Бежанците идват към България: Турция няма да ги спира да стигнат Европа

Бремето за страната било "твърде тежко"
28 фев 2020 10:33, Нели Христова
298
Бежанците идват към България: Турция няма да ги спира да стигнат Европа
Снимка: БГНЕС

Нова мигрантска вълна се задава към Турция, а според източници, властите в страната смятат, че бремето е твърде тежко. За това те взимат решението да не спират повече сирийските бежанци да достигат Европа. Това заяви високопоставен турски представител, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Решихме да не спираме сирийските бежанци да стигнат Европа по суша или море", каза източникът, пожелал анонимност. "Всички бежанци, включително сирийците сега могат да влязат в Европейския съюз", добави той.

По думите на източника бремето да приютява толкова голям брой хора "е твърде тежко за една единствена страна".

В Турция има около 3,7 милиона сирийски бежанци.

Близо милион цивилни бяха разселени в граничещата с Турция сирийска провинция Идлиб от декември насам заради подкрепяната от Русия офанзива на сирийските правителствени сили, които искат да отвоюват тази територия от подкрепяните от Турция сирийски бунтовници.

Още по темата

В очакване на неминуемото пристигане на бежанци от Идлиб, турската полиция, бреговата охрана и граничните служители по сигурността са получили нареждане да не се намесват, ако мигрантите тръгнат да пресичат границите по суша и море.

Ако бъде изпълнена заплахата за отваряне на път за бежанците към Европа, Турция ще се отметне от обещанието, дадено на ЕС през 2016 г. Европейският съюз предостави милиарди евро, в замяна на това Анкара да спира потока от мигранти към Европа.

Предупреждението, че Турция пуска бежанците към Европа, дойде, след като при въздушни удари на армията на сирийския президент Башар Асад срещу позиции на турската армия в сирийската провинция Идлиб загинаха най-малко 33 турски войници.

Анкара нанесе ответни удари по позиции на армията на Башар Асад. "Всички известни позиции на режима бяха обстреляни от нашите сухопътни и военновъздушни части", каза в комюнике ръководителят на Дирекцията по комуникации в турското президентство Фахреттин Алтун.

Вследствие на ескалацията на напрежението в Сирия в Анкара се проведе извънредна среща, председателствана от президента на страната Реджеп  Ердоган. Заседанието в президентския дворец продължи два часа и в него взеха участие военният и външният министър, началникът на Генералния щаб, ръководителят на разузнавателната служба МИТ и други високопоставени официални лица.

По-рано Русия обвини Турция в нарушаване на споразумението от Сочи и че е подкрепила с артилерийски огън въоръжените бунтовнически групи в Идлиб, а в руски медии се появиха информации, че са били използвани преносими зенитни ракетни комплекси (ПЗРК) срещу сирийски и руски самолети и хеликоптери. Такива кадри бяха публикувани и в социалните мрежи.

При турски удари за 17 дни са били унищожени над 1700 сирийски военни, 55 танка, 3 хеликоптера, 18 бронирани машини, 29 гаубици, минохвъргачки, складове за боеприпаси, съобщиха турски медии. Точният брой жертви и поражения на сирийската армия не могат да бъдат потвърдени от независими източници.

От своя страна министерството на отбраната на Русия обяви днес, че турските военни, които са били атакувани в Идлиб, са се намирали сред „терористи“, предаде БНР.

„Турски войници, които са били в бойни формации на терористични групировки, са попаднали по огъня на сирийски военни“, съобщи ведомството.

Русия изпраща два бойни кораба с крилати ракети „Калибър“ към сирийския бряг, обяви на свой ред руския Черноморски флот на фона на засилващото се напрежение с Анкара.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че свиква за днес извънредно заседание на посланиците на държавите от пакта.

Посланиците ще обсъдят обстановката в Сирия по искане на Турция. Уточнява се, че искането е по чл. 4 от Вашингтонския договор, според който всяка държава от алианса може да поиска консултации със своите съюзници, ако установи заплаха за своята сигурност, териториална цялост или политическа независимост.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
0
 
2
 
! Отговори
нинов преди 4 години
това е *** на света, затова нямат място в бг. интересно, защо не бягат в русия, тяхната защитница
249
0
 
8
 
! Отговори
Херрра преди 4 години
Никой който се е захванал с българите с лошо - не е видял добро. Българите съсипаха империя,царство, социалистическа република, сега съсипват капиталистическа република. Ако се наложи ще съсипят и нашествие на скакалци. Повече примери не са нужни.
248
0
 
5
 
! Отговори
катюша преди 4 години
КЛОШАРИ, с тюрбани,чалмиЗАРАЗАТА НА 21 ВЕКЬ
247
0
 
7
 
! Отговори
ъъъ преди 4 години
Това е предизвикателство за богата държаава, а какво остава за нас.Все едно да решиш да смениш дома си с този на съседа , в който няма скандали, разправии и ексцесии и го атакуваш на входната врата с домочадието си с намерението да се настаниш там.Еми не става!
246
1
 
12
 
! Отговори
x преди 4 години
Стрелба на месо и защита на границата като по живково време. Границата е неприкосновенна. Като омятаме някой и друг опален, ще започнат да ни заобикалят.
245
1
 
14
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 4 години
ЗАРЕДЕНИ АВТОМАТИ С ГУМЕНИ КУРШУМИ, ВОДНИ СТРУИ И СЪЛЗОТВОРЕН ГАЗ!КВО , ТОЛКОВА...ХА,ХА,ХАААААААА...НИКОЙ НЕ ИМ Е БИЛ ТЕЛЕГРАМА ДА ИДВАТ У НАС!КАТО ГИ ОДРУСАМЕ ДВА-ТРИ ПЪТИ ...ШЕ СЕ КРОТНАТ ДА ИДВАТ!
244
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"АРМИЯТА НА ГРАНИЦАТА И ДА ГИ ЧАКАТ СЪС ЗАРЕДЕНИ АВТОМАТИ,ДРУГО СПАСЕНИЕ НЯМА ЗА СЪЖАЛЕНИЕ"Ще убиваш такива които са повече хора от теб ли?
243
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прекрасно!
242
8
 
9
 
! Отговори
Няма бежанци ... преди 4 години
ИМА СЪЗНАТЕЛНО СЪЗДАВАНЕ НА БЕЗРЕДИЦИ И ПОДКОПАВАНЕ НА МИРА В ЕВРОПА ОТ РУСКА И АРАБСКАТА СТРАНА!ТУРЦИЯ , НЕ МОЖЕ И НЯМА ДА ОСИГУРЯВА КОМФОРТ НА 4-МЛН. БЕЖАНЦИ ОТ СИРИЙСКИЯ РАЙ НА ПУТИН И АСАД!ТОВА ---ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕКРАТИ И БЕЖАНЦИТЕ ДА СЕ ВЪРНАТ В СИРИЯ!!!ЕРДОГАН Е ПРАВ!ЕС , САЩ И ОСТАНАЛИЯ СВОБОДЕН СВЯТ , ТРЯБВА ДА ПОДКРЕПЯТ ТУРЦИЯ И ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ НА ТАЗИ РУСКА ВОЙНА!
241
1
 
17
 
! Отговори
Ива преди 4 години
НЕ СА "бежанци" - в ТУРЦИЯ няма война... международното право казва кой е "бежанец"Това са инвазатори - биомаса използване като оръжие да дестабилизира Европа
240
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми да идват, у Бг земя бол.Хем селата няма да пустеят, хем ще си имат спокойствие и прехрана.
239
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вчера се сбиха яко в сирия и за по-малко жт 24 часа мигрантите са на нашата границаи най-интересното е че не са сирийцикак стават тия работиработят ни отвсякъде въпреки че ръснахме 3 милиарда милостиня на бедна америкаа унгарците си направиха ограда и пратиха там жандармерията а нашата жандармерия върви по гайдата на мазния каскет да арестува женки по агенциите вместо да е на границатаи банкянското се дупи на ердоган
238
22
 
8
 
! Отговори
Не се заблуждавайте преди 4 години
Зад Турция , ще застане целия свободен свят на ЕС и САЩ , барабар с Израел!Путин , ше види бая зор...!
237
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АРМИЯТА НА ГРАНИЦАТА И ДА ГИ ЧАКАТ СЪС ЗАРЕДЕНИ АВТОМАТИ,ДРУГО СПАСЕНИЕ НЯМА ЗА СЪЖАЛЕНИЕ
236
15
 
5
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
ЗА СЕГА ТУРЦИЯ НЕ Е ДАВАЛА ТАКИВА ИЗЯВЛЕНИЯ!ТОВА СА ЛЕВИЧАРСКИ И РУСОФИЛСКИ МЕЧТИ!ЕРДО --НЯМА ДА ДОПУСНЕ ДА ПОСТРАДАТ БЪЛГАРИ И ТУРЦИ У НАС!
235
5
 
18
 
! Отговори
До 231 преди 4 години
Ако я няма Турция като бариера м/у Азия и Европа и България няма да я има.Талибаните ще се заселят в тази територия за 24 часа и ще си веят байрака.Но чалгата и алкохола са промили мозъка на *** и той не мисли трезво.Зависта и злобата са изяли *** отвътре.Много
234
3
 
15
 
! Отговори
Навремето преди 4 години
точно такива талибани, по същият начин са налазили България, били са пап.лач тръгнала да граби. Обсаждат Търново и без бой са задушили българското царство. Сега Ердоган прави същото, пуска нови орди!
233
6
 
15
 
! Отговори
А така преди 4 години
Турция не е длъжна да храни около 4 млн.емигранти!Отваря вратите и всички емигранти в Европа.Меркел нали много ги обича:))
232
2
 
6
 
! Отговори
13839 преди 4 години
Свикват се консултации в НАТО по молба на Турция?Турчина очаква руснаците да го бият? А какво става с бежанците, какво ще направят нашите приятели гринговците след като им подарихме 2 млрд от нашия бюджет? Дали ще се застъпят тук да не влизат бежанци, нещо по-така? ахахха.. вярва ли някой?
231
17
 
12
 
! Отговори
Еертр преди 4 години
Това са нормални хора вижте колко малки деца също се опитват да се спсят защото те загубиха всичко нямат домове нямат нищо.. Ако вас ви бомбадират и вашите семейства ще бягат от този ад