Без руски туристи в Европа? Кремъл: Ще плащате ли за "капризите" на Зеленски?

Призивът за забрана на руснаци да пътуват на Запад бил ирационален
771
Без руски туристи в Европа? Кремъл: Ще плащате ли за "капризите" на Зеленски?
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Кремъл отхвърли като ирационален призива на украинския президент Володимир Зеленски за забрана на пътуванията на всички руснаци на Запад, като заяви, че Европа в крайна сметка ще трябва да реши дали иска да плаща сметките за "капризите" на Зеленски.

В интервю за The Washington Post Зеленски призова западните лидери да спрат да разрешават на руснаци да пътуват в техните страни като наказание за решението на президента Владимир Путин да изпрати войски в Украйна.

Няма никакъв шанс руснаците да бъдат изолирани от останалия свят, и постави въпроса дали Европа трябва да продължи да подкрепя Зеленски, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Ирационалността на неговото мислене в този случай е извън всички граници", заяви Песков в конферентен разговор с репортери.

"Това може да се разглежда само изключително негативно. Всеки опит да се изолира Русия или руснаците е процес, който няма никакви перспективи. Рано или късно Европа "ще започне да се чуди дали Зеленски прави всичко правилно и дали нейните граждани трябва да плащат за капризите му", добави Песков.

Зеленски е цитиран от "Post" да казва, че руснаците трябва да бъдат принудени да "живеят в собствения си свят, докато не променят философията си".

Още по темата
"Който и да е руснак... да ги накараме да отидат в Русия. Те ще кажат: "Тази война няма нищо общо с нас. Цялото население не може да бъде държано отговорно, нали?". Може. Населението е избрало това правителство и то не се бори с него, не спори с него, а му се подчинява".

Естония се присъедини към призива: Посещението в Европа е привилегия, а не човешко право

Естония се присъедини днес към Финландия и Латвия, които настояха ЕС да затвори границите си за руски туристи в отговор на призива на украинския президент Володимир Зеленски.

"Спрете да издавате туристически визи на руснаци. Посещението в Европа е привилегия, а не човешко право", написа в Туитър естонският министър-председател Кая Калас, ден след като Зеленски призова Запада да въведе забрана за пътуване.

Блокът издаде серия от санкции срещу Русия след нахлуването ѝ в Украйна, включително забрана за въздушни пътувания до Русия, но не забрани на руските пътници, които все още могат да влизат в ЕС с автобус или автомобил.

Калас изтъкна, че повечето от тях влизат в ЕС през източната граница на блока с Русия, което натоварва Естония, Латвия и Финландия като "единствени точки за достъп".

Финландският министър-председател Сана Марин заяви в понеделник, че нейната "лична позиция е, че туризмът трябва да бъде ограничен" и че очаква въпросът да бъде обсъден на предстоящите срещи на върха на лидерите на ЕС.

"Не е правилно, че в същото време, когато Русия води брутална агресивна война в Европа, руснаците могат да живеят нормално, да пътуват в Европа, да бъдат туристи. Това не е правилно", каза тя пред националната обществена телевизия на Финландия Yle.

Министърът на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевичс също подкрепи забраната, като в интервю за POLITICO миналия месец заяви, че страните от ЕС трябва да ограничат издаването на визи за руснаци, като се предвиди изключение по хуманитарни причини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


771
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
618
2
 
4
 
! Отговори
Иван радоев преди 1 година
Европа стремително и с гордо вдигната глава се връща към ценностите на Третия Райх и нацизма. Това е ПАДЕНИЕ
617
3
 
5
 
! Отговори
Русия - смях преди 1 година
Досега се твърдеше, че Русия има втората най-силна армия в света. От 5 месеца се доказа, че Русия има втората най-силна армия в Украйна.
616
9
 
3
 
! Отговори
Смях... преди 1 година
Тя Русия, себе си не може да оправи и е затънала в бедност, та света ще оправя...
615
5
 
3
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 1 година
Колкото по-близо до Русия, толкова по-близо до просия.
614
6
 
2
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 1 година
Никой не се съобразява с Русия, защото тя е военен колос на глинени крака, тъй като е икономическо джудже, а и джудже и е президент...
613
10
 
5
 
! Отговори
Солнцев преди 1 година
Абе има толкова миролюбиви народи по света ,а да се чудиш колко много поклонници на руснаци, тези убийци и агресори имаме ?! Ами като толкова много любите и тачите Русия оти не отидете там да живеете, бре ?! Прав ви път - Путин ще ви приеме веднага !
612
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На изток е тяхната родина.
611
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън на американсетата от страната. Миришат на гнило.
610
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До когато света Гръмни се, за да не се мъчиш.
609
14
 
11
 
! Отговори
московските маймуни. преди 1 година
До когато света - най-жестоката инвазия е Афганистан е руското нахлуване там през 1979. Жалките руснаци естествено губят. В Сирия най-много жертви предизвикват руските ракетни баражи в Алепу и избиват главно цивилни. Ти си лицемерна.
608
5
 
21
 
! Отговори
когато света преди 1 година
заплаче за децата на Афганистан, Сирия,Палестина И Ирак тогава и аз ще ревна за украинците! Вички сте такива лицемери че ми се повръща от вас
607
18
 
7
 
! Отговори
московските шебеци преди 1 година
нямат място в свободните общества.
606
9
 
21
 
! Отговори
ако не беше Русия преди 1 година
сега щяхте да сте квартал на Одрин, неблагодарници! Да си бяхте седели в Османската империя що ривахте на руснаците нали сте много оправни що не се освободихте сами Бе вашта маааа неблагодарна аз!!!
605
1
 
9
 
! Отговори
ние цял живот преди 1 година
плащаме - къде щото сме тъ пи къде щото целуваме всеки отзад и се подмазваме като леки жени за пет лева
604
9
 
7
 
! Отговори
Милена преди 1 година
Уф, боб хвърлят за руснаците! Една бедна държава, какви туристи има, патъри. Пазарят се до последно. Светът и без руснаците си ***. Те са една капка, дори много малка капка, като население. Ще страдат те, не ние. Да благодарят на Путин.
603
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия -- вече 144 години враг на България!
602
2
 
17
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 1 година
През 1915 и 1941 година също са били затворени Границите на Малка Част от Европа за Руснаци .Всички знаем как е приключила тази История - Днес , ситуацията ми прилича на 1941 .
601
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците като са искали да посещават ЕС да не са нападали Украйна. Толкова е просто.
600
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм чувал на немски туристи да са издавали туристически визи за САЩ в периода 1941-1945 година. Защо русофилите реагират така остро срещу забрана на туристически визи на руските фашисти?
599
12
 
13
 
! Отговори
да ама не преди 1 година
До Перчо газта от Русия не я ПОЛУЧАВАМЕ а КУПУВАМЕ има разлика или троловете не я знаят