Фалшив ли е положителният тест на Джокович, с който се опита да избегне ваксинация?

Разследване на BBC показва, че кодът не съотвества
28 яну 2022 10:05, Нели Христова
135
Фалшив ли е положителният тест на Джокович, с който се опита да избегне ваксинация?
Снимка: БГНЕС

Появиха се съмнения относно времето, в което е направен положителния тест за COVID, използван от Новак Джокович, за да влезе в Австралия, за да се опита да се състезава на Australian Open. Той представи резултата от него, за да не се налага да се ваксинира.

Въпреки това, серийният номер на неговия тест от 16 декември изглежда извън последователността с извадка от тестове от Сърбия през този период, събрана от BBC. Той също така е по-висок, отколкото при втория му (отрицателен) резултат от теста от шест дни по-късно.

Молбата му за виза в крайна сметка беше отхвърлена, но не на тези основания.

В какво се съмняват хората?

Документите, представени от адвокатите му пред федералния съд в Австралия, включват два сертификата от PCR тестове - един с положителен резултат на 16 декември и един с отрицателен резултат на 22 декември.

Немска изследователска група, наречена Zerforschung, първо установи несъответствието, че по-ранният тест има по-висок код за потвърждение от по-късния.

Те написаха блог, озаглавен "PCR тестовете за пътуване във времето на Новак Джокович", и си партнираха с немския новинарски сайт Der Spiegel, който съобщи за проблема.

Документите, представени на федералния съд в Австралия, включват един от изпълняващия длъжността директор на официалния здравен орган на Сърбия, потвърждаващ, че датите в тези сертификати са точно отразени при провеждането на тестовете.

Ровейки по-дълбоко в числата

Джокович е тестван в Сърбия и е получил резултатите си от Института по обществено здраве на Сърбия.

Всички тези резултати от теста имат уникален код за потвърждение.

От BBC проверяват дали тези числа се генерират в строг хронологичен ред в единна национална база данни към момента на обработката. Ако е така, това би поставило под въпрос защо предишният тест има по-висок сериен номер.

От медията събират данни от колкото се може повече сръбски сертификати. 21 са предоставени от колеги от BBC базирани в Сърбия, всички издадени от Института по обществено здраве. Други 35 са получени от Милован Суваков - сръбски учен, базиран в САЩ, който публикува някои от собствените си данни в Twitter.


Кодовете за потвърждение във всички случаи бяха разположени в същата хронологична времева линия като първоначалната партида, изпратена от журналисти в BBC, и показаха, че колкото по-ранна е датата на резултатите от теста, толкова по-нисък е номерът на кода за потвърждение.

Единственото отклонение от всички кодове за потвърждение е положителният тест на Джокович на 16 декември.

От BBC притежават и други тестове от 16 декември, както и от дните от преди и след това.  Всички те следват очаквания модел с числата за потвърждение, нарастващи хронологично.

Ако след това вземете кода за потвърждение за положителния тест на Джокович на 16 декември (7371999), той се вписва в линия между резултатите, които медията притежава за 25 декември (7366969) и 28 декември (7415312).

Това изглежда предполага тест между тези две по-късни дати.

Какво може да обясни несъответствието?

Двата теста, направени от  Джокович, са били обработени в различни лаборатории и е възможно тези лаборатории да са били с различни партиди кодове за потвърждение.

Това може да обясни защо първият му тест има по-висок код от втория.

В списъка с кодове за потвърждение на BBC обаче имаме два, които бяха обработени в същата лаборатория като положителния тест на Джокович (два дни и четири дни след неговата проба). И двата имат по-ниски кодове за потвърждение.

В допълнение, резултатите от тестовете, които журналистите събират, бяха обработени в осем различни лаборатории и няма нищо в данните, което да предполага, че различните лаборатории имат отделни партиди кодове за потвърждение.

"Винаги има възможност за грешка", казва Джордже Кривокапич, специалист по сигурността на данните и цифровите данни. "Но ако беше така, щеше да има просто обяснение. Не виждам защо държавните органи просто не биха обяснили това.

От BBC предоставят всички свои констатации на Института за обществено здраве на Сърбия, както и на правителствената служба за информационни технологии.

Журналистите многократно и по различни канали се опитват да се свържат с институциите, но все още не са получили отговор. Свързват се и с екипа на Джокович, но не получават отговор от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДА ФАЛШИВ Е! КОМУНИСТА Е ДОКАЗАН ЛЪЖЕЦ И ИЗМАМНИК И НЕ ВЕДНЪЖ Е БИЛ ХВАЩАН В ИЗМАМА И ЛЪЖА!
115
1
 
3
 
! Отговори
Биволъ преди 2 години
То е като нашия ПростоКиро. Ако някой обикновен човек попълни за държавна служба декларация с невярно съдържание, ще го съдят та ще го разкатаят,но за протежето на резидентна законите не важат, дори и Министър-председател могат да го изберат.
114
1
 
0
 
! Отговори
ФатаМоргана преди 2 години
Другари, уцелете се с поредната помпа и чакайте Медведев - Надал.Вие го заслужавате, рая е ваш + девствените... както сме се разбрали.Само парите уЗаТ ми ги входете.Както повелява завета.
113
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбин лъжец? Не може да бъде...
112
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахах, лъжливото сърбе
111
1
 
3
 
! Отговори
Опитал се да преди 2 години
Избеген ваксинация? А ли ви е била градушка нещастници? Изобщо ваксинацията не е стояла на дневен ред, че не е и нещо принудително за да я избягва. Това че фашистките *** от Австралия я изискват я наагат на международен турнир вече е друг въпрос за съда предимно.
110
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балканската шмекерия не води до високи върхове!
109
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този П..и..ч си е направо кирпич ,да отиде в Сърбия и да види само нещо напълно обикновено- храната , 10- пъти по- качествена от продуктите ,които се пробутват по магазини и пазари тук и по- евтина , а ние мрем като мухи от некачествена храна ,уж сме в ЕС, над 90% процента от заболяванията тук са от скъпите б..о..к..л..у..ц..и ,които ни карат да плащаме като "храна" ..и после се пише К19 и "усложнения"
108
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДО ПИЧТи излизал ли си от България изобщо? Ходил ли си в Сърбия? Виждал ли си им магистралата? И това без пари от ЕС. Разходи се до Белград да видиш много красив град. Изобщо ги плещиш да се намираш на приказка само.
107
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А , те другите всички са с "реални" сертификати ,защо премълчавате , "Труд" вече го публикуваха, как в Испания е работила група за издаване на фалшиви ,и че голяма част от клиентите им са били спортисти..значи за един мълчим , а други веем като знаме на "Реда"- който не го спазва- на показ ,нещо се изгуби познатият ни от преди "другарски съд" ,ама май се завръща ,сега го накарайте Ноле и "градивна самокритика " да си направи ,за да е "пълно щастието"
106
5
 
6
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Седнали да плюят ЕС, и да ми разправят колко добре били сърбите. Приказки под шипковия храст в кварталната кръчма. Само заради ЕС, без да си мръднете мързеливите заадници, в момента сме много по добре от сърбите. Който е имал работа със сърби ще ви каже, че хората искат в ЕС. В момента са на издръжка на руснаците по модела от комунистическото минало. И колкото и да ги попмап, пак ги задминахме. Погледнете икономическите резултати на двете държави. Минала слава и самочувствие без покритие, това е
105
3
 
3
 
! Отговори
Пич преди 2 години
"кой ти завижда на тебе бе??? Това да не ти е някоя чалга песен?? завист та завист... боже мой.. какво е това мислене на ниво детска градина?"Ти смени дилъра. Говорил ли си със сърби някога? Ама не някаква изпаднали сееляндури, а интелигентни и образовани сърби? Защото аз имам работи със сърби всяка седмица. Първото нещо което ти казват е - "Ейй, супер, че ви приеха в ЕС! Ние много искахме, но политиците ни са калпави". Сърбите някога бяха голяма работа, сега са зад нас и по GDP, и по стандарт.
104
3
 
8
 
! Отговори
Точен преди 2 години
Уплашиха се западняците! Западът 5 века е крадял и лъгал света, ама му идва краят и хапе като умираща змия.
103
7
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Ясно е,че е фалшив.Балканският финт не се получи в Австралия.
102
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Наблюдател "Разберете най -сетне , че сърбите ни завиждат и се радват на нашите неуспехи." -- кой ти завижда на тебе бе??? Това да не ти е някоя чалга песен?? завист та завист... боже мой.. какво е това мислене на ниво детска градина?!?!? На сърбите им е през фара за нас, както реално на всичките ни балкански съседи! Приемат ни за посмешище и за това са виновни политиците ни от последните 150 години! Завиждал ти някой.... сменяй дилъра!
101
7
 
11
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Разбира се, че е фалшив. Типични балкански номерца. Трябва да го изгонят от тениса по прицнип този паалячо.
100
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че е фалшив! Както и на давайГришо, както и на още един куп други тенесисти минали по същата схема! И това е абсолютно нормално! Няма здравомислещ професионален атлет, с една дозина лекари, които им следят здравето денонощно, който да си инжектира тези експериментални препарати! Всичко останало е театър за уфтсете! И не!Няма нищо лошо във фалшивите тестове! Това е един от начините човек да си осигури дексриминационния грийн пас без да се трови или да плаща за "русата сестра на елита"
99
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джоко изкара вируса когато ДришУ го ЗАРАЗИ !!Щом отваряте темата нека бъдем прецизни докрай......От друга страна на преболедувалите трябва да се издава ВЕЧЕН сертификат за Корона защото за разлика от ваксаните които УМИРАТ то преболедувал умрял НЯМА !!!Това е ИСТИНАТА и всичко останало е СЛОВОБЛУДСТВО !!
98
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като е получил позитивен тест вкаран ли е в тяхната система? Има ли заповед за карантиниране? Едва тогава може да се държи сметка. Ако не е поставян под карантина официално, значи тестът е фалшив и само с цел да има документи аз АО'22 как да покрие ваксинационния критерий по изключение.
97
3
 
3
 
! Отговори
слънчоглед в мъгла преди 2 години
Сърбия и Русия -самозабравили се *** за кито и държавата помага в лъжите (за рашата всичко в последните 105 години е ЛЪЖА). Остана и лудия Лукашенко да си повярва. За праисторическа Северна Корея да не говорим.