Член на ВСС: Предпочитам да няма съмнение за натиск

Шестимата кадровици приели, че не Гешев е пратил израелския експерт
Обновена: 8 юни 2023 14:04 | 8 юни 2023 13:51, Стела Стоянова
6
Член на ВСС: Предпочитам да няма съмнение за натиск
Снимка БГНЕС

Съдебните кадровици, които първо поискаха оставката на Гешев, а след това оттеглиха искането си, най-после дадоха обяснение защо са го направили.

Това стана след почивката на ВСС, когато шефката на ВКС Галина Захарова също поиска да узнае какво е накарало шестимата да оттеглят предложението си, защото "взимала своето решения самостоятелно", съобщава "24 часа".

Гергана Мутафова - една от шстимата кадровици, се позова на преписката на прокурор Тодор Денков от СГП, която е образувана по сигнал на БОЕЦ дали главният прокурор е наредил на мястото да бъде  заведен израелски експерт. Проверката е приключила на 2 юни.

Мутафова цитира постановлението, от което става ясно, че израелският експерт е отишъл на мястото на взрива около 17,30 часа, когато вече огледът е бил приключил и е наблюдавал от много далече - близо 40 - 60 метра. В постановлението прокурор Денков казва, че не са установени данни за извършено длъжностно престъпление.

Новият правосъден министър Атанас Славов добави, че явно вносителите приемат заключенията на наблюдаващия прокурор. Той попита дали този акт е оспорен и дали е стабилен.

Гешев отговори, че нито един прокурорски акт не е стабилен и може да бъде отменен от висшестоящ прокурор. "Доказателствата по този казус ми бяха предоставени преди един час и без да се запозная с тях, не мога да кажа кои са съотносими", обясни още Гешев  Той каза, че не е бил уведомяван за постъпването на доказателства по двете процедури.

"Спешно се събирали доказателства, спешно били призовавани един куп колеги и на този фон се прави искането за прекратяване. Държа всички доказателства и доказателствени искания да бъдат качени на сайта на ВСС, след като няма да има публичност", обяви главният прокурор.

Огнян Дамянов обясни, че предния ден (сряда) шестимата доста обмисляли дали да оттеглят предложението си. "В понеделник казах, че колеги от  ВСС са привиквани във ВКП. Колеги, да ви попитам как един от вас не дойде чисто човешки да ни попита как сме, има ли натиск върху нас", допълни той.

"Предпочитам да не се гледа искането, отколкото да има всякакво съмнение за въздействие върху нас. А усещането за това, че има натиск, го създаде г-н Гешев с всякакви пресконференции. Не знам дали този съвет може да се гордее с това нещо. Г-н Гешев, няма нищо мъжко, войводско или такова нещо прокуратурата да прави такива проверки, но това е възмутително, честно казано, и е форма на натиск", подчерта Огнян Дамянов, обръщайки се към главния прокурор.
 
Атанас Славов отговори, че въпросът е много сериозен и има готовност следваща седмица да проведат дебат по този въпрос - дали се оказва натиск на магистратите. Той се надявал, че оттеглянето на предложението е в резултат на юридически размисъл, а не на натиск.

Още по темата

Гешев отговори, че по същата проверка и на него му били снемани обяснения. Той отново припомни колко проверки спрямо него се правят. Вероятно били над 100 от всякакви органи. Той обясни, че това не било проверка срещу ВСС, а било проверка за упражнен натиск върху прокурор.

Гергана Мутафова пък репликира, че била изброила 93 статии срещу шестимата до днес, а сама за последния час станали 120.  

Гешев контрира, че минала година имало над 6000 статии, в които се споменавало неговото име.

Вероника Имова ги попита дали оттеглянето  на искането се дължи на натиск - ако е така, това било опорочена воля. Тя сравни искането им с внесен обвинител акт, който прокурорите нямат право да оттеглят, но може да не поддържат.

"Г-жо Имова, в момента не сте в качеството на съдия от ВКС да ми поставяте по този начин въпроси", каза Мутафова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: оставкаВССИван Гешев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Ала бала преди 10 месеца
Те предпочитали.Кои сте вие,че да предпочитате.Оядени търтей с тоги.От съдебната ви система нищо не става.Вие си дремуцате,прибирате пачките рушветчета и шоуто си върви.И това е ВСС.Ужас.Живеете в друго измерение.Време е за приземяване.Всими на тръстиката,дела за копупзия,КПКОНПИ,и други екстри ,които вие ги прилагате
3
0
 
1
 
! Отговори
?!? преди 10 месеца
Йордан Стоев кога ще го викат ВСС да дава обяснение защо търгува с влияние? С кого се срещна,като даде обещание на Гешев за гаранции за неговото бъдеще и това на децата му. В замяна на оставка. Та тоя Стоев му каза по какъв начин и кога трябва да се случи това, сякаш гаранцииите имаха срок. Това граничи с изнудване на Главния прокурор. Защо никои няма проблем с това , не може да се отмине, като сляпо потно в съзнанието ни. И тоя Стоев като сив кардинал да се разхожда и да гарантира бъдеще на про
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Оставка на цялото ВСС.
1
1
 
8
 
! Отговори
Туко що преди 10 месеца
Гешев остава....