Хлябът поскъпна с до 70 стотинки, краставиците с 33%

Цената на насъщния ще продължи да расте
185
Хлябът поскъпна с до 70 стотинки, краставиците с 33%
Снимка: Pixabay

Хлябът е поскъпнал между 50 и 70 стотинки само през последните два месеца, а се очаква цената му да продължи да се повишава, пише „Труд“.

Според производителите причината е в рекордно скъпите цени на тока, които се повишиха между два и три пъти. Освен това според хлебарите са се повишили и другите разходи, свързано с производството на насъщния, включително и суровините. Цената на новата реколта от пшеница също е два пъти по-висока спрямо миналогодишната, обясняват от бизнеса.

Още по темата

Според хлебопроизводители може да се очаква хлябът да поскъпне още до няколко седмици. Най-драстично е увеличението в цената на многозърнестия хляб, който е и все по- търсен. Той вече струва 2,40 лв. за 600 грама.

Същият преди седмица се е търгувал с цели 70 стотинки по-евтино или 1,70 лева за 600 грама.

Заради скъпите цени на хляба купувачи се запасяват със самуни, обясниха търговци. Според тях потребителите предпочитали да си купят хляб сега, предвид очакваното ново поскъпване на цената до края на годината. За да запазят насъщния хората го складирали в найлонови пликове във фризерите. А преди консумация го размразяват на стайна температура или в печката. По този начин хлябът може да се запази без да се развали за около 3 месеца, обясняват хлебари.

Само за седмица цената на краставиците на едро се повиши с 32,4 на сто. Така килограмът на зеленчуците стана средно 3,15 лева или със 77 стотинки повече отколкото бе преди седмица. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). И това е стойността, на която краставиците се търгуват по борси и тържища, а до крайния потребител те достигат с поне 10-15 на сто по-скъпо. По същото време преди година цената на зеленчукът е била двойно по-ниска. Килограм краставици в началото на декември 2020 г. се е търгувал срещу 1,53 лева, показват данните на ДКСБТ.

Потребителската кошница поскъпва значително и цените на почти всички цени на храните се увеличават за изминалите 7 дни. Ябълките се търгуват с 15 на сто по-скъпо и средната им цена на едро достига 1,38 лева.
Преди година плодовете са се търгували срещу средно 1,21 лева за килограм. С близо 15 на сто през изминалата седмица се е увеличила продажната стойност и на червения пипер. Зеленчукът се продава на едро средно срещу 2,12 лв./кг.

Олиото продължава да поскъпва, макар и през последната седмица увеличението да е незначително. Но спрямо преди година разликата в цената на едро е почти левче - от 2,65 лева преди година до 3,60 лева в момента, а в магазините поне 1,50 - 2 лева.

Сред продуктите, които поскъпват през последните 7 дни са още зрял фасул, леща, брашно, кашкавал “Витоша”, краве сирене, имитиращите млечни продукти, масло, маргарин, кисело и прясно мляко, пилешки гърди, кренвирши, колбаси, банани, картофи, зеле, моркови, лук, зелен пипер и вносните домати. С други думи - почти всички от основните храни, които слагаме на трапезата си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още по темата: хлябценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
0
 
! Отговори
Laravel преди 2 години
Лев-два, много важно. Квалифицирания труд е толкова добре заплатен, че е все едно дали хляба е 1,20 или 1,60. И без това масово се купува кето хляб
148
2
 
5
 
! Отговори
ГЕРмния за Бъл преди 2 години
Минимална заплата през социализмът купува 400 хляба килограм. Сега минимална заплата купува под 300 хляба 700 гр. Семеен доход през социализмът купува 1600 хляба, сега 700 хляба. защо ?!стягахме коланите и ручахме жабетата
147
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е вярно това за фризера. Ако има химия нищо не помага.Ами купете от Сърбия и Турция.
146
2
 
10
 
! Отговори
Ще става и по-зле преди 2 години
Тепърва ще сърбаме попарата на некадърния и завистлив харманлийски селянин от Славяново !
145
2
 
9
 
! Отговори
Нормално е преди 2 години
Когато управляват комунистите както в момента чрез хунтата на Радев, винаги е едно и също - обедняване на населението и забогатяване на техните олигарси !
144
2
 
0
 
! Отговори
Шах преди 2 години
Абе произвеждайте и забогатявайте !
143
1
 
9
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Кауна със зелените чорапогащи ни увещаваше и уверяваше че всичко е по - план! Сами ли ще умираме, или малко ще помогнете?
142
2
 
8
 
! Отговори
izh преди 2 години
Спокойно, бе. Началото е поставено. Сега е ред на медиите. Виновен е разбира се световния капитализъм и американците. Това е отработено 45 години от татковците и дядовците на сегашните. Така че където е текло - пак ще тече. ИЗБОРИТЕ СА ОТРАЖЕНИЕ НА МАНТАЛИТЕТА НА ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ И ако някой е GLUPENDER да не се сърди на марсианците
141
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ne sme voena sila.ne dme vajni no ako sme poslushni i rabotlivi moje da sme super.v smisal koto kaje usa.iskat bazi-ei vi bazi i tva e.voina niama da ima taka ili inache.selsko stopanstvo,turizam,digitalni tehnologii i zdrava policia,red i zakonnost.kuv e problema?ako produljavame da sme murzelivi individualisti.jeni v kujki koji i fantaziori.taka shte e kato do sega
140
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
pravete stopanstva.EU pomaga.bachkaite iako v tova nachinanie.da si selianin v diskotekata e po lesno obache.prosto izpolzvaite zemiata ni.ne e slojno.drugo niamame.selsko stopanstvo i turizam.nai iakoto i moje bi digitalni tehnologii zashtoto sme izobretatelna nacia
139
2
 
12
 
! Отговори
Радой Ралин преди 2 години
Февруари добре ли е за нови протести или е много студено и не става за пиене на бира?
138
4
 
7
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Добре , че станахме селяни. Взимаме зеленчуците от леля Мария - не знаех, че зелената салата е толкова крехка, че не се разваля в хладилника и не горчи . Лука е зелен и мирише на лук . А в т маркет салатата за ден на хладилна витрина е по в.ърнато жълтеникава.
137
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Всичко това стана благодарение на Краварите" Пълни глупости това стана заради спонсорите на БСП, които и сега са при тях като ***, братя Диневи и прочие, които изкарах цялото жито на България и после го вкараха на огромни цени. Банките фалираха заради закон, въведен от другаря Румен Гечев, който днес е експерт преговарящ.
136
5
 
24
 
! Отговори
Как е протестъри ? преди 2 години
За ли опикахте Орлов мост. А ?
135
4
 
13
 
! Отговори
Тотално Изтрещял преди 2 години
Вече се окензаха с тези постоянни увеличения на стоки и услуги от първа необходимост на хората!
134
1
 
7
 
! Отговори
I'm-дртиБел-БОЙ преди 2 години
Моят предпочитан вид леб - миналото лято, когато го пуснаха бе някъде около 1.50 лв за полкило. Днес, след като преди месец и нещо биде добре "модернизиран" с нова хубава лъскава ЕКО-опаковка и дизайн лично аз вече заплащам за същия този продукт - 2.40 лв.
133
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
20 и 30 годишните не си спомнят но по възрастните помнят че през 90-те купувахме хляба на 500 лева а долара на 3000 лева. Всичко това стана благодарение на Краварите. Понеже Жан Виденов отказа да унищожи заводите и селското стопанство Краварите му спретнаха една хубава инфлациика. В крайна сметка свалиха Вденов от власт за да дойде краварската под.лога Драгалевският мънгожери за да унищожи държавата. В днешно време се повтаря същата история. Краварите искат да върнат под.логата от банкя.
132
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А черешите как са?
131
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ядете пасти ... щом нямате пари за хляб. Това са съветите които ще получите от демокрацията ...
130
1
 
13
 
! Отговори
перко преди 2 години
ЯЖТЕ ПАСТИ! А ПАРИ ЗА ПАСТИ ЩЕ ИМА ЛИ?