Масовата ваксинация тръгва през пролетта, реваксинация от днес

Тръгва имунизирането в старческите домове и училищата
99
Масовата ваксинация тръгва през пролетта, реваксинация от днес
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Някои области приключиха с първа фаза, готови са да започнат с втора фаза. Това обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който посрещна новата пратка ваксини на Pfizer. Такива области са Бургас и Пловдив, където могат да започнат  с домовете за възрастни хора и учителите.

Още по темата

В София това вероятно ще стане след седмица, защото има повече болници и чакащи за ваксинация медици.
Той като днес пристигнаха наполовина от очакваните дози, доц. Кунчев каза, че очаква през февруари-март да бъдем компенсирани с по-големи от вече договорените доставки.

Здравните власти очакват около 4 000 дози от ваксината на Moderna следващата седмица, а в средата на февруари нова доставка и от Pfizer на 35 000 дози. В средата на март също ще има доставка от Pfizer.

Доц. Кунчев увери, че няма опасност човек, получил първа доза от ваксината, да не получи втора.

От днес започва и реимунизацията.

„Не споделяме мнението на Великобритания за поставянето само на една доза. Ние трябва да сме сигурни, че всеки
ще получи по две дози“, коментира той.

По думите му през пролетта, когато скачат доставките на ваксините ще започне ваксинацията на всички желаещи.

„За момента личните лекари имат данни за хората, които активно са поискали имунизация. Ние установихме, че ако днес се правят списъците, след 2 месеца няма да е актуален, трябва да се прави 2 седмици преди ваксинацията, но всеки който поиска ще бъде имунизиран“, увери доц. Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрахте ли,че тези ваксини не са създадени за да ви спасяват от някакъв "вирус".
88
2
 
1
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 години
До 85. А ти кой си и какъв си бе, "разбирач"? Нито е ясно, че починалите са заради ваксината, нито СЕГА може да се каже, че нещо си щяло да се случи след години. Ами ако не се случи. Аман от креттени като теб. А нищо не казваш за милионите, които вече са се ваксинирали без да се страхуват и нищо им няма, нали?
87
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Реваксинация,реконтра,последно десет...
86
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е ваксина, това е американски белтъчен буламач! Така ще ви разбърка белтъците, че повече бял ден няма да имате до края на живота си!
85
3
 
11
 
! Отговори
Bili преди 3 години
Днес стана ясно от хакнатите имейли на европейската агенция по лекарства, че е имало много силен политически натоск за одобрение и сериозни опасения от експертите...Тези ваксини са одобрени политически, не експертно.
84
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страничните ефекти от ваксините започнаха да избиват. Има и не малко починали и то само 3 седмици след масовото ваксиниране. По-дългосрочните заболявания, както и автоимунните, които са най-страшните ще започнат да ср отключват години след поставянето на ваксината, което ще направи връзката им със същата трудно доказуема. А всички "светила" в науката как ни увещаваха само, че това е възможно най-безопасната ваксина в историята на ваксинирането... Докъде може само да стигне ламтежа за пари!
83
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С това" нещо"никога няма да се инжектирам доброволно!
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прочетете писмото на" Алианс на лекарите за нормален живот"в този сайт няма да го намерите.
81
1
 
1
 
! Отговори
do 81 преди 3 години
Няма такова нещо като шестмесечен период...
80
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо безумно става. Докато почнем масова ваксинация ще изтече 6 месечния период на тия които вече имат. Нали има математик в щаба, защо не смята. Просто задачата 70% ваксиниране за България май както и да го смяташ няма как да се случи. А и колко са ваксинираните медици като процент? Желаещите учители са 20% но реално ще бъдат 5-10. Нещо много сбъркано е но не се признава.
79
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да има смисъл ваксинацията в България, трябва да се имунизират по 350 хиляди човека на седмица. Така ще сме имунизирали 70% от населението преди да изтече имунитета на първите ваксинирани, за което слагам 7 месеца. Ако скъсим срока на имунитета на 6 месеца трябва да се поставят по 390000-400000 ваксини на седмица, а ако го удължим на 8 месеца може и по 300000 ваксини на седмица. Досега сме направили 18453 ваксини за 22 дни.*70% означава, че на практика се ваксинират всички без децата.
78
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо никой не обяснява какво ще ни направят тези чипове?
77
5
 
4
 
! Отговори
Санду преди 3 години
бай Ставри муа кебапчета от пазара за по 80 стинки ама вика - няма да се имунизирам защото не знам кви има вътре!ортака му бай Генчо дето като вземе в петък седмичната надница влиза у кръчмата и се връща на работа чак като е изпил всичко пък разправя:- ааа, щом държи само 6 месеца тая ваксина за кво ми е
76
3
 
6
 
! Отговори
преди 3 години
Не е вярно нито, че имунитетът е за 6 месеца, нито че ваксините ще правят имунитет за 8 месеца. И двете вероятно ще са по-дълги.Има данни, че при огромната част преболедували (около 90%) имунитет след боледуване има за ПОНЕ 6 месеца, просто щото толкова е проследяването ЗАСЕГА. Което е различно от "имунитет има за 6 месеца".Колкото за дълготрайност от ваксини напълно е възможно те да правят по-траен имунитет от боледуване заради специфичност на антигена в тях и по-мощна имунна реакция.
75
4
 
8
 
! Отговори
Имунолог преди 3 години
Няма такова нещо ,че след имунизация имунитетът е 8м ,а след боледуване 6м- ако въобще ваксината работи имунитетът ще е точно толкова като след боледуване- тези зачеркнаха цялата имунология.Проблемът е ,че в световен мащаб ,не може да се постигне бърза имунизация, а не може през 6м ваксина-нито производствено ,нито логистично ,нито дари от гледна точка на имунната ситема. Да не говорим ,че в света по неофициални данни са боледували над 0,5 млрд души и не са за ваксини засега
74
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново, имунитетът от Пфайзер е 8 месеца. За 8 месеца, ние в България, няма да имаме пълно или 70% покритие на хората с 2 ваксини по никакъв начин. Т.е. вирусът ще продължи да си вирее и когато ваксините паднат, хората ще са болни. Трябваше да се направи бърза и пълна ваксинация, като в Израел. А не да се лигавят с по 1000 ваксини на седмица. Не знам кой и какво е поръчвал, но това не е сериозно. И когато ЕС е ваксинирана, ние все още ще сме болни и затворени!
73
3
 
3
 
! Отговори
до 65 преди 3 години
Отпускането е функция на заявяването.Колкото сме си поискали, толкова ни дават... Нищо случайно няма в това, че чакаме 4,5 млн. дози от АстраЗенека. Все пак това е най-евтината ваксина. И добре, че Швеция са добрички, та ни отпуснаха бройки от тяхната заявка за ваксината на Янсен, иначе и нея щяхме да видим през крив макарон, след като се назландисвахме, когато другите правеха заявките.
72
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, чак пък масова ...5-6 балъка които искат да отидат го Гърция.
71
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През пролетта няма да има желаещи, защото вирусът ще се е разкарал.
70
1
 
13
 
! Отговори
Изненадан преди 3 години
Говорят за втора вълна, втора фаза!!! Все гръмки и значими думи.Ако погледнем реално броят на ваксините, които ни се отпускат става дума за втора капка в сравнение с населението на България или най-вероятно за втори напън ... ама нищо не излиза.