Взривовете в Крим: Версиите се разминават, случаят е загадка

Руски издания: Може да става дума за диверсия или безхаберие
10 авг 2022 10:15, Елка Василева
215
Взривовете в Крим: Версиите се разминават, случаят е загадка

Разминават се експертните версии по повод експлозиите на военното летище "Саки" в Крим, констатира в. "Московский комсомолец". Руският печат помества коментари за вчерашния инцидент на украинския полуостров, анексиран през 2014 г. от Москва, където според федералното министерство на отбраната са се взривили авиационни боеприпаси. По последни данни на кримските здравни власти ранените са 9 и са получили медицинска помощ, посочва "Известия". Все още не се знае за други загинали освен един цивилен, за когото бе съобщено вчера.

Никой не е забелязал удар на ракети или снаряди по въздушната база, затова според местните хора става дума за диверсия, цитира "Московский комсомолец" реакция в Телеграм на бившия украински депутат Олег Царьов, осъден през май на 12 г. затвор за колаборационизъм с Русия. А според руския политолог Дмитрий Евстафиев "дори да е диверсия . . . Това е удар по наша конституционна територия, което влече не само политически, но и юридически последици".

Още по темата

Малко е вероятно мощната противовъздушна отбрана на Крим да е "проспала" ракетна атака, пише "Независимая газета". Малко преди излизането от печат на днешното издание на вестника официална версия стана предположението за нарушение на нормите за сигурност или случайно стечение на обстоятелства. Медии вече писаха, че причина за инцидента е бил пожар при товарене на гориво, добавя всекидневникът. Но припомня: "Украински представители неведнъж са заявявали, че смятат при първа възможност да атакуват военни обекти в Крим".

Украйна отрича да е замесена, отбелязва онлайн изданието "Медуза". "Какво общо имаме ние? Това може да са компенсаторни механизми на неефективното управление във въоръжените сили на Руската федерация", казал пред руската телевизия "Дожд" Михайло Подоляк, съветник в офиса на украинския президент. Но заявил в Туитър: "Всичко едва започва".

Експлозиите "са поредно напомняне чий е Крим. Защото това е Украйна!", цитира руското сп. "Военное обозрение" коментар на украинския вицепремиер Ирина Верешчук в социалните мрежи.

Главният редактор на руската телевизия Ар Ти Маргарита Симонян заявила в Телеграм, че според източници "е изключено огнево въздействие от страна на Украйна", но може да става дума за диверсия или "безхаберие".

Основната "неофициална" версия за станалото са украински удари с американски ракети "Хаймарс" "някъде откъм Одеса". Никой обаче не е видял нито една ракета в небето, нито стрелба по нея от руските зенитни системи, пише в коментар за "Комсомолская правда" московският военен експерт Виктор Баранец.

Освен това ракетите би трябвало да прелетят над 300 км, но Украйна няма такива оръжия. Дори САЩ да са доставили на Киев системи ATACMS, което Пентагонът отрича, техните боеприпаси не биха стигнали до кримската база, тъй като максималният им обсег е 272 км. Накрая, засега на мястото на експлозиите не са открити никакви парчета от ракети, разсъждава аналитикът.

И добавя, че "никой от стотиците очевидци не е отронил и дума за разхвърчали се бомби или ракети, което неизбежно трябва да се случи при детонация". "Загадка някаква . . .", заключава наблюдателят на "Комсомолская правда".

Пристигнал на местопроизшествието, руският губернатор на Крим Сергей Аксьонов уверил според "Комерсант", че няма да обявява извънредно положение в региона, а днес властите ще започнат основната дейност, насочена към оценка на щетите от взривовете.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
1
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
Де го БОБИ да ни разяснява за калибрите и други чудеса на техниката с които разполага русия.
175
1
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Анонимен: Другарю не се притеснявай. Ако преди 1989-та границите бяха отворени още повече щяха да се изнесат :) Хахахахха Само,че не пускаха :П
174
1
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
Според мен е лазерен лъч от някой кораб на Мъск. Все пак и БОБИ да се изкаже ? Може пък матроса от Масква да е доплувал до базата и пак да е пушил нещо ... я трева я нещо друго :)
173
0
 
7
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Като гледам, тия скоро може да напишат в конституцията си, че целият свят им принадлежи !
172
3
 
17
 
! Отговори
Минаващ преди 1 година
Русия загуби войната.Скоро ще се чуди как да излезе от нея без да плаща реапарации 400 години.
171
3
 
12
 
! Отговори
Wc преди 1 година
РУСНАЦИТЕ ЩЕ ОЦЕЛЕЯТ..НЯКЬДЕ НА СЕВЕР ОТ КИТАЙ.
170
1
 
16
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Цигари, неправилно съхранение на боеприпаси, стари боеприпаси, теч на гориво!!! РАШИСТИТЕ ВСИЧКО ДРУГО, НО НЕ И ИСТИНАТА КАЗВАТ! ЧЕ ТАКА ПО СМЕШНИ СТАВАТ И ИЗЛАГАТ ПОВЕЧЕ СОБСТВЕНАТА СИ АРМИЯ С ВСИЧКИ ТЕЗИ ТВЪРДЕНИЯ ! ВТОРАТА В СВЕТА - ГЛУПОСТИ!
169
2
 
17
 
! Отговори
О-о, чудеса! преди 1 година
Убеден съм, Висшият Разум, който управлява Вселената, изпраща знаци на рашистите: събирайте си партакешите и се изнасяйте от Крим и Украйна!
168
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лавров цяла нощ мислил каква лъжа да изсули сабален...
167
2
 
15
 
! Отговори
Гелаевски Спецназ преди 1 година
Залагам на извънземните! БУХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХХАА
166
1
 
12
 
! Отговори
До 3 мил. преди 1 година
И 3 мил. да са, един човек не избяга в Москва!
165
2
 
14
 
! Отговори
Вврващ преди 1 година
Божие наказание!!!
164
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахаха, загадка била... дооообре!
163
2
 
19
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Обявявам ден на траур за българските русофили. Браво на тоз пушач, цела база в небето изпрати. Чудя се това не е ли този който преди това взриви и крайцера Масква.
162
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още сутринта в 6 часа пуснаха статията на зеленски за крим. Тогава ми стана ясно че те всъщност си признават участие и дори се хвалят. Тогава нощната смяна триеше всичко което не подкрепя зеления. Чак в 10 часа пуснаха тази статия но реално и тя нищо не казва.
161
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо ново! Крайцера Москва от цигари си отиде...същото и тук. Тепърва почва партизанската война
160
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо май не си на кеф копипейсчик. Що тъй нали взривихте и победихте !
159
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 166 "За 30 години демокрация демокрадите изгонихте 3 млн бг..." Кви 3 милиона бе? :)))) Впрочем, 1.2 милиона се изнесоха в първите години 10 след 89та, та те не бягаха от демокрацията, а от травмата наречена "Комунизъм", а няколкостотин хиляди жертви на Възродителния процес по време на Комунизма решиха, че повече не искат да ги третират "българи". Тъй че мнозинството от избягалите избягаха заради Комунистическия "рай", а не заради "демокрацията".
158
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аноним.55 .За 30 години демокрация демокрадите изгонихте 3 млн бг...
157
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ се опитват със сетни сили да накарат Русия да обяви мобилизация преди изборите в САЩ остават 90 дни. В противен случай демократите може да загубят. Е ако сме живи ще видим какво ще стане. Имам предположение.