Колко ще ни струва трапезата на Великден? Доматите поскъпнаха с 54%

Цената на брашното, сиренето и олиото също скочи
76
Колко ще ни струва трапезата на Великден? Доматите поскъпнаха с 54%
Снимка: Pixabay

Според Държавна комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) цената на едро на оранжерийните домати е рекордьор по увеличаване на цената.

Скокът на годишна база е над 54% и в момента 1 кг. е на стойност 3,27 лв. При вносните домати обаче има спад в цената и 1 кг. е на стойност около 2 лв. Картофите значително поевтиняват - в момента можем да купим 1 кг. за 0,62 лв. При лимоните спадът в цената на едро е над 40%, а цената за 1 кг. е 1,79 лв.

Още по темата

Освен промяна в паричната стойност на плодове и зеленчуци, такава се усеща и при основните продукти, които присъстват на великденската ни трапеза.

През последните 12 месеца брашното, сиренето и олиото са поскъпнали, яйцата и свинското месо са поевтинели.
Цената на яйцата на едро е 0,19 лв, а на дребно стига до над 0,30 лв.

Според председателя на ДКСБТ Владимир Иванов съществената разлика се получава, защото търговията на едро показва пулса на взаимодействие на отделните видове храни, а при търговията на дребно вече се наблюдава конкретен търговски обект, логистика, разходи за пласмент и разходи за работни заплати.

„Няма напомпване на цената, просто имаме по-лоши търговски практики, които водят до по-високи равнища. При търговията на дребно имаме свръхнатоварване с пазарни играчи и цената остава единственият фактор, който може да реши проблема“, допълни експертът пред bTV.

Според него поскъпването на оранжерийния домат се дължи на това, че у нас не се отглеждат достатъчно домати и в момента се набляга на свръхпроизводство на краставици.

„Козунакът ще е на абсолютно същата цена, олиото пък ще бъде по-скъпо заради лошата реколта през 2020 г.“, обясни Иванов.

Според данните цените на агнешкото месо в големите вериги са по-ниски в сравнение с цените в по-малките търговски обекти.

Това е абсолютно логично, защото големите търговски обекти имат доста по-добра логистика и пласменти тактики“, добави експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Разум Даскалски преди 3 години
Човек може да оцелее месеци на пълен глад.Другото е важно пестеливост и пресметливост да се развива у хората. Например човек да се храни по 4 дена седмицата и силно ограничи дневните порции до 1-2 да си тегли грамаж и цена консумаця на всяко хранене с точност до стотинки на на грам.Така ще ги ударим и прецацакаме търговците, бизнесмените да им е гадно и на тях.
57
0
 
1
 
! Отговори
ЕЛЕМЕНТАРНО преди 3 години
Бойкот пълен и никакви трапези по прадниците.
56
0
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
Ами , като не искате да сте животновъди и земеделци ....ЩЕ СИ ПЛАЩАТЕ , ПО 15-лв. АГНЕШКОТО, ПО 0,50 ст/ЯЙЦЕТО И ПО ЛЕВ САЛАТАТА....!КВО ВИ ПУКА...??!ВИЕ СТЕ БАРОВЦИ , БЕ ХА,ХА,ХАААААААААСЕГА , КАТО ДОЙДЕ И ЧАЛГАРО...ХЕТЕН ЩЕ ЗАБОГАТЕЕТЕ !КОЙ , КАТО ВАС...??!
55
0
 
0
 
! Отговори
Banderas преди 3 години
До 56ти се отнася по долу казаното от мен :)
54
0
 
1
 
! Отговори
Banderas преди 3 години
Предполагам,че това което правите господине е ваше мнение във фарма на прогноза и не виждам да се случва! Реално погледнато ,когато един народ живее добре в родината си,то не го касае кой го управлява,а това предстои тепърва да се разбере и усети евентуално :)
53
0
 
2
 
! Отговори
Човекът преди 3 години
Това ли е евтино яйцата и свинското нищо няма да свалите едно и също по празниците цените винаги на горе козунак шарени цени 2.50лв. до 10лв. Килото козунак във него не вкарват мляко и яйца всичко изкуствено
52
0
 
1
 
! Отговори
Човекът преди 3 години
Това ли е евтино яйцата и свинското нищо няма да свалите едно и също по празниците цените винаги на горе козунак шарени цени 2.50лв. до 10лв. Килото козунак във него не вкарват мляко и яйца всичко изкуствено
51
4
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До Кармен ЗлатареваНали искахте промяна? И ГЕРБ да ги няма. Ами сега Славуца ще ви сваля цените, с Ахмед Доган, сестра Галева и Маджо в коалиция :)))) Баба ми казваше: "КОй каквото сам си направи и Господ не може да му направи" ...Ахахахаха, голям смях ме чака, другари следващите 4 години. Няма да спра да ви пиша всеки ден тук какво сами си докарахте на главите. Аз поне съм лесен, всичко във валута и крипто, инфлации не ме притесняват грам, даже да стане пак като по Жан Виденово
50
1
 
8
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Брашно,сирене,олио,домати и др. поскъпват. В една аграрна държава,нещо недопустимо. И нито критики,нито някакъв контрол могат да помогнат,там където е всичко разбито,ограбено и унищожено...
49
6
 
4
 
! Отговори
Будител преди 3 години
А бе какъв светъл празнк бе. Това пък изобщо не е празник.
48
3
 
3
 
! Отговори
до 52 преди 3 години
Така си е , ето вземи например светлия празник Рождество Христово...Коледа...подаръци и поркане, поркане и ядене....клубче...кръчмичка...дрога...още малко поркане....салфетки....българите сме царе то така се празнува Коледа, та и сега така ще почетем светлия празник както пише в библията - на тотал щета ! хахахаххаха
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина е умен и благоразуменза това ни завиждат и се опитват да ни комрометиратнякой които пишат тук
46
4
 
6
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Поредния криво разбран празник за българина. Който няма да почете празника по религиозни причини, ми ще епоредния повод да се намлати с ракия и зелена салта и да си иде в обора на село, че му домъчняло. Нема лошо.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние си уважаваме празницитеи никога не се изхвърляме
44
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цените са Нормални само малцинствата в България са вечно недоволни
43
2
 
4
 
! Отговори
Много важно преди 3 години
Е да си дойдеме на думата, най-важното за Ганяя са да апне и да пийне момента идва :) И другото най-важно е КАЧ ПАРА ке му излезне дивото гуляене...абе шо не си.....
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скапан Будител
41
3
 
8
 
! Отговори
Будител преди 3 години
В цяла Европа цените падат, а у нас -вдигат. Скапана държава,скапани политици,скапани гласоподаватели....
40
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В оранжерията имам домати краставици и тиквички. Но не са като тези пластмасови с дебели ципи без сок и семе. А краставиците са ми криви и вкусни. Моите миришат на домат и краставица от 200 метра. От породата са на бай Тошо. Която я изхвърлиха от употреба защото имат малка трайност и в магазините ще се ска.пят при тези високи цени. При бай Тошо доматите и краставиците бяха по 25 ст килото и се разграбваха за часове. Нямаха време да се ска.пят. А сега стана куче влачи рейс.
39
1
 
7
 
! Отговори
к1 преди 3 години
Инфлацията почна да набира скорост. Да му мислят управляващите.