Фалиралият туроператор "Томас Кук" с огромни дългове към наши хотели

Щетите за родния туризъм ще са големи, блокират се много пътувания
106
Фалиралият туроператор "Томас Кук" с огромни дългове към наши хотели
Снимка: Reuters

Фалитът на британския туроператор "Томас Кук" е голямо и тежко събитие, което ще нанесе щета и на българския туризъм, тъй като авиокомпанията държи над 50 процента от полетите към летищата във Варна и Бургас. Така че ние имаме значителна щета в случая. Това коментира за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Още по темата

По думите му на бизнеса в България този фалит ще се отрази в две направления. "Томас Кук" има значителни задължения към български хотелиери, тъй като съгласно договорите плащането се извършва 60 дни след реализиране на самото пътуване, обясни Драганов. Това означава, че има висящи плащания към български хотели за юли и август.

От друга страна, добави Драганов, няма да бъдат реализирани бъдещи пътувания до края на сезона. "Томас Кук" е имал планирани полети до 8 октомври. Очевидно е, че и договорите за 2020 г. също няма да могат да бъдат изпълнени, каза още Драганов.

Той определи фалита на британския "Томас Кук" като "значително сътресение" след провала на преговорите с кредитори. Ако и "Томас Кук" - Германия обяви фалит, ще има верига от фалити, която ще предизвика хаос, който вече се наблюдава на редица от летищата в света, допълни анализаторът.

Той съобщи, че вчера на летище Бургас, поради отмяна на полета на "Томас Кук", 54 пътници са били натоварена на самолети на "Балкан холидейс еър" и са откарани до лондонското летище "Гетуик", вместо до летище "Кардиф" в Уелс. Това според Драганов е добро решение, тъй като авиокомпанията се е обърнала към гражданската въздухоплавателна администрация на Великобритания да поеме извозването на всички британци към родината им.

На Острова всеки туроператор е свързан с гаранционен фонд, посочи той. Така че, който и да превози британски туристи със самолет от друга авиокомпания, ще получи заплащане от гаранционния фонд на Великобритания, който е към Асоциацията на британските туроператори. По този начин няма да бъде засегнат нито един британски гражданин с изключение на това, че ще има забавяне, обясни Румен Драганов.

Както БТА съобщи, британският туроператор "Томас Кук" обяви днес фалит, след като не е успял да намери необходимите пари, за да продължи дейността си, и ще започне производство по ликвидация. Така се отменят почивките на стотици хиляди клиенти. Властите ще трябва да организират завръщането в родината на близо 600 000 туристи, клиенти на най-старата туристическа компания в света, от които на 150 000 британци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
4
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Западналите наркомани живеят на дълг!
86
0
 
1
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 4 години
Еееее, сега от Кук ще вземат пак нещо трибуквено!
85
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз като резервирам хотел, в 99 процента от случаите ми искат веднага парите и не мога да се откажа иначе пак горя.. Излиза , че хотелите ни правят на балами нас а са готови да чакат два месеца след почивката Михаля да им плати .. Сами са си виновни.Сори..
84
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За хотелите на мутрите ли се тюхкате ?! хахахаххахаххаа Чудесна новина !
83
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е началото на края или може би Краят на Края. Както фалита на "Лемън Брадърс"беше началото на предишната икономическа криза, така и този фалит е началото на сегашната. Тя ще помете целия сегашен политически и икономически ред. Нещо като рухването на Римската империя. Какво ще дойде след това никой не знае.
82
0
 
23
 
! Отговори
хахах преди 4 години
Мхм, гонете единичните туристи, щото разчитате на големите туроператори, пък после мрънкайте като фалират и не си платят. Искахте по-малко руски и повече европейски туристи - на ви ги сега. И честит фалит и на вас, дето за пари о*рахте цялото Черноморие с бетон и л****
81
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сега пак ние българите ще плащаме за сметките на британците, защото тия хотелиери ще си издействат помощ от държавата
80
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как ние българите плащаме в аванс на американците, а те не са платили, а яли и пили цяло лято без да плащат
79
1
 
8
 
! Отговори
>>> преди 4 години
След изрелците и руснаците сега ще почне едно ритане и на английски туристи....
78
3
 
26
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
То пък една загуба за България - отрасъл които е единствения в цялата страна с 9% ДДС, които все по документи е на загуба, които никога не плаща данъци за нищо, на които рекламата му дори е за наша сметка. Бълха ги ухапала. Просто ще декларират по голяма загуба и толкова! Пък и туристите едни богаташи, само се чудят как да си натъпчат джобовете с руска салата от шведската маса, за да не им се налага да си купят нещо извън хотела. От цялата работа излиза - по малко шлоп по ***!
77
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами нека им е на нашите хотелиери - изгониха българите от морето, сега чужденците след ексцесиите с евреи и руснаци, сега и фалирали англичани (с последващи фалити на клонове на Томас Кук от други държави)... ще се озорят да си върнат българите с арогантното им презрение... Дано природата бързо погълне бетона и си върне територията.
76
1
 
40
 
! Отговори
ааа преди 4 години
Подготовка за брекзит, няма как. Фалитите сега започват.
75
2
 
36
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Добре замислено. Европейците да го духат. Започва се икономическата война с Европа. Да храниш туристите два месеца без заплащане в Гърция, Турция, България, Испания...и да не ти платят нищо. Това само англичаните могат да го скпоят на европейските хотелиери. Колко такива удари оше да очава Европа??? Фалитите се разпознават отдалече, всичко е добре скроено, ще си отмъщават за Брекзита докрай.
74
1
 
29
 
! Отговори
11 преди 4 години
До Анонимен 79Къде става дума за руснаци, бе дръмбъз?
73
35
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не работя с руснаци и се чуствам много добре.
72
0
 
20
 
! Отговори
11 преди 4 години
Боли *** швепса.
71
3
 
50
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Е мии... на нас хотелиерите ни искат авансово 100% сумата, а от тези след два месеца договорили плащане... Да се съдят и да си чакат реда при кредиторите тогава, дреме ми...
70
5
 
45
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
Тая новина никак не успя да влоши вкуса на ракията и салатата ми и да намали високия ми жизнен стандарт. Сори.
69
3
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутрохотелиерте излъгани?! Местя!
68
11
 
26
 
! Отговори
Резидент ивъл преди 4 години
Инцестните деградета се брекзитираха и фалираха. Добра новина. Още по-добра ще е ако Владимир им фукне пет-шест Сатани и милостива 500 метрова вълна се разплиска из прокаженият им остров.