Шестимата от ВСС оттеглиха искането за оставка на Гешев

Главният прокурор: Обидно е за колегите това, което става
Обновена: 8 юни 2023 11:10 | 8 юни 2023 11:06, Стела Стоянова
129
Шестимата от ВСС оттеглиха искането за оставка на Гешев
Снимка БГНЕС

Заседанието на ВСС за оставка на Гешев се преобърна, след като шестимата кадровици оттеглиха предложението си за отстраняване от длъжност на главния прокурор. Това обяви единият от вносителите Огнян Дамянов, предаде БГНЕС.

То беше за нарушения, накърняващи престижа на съдебната власт във връзка с разследването за взрива до автомобила на Иван Гешев от първи май.

Така пред съдебния съвет остава висящо второто предложение на четирима членове на прокурорската колегия, което е заради изказването на Гешев, че в парламента има "политически боклук".

Според Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова (членове на съдийската колегия) предложението не може да бъде оттеглено. Въпреки че няма изричен текст в правилата на ВСС за това, те правят аналогия с правилата за дисциплинарни производства. Според тях, когато една процедура е отворена и са допуснати доказателствени искания, вносителят не може да оттегли предложението, информира "Дневник".

"Обидно е за колегите това, което се случва. Аз не се притеснявам от нищо. Това, което провеждаме, няма аналог, няма регламентация в закона. Трябва да се установи дали главният прокурор е въздействал наистина", заяви Гешев.

Неговият адвокат изрази учудване от оттеглянето.

Според представляващия съдебния съвет Боян Магдалинчев процедурата, в която се намира съвета, не е дисциплинарно производство и не може по аналогия да се прилагат тези правила.

Това стана, след като пленумът на ВСС след близо час дебат първо реши да включи в дневния си ред разглеждането на двете искания за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, а след това решиха това да бъде първа точка в днешното заседание. И двете предложения бяха направени от министъра на правосъдието Атанас Славов. Първото предложение мина с гласовете на 15 кадровици, 4 гласуваха "против", а второто предложение беше подкрепено от 16 кадровици, докато 3 гласуваха "против", предаде репортер на БГНЕС.

Преди кадровиците да вземат това решение, те проведоха дебат за това дали е спазен 7-дневният срок за правене на доказателствени искания и запознаването на членовете на ВСС с тях.

Още по темата

По време на дебата главният прокурор Иван Гешев категорично заяви:" В момента съм сигурен, че ни гледа цялата юридическа общност или поне голяма част от съдебната власт. Ние на първо място трябва да покажем, че сме юристи и магистрати и да защитаваме правото дори от закона. Призовавам ние да сме юристи на първо място, да не нарушаваме правилата, особено Конституцията. Аз не се притеснявам. Не искам да бавя нищо. Ще съдействам напълно", подчерта той.

Очаквайте подробности!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: ВССИван Гешев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия съдии са от получавалите заплати от оня Еврото и Гешев леко им е напомнил, че има доказателства
102
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Голям резил този Гешев. покривали са мафиоти. Галевия да си умре под охрана у тях? Това е мега падение за прокуратурата. Не са му конфискували имението.
101
1
 
1
 
! Отговори
RED the mafia преди 10 месеца
Без поколението Шекспир дето англичанин го нарекъл унищожител на хубавата ни английска литература преди него............След него Нютон нарича сънародниците си варвари и диваци....................И се пръкнала охранителната мафия групировка Манчестър Юнайтед ( престъпници и марксисти) за да шантаж и изнудване на управляващите Англия
100
2
 
1
 
! Отговори
Истината преди 10 месеца
Троцки червения шантаж на английската червена Манчестър МАФИЯ Юнайтед криминален контингент е....................Английските престъпници ОХРАНЯВАТ Шекспир и Нютон от геноцидните управляващи на Англия.........После безработицата на кръга на ДИЗРАЕЛИ.....и пуф-паф железничар Ленин
99
3
 
3
 
! Отговори
НА Мадуро Машините преди 10 месеца
Начи нещата загрубяват и някои ще седнат на курравият. Първи е Б.БОРИСАВ после Кирцата .. нататък не е интерсно, защото ще се плаща и всичко ще е Окей дет се вика.
98
1
 
1
 
! Отговори
1908 Живков 1911 преди 10 месеца
Приживе англичаните наричали Карл Маркс:"Полезният за Англия Сатана след като ще унищожава Юдеизма" и унищожител Ленин похвалил полезния Манчестър ДИЗРАЕЛИ Цион-Юнайтед на Коминтерна и английската КРИМИНАЛНА мафия......................Още Хърбърт Уелс признал че английската извън законите червена мафия е участвала в 1917 за разлика от държавата на Англия
97
1
 
1
 
! Отговори
Jonsy преди 10 месеца
Цирка продължава
96
1
 
2
 
! Отговори
А ха преди 10 месеца
Игри, игрички, хватки и задкулисие. Пфу! Отврат! И това ми било демокрация?! Гнус.
95
0
 
3
 
! Отговори
Обективно преди 10 месеца
" докато ББ се страхува от Гешев - правителството ще е стабилно "...Ами четете записите, бе! Логично е Гешев да остане, а ББ да се страхува колкото може по- дълго време. После ще видим!
94
0
 
0
 
! Отговори
Нане преди 10 месеца
Пирамиди, фараони... ===)))
93
0
 
6
 
! Отговори
Мале мале преди 10 месеца
Доста хора не спинкат спокойно, имат ускорен пулс и се оглеждат през рамо...оттеглят се искания, неспокойство, притеснение 24/7. Треперете сега, заради всичко което причинявате на хората ежедневно,лека полека идва и вашето. Доволен съм!
92
5
 
8
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 10 месеца
Радев си отива , Гешев остава.
91
2
 
1
 
! Отговори
Перси са Българите преди 10 месеца
АЛАНИ без А по персийския обичай ЛАНИ бяхме а после сме станали Християнските ВУЛКАН сюбиги на Лавяните...............Буквален превод на конспирацията ***
90
2
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 10 месеца
***,които сте гласували за либерастията,я си представете 60-то%,които не гласуваха..и ще гласуват,защото се осъзнават!
89
2
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 10 месеца
Нямам какво да крия.Вие,продажници му мислете,защото скоро идва цунами.
88
2
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 10 месеца
ГЕШЕВ ПРЕГЛЕДАЙТЕ ДЕЛАТА НА МЪЖА НА ДИШЕВА ИМА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ.ВЪН ОТ ТАМ. АЙДЕЕЕ ЧУПКАТА..НИКОЙ НЯМА ДА ПОДАДЕ СИГНАЛ. ЕТО ГО ТУКА. ВИЖ ДЕЛАТА НА ГЕНАДИЙ ДИШЕВ. ЩЕ ИЗМИСЛЯТ ФИКТИВЕН РАЗВОД, ЧЕ УЖ НЯМА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ. ВЪЪН
87
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вълкът сит, агнето цяло ... Ама добре знаем, че такова нещо, няма да изкара дълго ... ГЕРБ даде всички министерства на ПП-ДБ, бед да иска и зам. министри, без да иска нищо. Аз едно нещо знам за БОрисов - току-така нищо не се дава. Винаги им нещо друго.
86
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Наистина ли мислите, че Гешев ще направи нещо. Човекът и той ходи да рапортува в Посолството. Ще тупат топката още 6 месеца докато поставеното правителство си изпълни золумите.
85
3
 
2
 
! Отговори
Истината преди 10 месеца
Тодор Живков навремето публично споделил:......Васил Иванов Кунчев-ЛЕВСКИ от БКП трябва да е сатана,червен дявол като любимия ми коминтерновски Манчестър Юнайтед...........и се родил филма "ДЕМОНЪТ (Васил Левски) на империята"
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
сега въпросът е дали Гешев ще забрави пак Киро, Бойко и компания... ако стане така, положението ще е кристално ясно, ако е имало съмнение доскоро има ли чадър или не...