Петима осъдени за кражба на картини на Майстора

Те получават по 10 и 5 години затвор
9 юни 2023 22:52, Стела Стоянова
4
Петима осъдени за кражба на картини на Майстора
Снимка БГНЕС

Петима души бяха осъдени за кражбата на много картини на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров-Ди Киро, станала около Коледа през 2018 година. По 10 години затвор получават Антон Антонов-Амет и Виктор Марев-Чоко, който влезли в дома на наследника на Майстора Павел Антонов. Купувачите на крадените картини Петър Костов, Атанас Йончев и Божидар Нейков са осъдени съответно на 5 години затвор, 3 години и половина решетки и условно наказание за Нейков, съобщиха от Софийската районна прокуратура.

Още по темата

Ето о цялото съобщение:

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура на затвор са осъдени петима обвиняеми за кражба и укривателство на картини и вещи с антикварна стойност.

От неустановена дата през месец декември 2018 г. до 29.12.2018 г., обвиняемите А.А. и В.Х. счупили прозорец на къща на бул. ”Сливница“ в гр. София и от нея откраднали 5 картини на Владимир Димитров-Майстора, 7 картини на Димитър Киров,1 картина на Вили Николов и вещи с антикварна стойност – всичко на обща стойност 190 256,50 лева. След това А.А. и В.Х. се свързали с обвиняемите П.К. и А.Й. , които с цел да набавят за себе си имотна облага, спомогнали да бъдат отчуждени движимите вещи, за които предполагали, че са придобити чрез престъпление, като укривателството е в големи размери. Обвиняемият А.Й. взел 10 от картините, които били на обща стойност 144 756,50 лева и ги предал на обвиняемият Б.Н., който от своя страна ги продал на антиквар за 8 500 лева.

По случая е образувано досъдебно производство. А.А. и В.Х. са обвинени за кражба в условията на опасен рецидив - престъпление по чл.196, ал.1, т.2, чл.195, ал.2, вр. ал.1, т.3, пр.1 и т.4, пр.1, вр.чл.194, ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1, вр.чл.29, ал.1, б.“а“и б.“б“ от НК. П.К., А.Й. и Б.Н. са привлечени към наказателна отговорност за вещно укривателство. В хода на разследването са събрани доказателства за виновността на обвиняемите и е внесен обвинителен акт в Софийски районен съд.

Софийски районен съд призна обвиняемите за виновни по повдигнатите им обвинения и наложи на А.А. и В.Х. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 10 години, което те следва да изтърпят ефективно при първоначален „строг“ режим, на П.К. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 години, което той следва да изтърпи ефективно при първоначален „общ“ режим и „глоба“ в размер на 6000 лева, на А.Й. наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години и 6 месеца при първоначален „общ“ режим и „глоба“ в размер на 6000 лева, а на Б.Н. – „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, което се отлага за срок от 5 години и „глоба“ в размер на 5000 лева.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Майсторакартиникражба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
VladTepes преди 10 месеца
Картините са им били нужни и се употребяват съгласно теорията за ширпотребата на проф. Ал. Томов. Няма престъпление и всички следва да бъдат оправдани.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Някой ще се наеме ли някога поне да се опита да направи пълен каталог на картините на Владимир Димитров - Майстора? Наистина, той периодично е пътувал по света, за да продава свои картини и никак няма да е лека една такава задача като издирване на сведения за съществуването на такива картини дори и в частни колекции, не само в художествени галерии. Но все пак това трябва да се направи.