Защитата на личните ни данни - слаба, всеки ден има теч на ЕГН-та

Чиновник от НАП или МФ публикувал личните данни?
68
Защитата на личните ни данни - слаба, всеки ден има теч на ЕГН-та
Снимка: Pixabay

В понеделник стана ясно, че хакерска атака е станала причина за изтичането на данни от Приходната агенция. Засегнати са близо 5 милиона граждани. Националната агенция по приходите и ДАНС започнаха проверка на случая.

Според програмиста и създател на "Софтуерен университет" Светлин Наков такива неща се случват всеки ден, но не всеки ден стигат до медиите.

Още по темата
"Нивото на сигурност в нашите държавни системи и организации не е високо. В случая става въпрос за служител, който работи или в НАП или в Министерство на финансите. Той е дърпал частична информация от регистри. Тези данни са извадки. Не става въпрос за пълния регистър",  каза той пред Нова тв.

По думите му масово в държавните институции има пробив в сигурността.

"Изтеклите данни не са твърде ценни. Има информация за хора, които са подавали данъчна декларация", каза още Светлин Наков.

В единия файл има 1,3 милиона ЕГН, но те са на починали хора, т.е. някой е гледал и е правил справка дали някой не е декларирал имот на починал човек.

Това са частични данни, примерно кой е подал данъчна декларация през 2010 г.

Според него явно той, който е пуснал данните, е искал да обърне внимание на това, че защитата на личните данни не е добра.

Иначе, ако е искал да злоупотреби, той би ги продал на черния пазар, смята Наков.

Според него има три варианта за това как са изтегли данните  - ядосан служител ги е пуснал в публичното пространство, някой от IT отдела си е дал лаптопа за ремонт, хакер е сканирал много компютри.

"Датите на всички файлове са 10 ноември 1989 г. Вероятно е по-възрастен човек. Младите не помнят тази дата", поясни Наков.

Според него за щастие тук се става въпрос за митнически регистри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Ма много ясно преди 4 години
Оказва се, че престъпният хакер Кристиян е служител от 2017 г. на позицията "Експерт киберсигурност" в тексаската компания за киберсигурност "Тад груп"!Положението става деликатно!Очевидно наказателният акцент ще трябва да се отмести от него върхуу Я чакай!Тая компания е пръкнала 2014 г.!Путин! Той шеташе из САЩ по онова време! Знаех си!
47
0
 
2
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Влезте в Търговският регистър и се нагледайте на лични данни!То не са адреси,имена ,ЕГН-та и лични карти-всичко има-публично!!!За Търговският регистър,който е публичен ,не важат никакви "Защити на лични данни"!
46
0
 
3
 
! Отговори
защо нап събира преди 4 години
а 1,3 милиона ЕГН, но те са на починали хора , и те ли подават данъчни дек , егн свободно циркулират и отдавна са продадени на частни лица и тези егн на починали лица в избирателните списъци ли са , значи ги знаят пък не могат да ги отстранят от изб списъци
45
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как няма да има изтичане на данни след като навсекъде ти искат лична карта и пишеш име егн адрес телефон ...да не говориме работодателите и държавната администрация как съхраняват документи които хвърчат по бюра и коридори по цели седмици в кашончета или пластмасови касетки.имам много случай на документи които вместо да бъдат унищожени след като изпълнят функцията си се изхвърлят цели папки с информация до кофите за *** ...иначе ззлд бла бла
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставка за охлюва Горанов.
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на мен не ми дават информация за сметката ми за ток на апартамента.дето е семейна общност .но са записали само името на съпруга ми като титуляр на партидата в Енергото.тия от НАП дали възможност за всичките ми данни до всеки.Оставка за охлюва Горанов.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ви ли е ясно,че интернвет ни помага малко в живота, но повече ни вреди. Какво още трябва да стане, за да се разбере това? До като в хората има злоба, насилие, престъпност, алчност, тотално следене и др. от интернет не може да се очаква друго. Фейсбук от място за контакти се превърна в място за изява на *** и дебилни личности и всякакви клюки и лъжи.
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изтеклите ЕГН-та са на хората които ще гласуват на следващите избори, то и за това не искат машинно гласуване. Смятай
40
0
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Много неграмотна статия. Пълна е с правописни грешки. Усас (Т)!
39
2
 
2
 
! Отговори
Слабост преди 4 години
Ами то няма нищо "силно" и качествено ,само минуси ,само лоши прояви и изобщо всичко е отрицателно в тази забравена страна.
38
0
 
24
 
! Отговори
Ха ха ха, преди 4 години
Какви са тези глупости ,руски имейл,изтеглени ЕГН-та ,ама на умрели ....То каква защита на лични данни имаме,навсякъде ти искат ЕГН,снимат или сканират в банките личната ти карта и непрекъснато излизат съобщения за бисквитки и съгласия да защита на личните данни. У нас такова чудо ,като защита на личните данни на практика няма,а е само на думи.
37
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеш в банката искат ти ЕГН - то , идеш в некой мобилен оператор пак ЕГН - то, идеш в общината да си платиш днъко пак ЕГН - то , идеш за Гражданска отговорност пак ЕГН - то, спират те гранична полиция пак ти пишат ЕГН-то, стират те друга полиция пак ЕГН - то. в болница пак същото. Е кво става бе, каква я направихте с тези ЕГН -та публична тайна.
36
0
 
16
 
! Отговори
Siemens LPC преди 4 години
Наков го каза:"Това е база с ЕГНта и имена на мъртви хора". Без коментар...Ето и малко информация за хакната база данни. Това е НАЙ-БЕЗЦЕННАТА БАЗА за ГРОБАДЖИИ. База с мъртви души(Властелина на ПРЪСТЕНА) или по известна като 'ВЛАСТЕЛИНА НА ОРАКАЛ БАЗАТА'.С тази база печелят избори. Хакерите я напипали и сега... Тиквата се вайка: "Леле мале, кво ще чиним зимъска с тия 5 милиарда от офшорките в панделата".УжасТ човече ;)
35
1
 
19
 
! Отговори
??? преди 4 години
Ами с 700-800 лева заплата на ИТ специалистите на държавна служба, чудеса ли очаквате от тях?
34
0
 
27
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Пълна пародия сме с тая защита. Смешници! Оня ден от съда ми пращат известие за дело по делба на некви ниви от пра-прадядо и изредили ЕГН-тата и адресите на всичките петдесетина знайни и незнайни роднини сънаследници. Отделно приложили удостоверения за наследници с пълни лични данни, ако случайно не си се видял в началото сигурно... И това известие се препраща на всички ни, търкаля се без плик по канцеларии и деловодства....
33
0
 
14
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Наков го каза по НОВА ТВ. База на мъртви души... ЕГНта на мъртви хораЕ, Цвъчко РАЗКРИХА ТЕ ТОЧНО ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ. СЕГА ГРОБАДЖИИ НЯМАТ ДОРИ МНОЗИНСТВО В ПАРЛАМЕНТА, ЗА ДА ПРЕМАХНАТ МАШИННИЯ ВОТ.БСП, ДПС, АТАКА и ВОЛА се обединиха 'ЗА' машинния вот, защото на последните избори трихте техни гласове от листите. После лъсна разликата от машинния вот. Манолова развя едни листи и хайде ГРОБАДЖИИ по течението. После БСП печелят. Сменят вътрешния министър и те вкарват в ЗАТВОРА ТИКВО
32
0
 
14
 
! Отговори
Siemens LPC преди 4 години
Май ще се окаже, че всички победи на ГРОБАДЖИИ са на гласували хора от хакната база?Хакерите дадоха доказателства на полицията и ГРОБАДЖИИ ОЩЕ СА НА СВОБОДА. ЗАЩО?
31
0
 
14
 
! Отговори
MICHELIN UPTIS преди 4 години
ORACLE ДА СЪДИ БЪЛГАРИЯ И ВЪТРЕШНОТО МИНИСТЕРСТВО ЗА УРОНВАНЕ НА ПРЕСТИЖА. Никакъв пробив. Служител е точел ЕГН-та на мъртви души. Давал ги е на ГРОБАДЖИИ и убиеца на евреи(ЦВЪЧКО), за да фалшифицира избо__рите. Вече и ромите не им се връзват за евтин глас. Докато мъртъвците им минават без пари. Само с една справка на КОРУМПИРАН служител.
30
0
 
11
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Каква хакерска атака? Разбраха, че точите ЕГНта на мъртви души за изборите. Ха-ха-ха, хванаха Ви. Лично по НОВА ТВ МИСТЪР НАКОВ го каза!!! Кво повече да говорим. Оставка на ГРОБАДЖИИ-ФАЛШИФИКАТОРИ И ИЗМАМНИЦИ!!
29
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съобщението на хакерите завършва с ПРАВИТЕЛСТВОТО ВИ Е УМСТВЕНО ИЗОСТАНАЛО, А КИБЕРСИГУРНОСТТА ВИ Е ПЪЛНА ПАРОДИЯ, КАКТО И ЦЯЛАТА ВИ ДЪРЖАВА ...... искам Горанов и Борисов да коментарат това.