беше представен на пресконференцията на Иван Гешев, е един прах, за да може да се отклони вниманието от настоящата процедура. Аз не съм правил записа", заяви членът на ВСС, който се появи в аудиозапис, представен от главния прокурор миналата седмица на брифинг.

След като се произнесат по редовността и допустимостта на първото предложение за освобождаване на Гешев, членовете на съвета ще продължат с обсъждането на сигнала, подаден срещу главния прокурор от зам.-главния прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: адвокатВССИван Гешев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега е моментът ако се отърват от Борисов току виж потръгнало
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До ПИЖЕ... Има оторизирани две национални служби,които имат право да правят записи при подаване на заявки от посочени в Правилника служби с максимален срок 6 месеци, но такива записи се правят по посочена служебна необходимост, а не гл.прокурор да прави записи на разговори с подчинените си или с каквито си поиска лица и после да обяснява, че някакво си лице е подало нерегламентиран запис,който обаче е много важен. Това е милиционерщина, която е забранена, включително за гл.прокурор, неговите зам
8
1
 
15
 
! Отговори
ПИЖЕ... преди 10 месеца
С Гешев , ще си отидат бая хора ми се види....Ако навремето , само ДС събираше данни и компромати--СЕГА ВЕЧЕ ВСЕКИ ЮРИСТ И ПРАВИСТ ЩЕ ГО ПРАВИ , В ИМЕТО НА СОБСТВЕНОТО СИ ОЦЕЛЯВАНЕ И ЗА НАЗИДАНИЕ НА ВСЕКИ ПОЛИТ--ТАРИКАТ В БЪЛГАРИЯ!
7
0
 
14
 
! Отговори
СМЕХ... преди 10 месеца
ВСЕКИ ПРАВИСТ И ПРОКУРОР ВЕЧЕ ЩЕ СИ ВОДИ БЕЛЕЖКИ КАТО ГЕШЕВ!--МНОГО Е ПОЛЕЗНО И ВАЖНО!
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нали е положил зачот по право в пуца за милиционери, защо му е адвокат на топ йориста?
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
трябва и режисьор-постановчик...
4
4
 
13
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Добре че не е с поп
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А пък адвокатът му се яви с Главен прокурор.
2
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този ушат просттак не вижда ли, че съвсем не му е там мястото. Няма понятие от право и всеки ден се излага като кифладжия с някакви записи и опити да се прави на оригинален. Ами имай малко чест и си подай оставката.
1
7
 
18
 
! Отговори
Кире Бобовдолецо преди 10 месеца
Има си нужда от адвокат, да мисли за юридическите неща, че на Гешев акъла му е в театралната част от фарса.