В САЩ притеснени: Възможна ли е война с Китай през 2025 г.?

Генерал смята, че заради Тайван вероятността от конфликт е голяма
Обновена: 30 яну 2023 07:49 | 30 яну 2023 07:18, Александър Попов
162
В САЩ притеснени: Възможна ли е война с Китай през 2025 г.?
Майкъл Маккол. Снимка: БГНЕС/EPA

Високопоставен републиканец в Конгреса на САЩ заяви, че вероятността от конфликт с Китай заради Тайван "е много голяма". Това стана, след като американски генерал предизвика недоумение с меморандум, в който се предупреждава, че САЩ ще воюват с Китай в рамките на две години, предаде Ройтерс.

В меморандум с дата 1 февруари, но публикуван в петък, генерал Майк Минихан, който оглавява Командването за въздушна мобилност, пише до ръководството на това звено, състоящо се от около 110 000 души персонал: "Интуицията ми подсказва, че ще воюваме през 2025 г."

"Надявам се, че той греши... Мисля обаче, че е прав", заяви Майкъл Маккол, новият председател на Комисията по външни работи в Камарата на представителите на САЩ, пред Фокс Нюз днес.

Мнението на генерала не е позиция на Пентагона, но показва загриженост на най-високите нива на американската армия от евентуален опит на Китай да постави под контрол Тайван, за който Китай претендира, че е негова непокорна провинция.

През 2024 г. и в САЩ, и в Тайван ще се проведат президентски избори, което потенциално създава възможност за Китай да предприеме военни действия, пише Минихан.

Маккол заяви, че ако Китай не успее да поеме контрола над Тайван по безкръвен начин, тогава "по моя преценка те ще погледнат към военна инвазия. Трябва да бъдем подготвени за това."

Той обвини администрацията на президента Джо Байдън от Демократическата партия в демонстриране на слабост след неуспешното изтегляне от Афганистан, което може да направи войната с Китай по-вероятна.

"Вероятността да станем свидетели на конфликт с Китай и Тайван и в Индо-Тихоокеанския регион е много голяма", заяви Маккол./БТА, Пламен Йотински

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: КитайСАЩТайван
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
2
 
! Отговори
gost преди 1 година
Случайно изпуснати приказки няма. Има си режисура за масите. Какво си говорят помежду си не излиза наяве. А война (истинска) с Китай противоречи на всякаква икономическа логика.
115
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ с Виетнам не можаха да се справят, за Китай дори няма смисъл да се говори. Никакъв шанс. Единствено с ядрени бомби могат да направят нещо но няма да смеят да ги използват, това не е като беззащитната едно време Япония.
114
3
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Китай превземе ли Тайван,САЩ няма да гъкнат.
113
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Ами ако изберат "демонкратите" има голям шанс.
112
0
 
1
 
! Отговори
Хър Мър преди 1 година
До Анонимен И какво от това Китай са милиард и 300 милиона Сащ 300 милиона
111
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай не са ли с един самолетоносач(стар руски) докато хамериканците с 14?
110
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тия само се чудят с кой по напред да воюват
109
2
 
9
 
! Отговори
Bulls eye преди 1 година
"Вероятността да станем свидетели на конфликт с Китай и Тайван и в Индо-Тихоокеанския регион е много голяма" - Много правилно, този път само свидетели ще си останете!
108
4
 
13
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Отворили се втора война в която НАТО да участва, украйна е до там, ако ѝ свършат ресурсите.... загива. Китай видяха какви мерки има срещу Русия, много добре ще се подготвят преди да направят стъпката, така че да не са зависими от САЩ или Европа, и да не искаме това време ще дойде, дали ще е 2024-2025-2026 ще видим
107
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали трябва да има ПОСТОЯННО ВОЙНИ ПО СВЕТА , иначе сащ загиват без войни , на кой още не е ясно !?Означава ли, че след като свърши войната в Украйна , ЩЕ НАСТЪПИ СВЕТОВЕН ''МИР'' ....А ?Кой иска войни по цял свят ?
106
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната на сащ и Китай няма да е през 2025г., а доста по-рано , и ще бъде 3-та СВ , С МНОГО ЖЕРТВИ ПО МОРЕТАТА .
105
4
 
5
 
! Отговори
До 106 преди 1 година
Русия играе ролята на губещ водач . Китай заедно с Русия изкарват на яве стратегията на САЩ, която би била приложена на Китай. Видя се какви стъпки американците предприеха по отношение на санкциите, на оръжията, на ескалирането на конфликта, дори избора на подходяща "жертва" и съответно пробутване на Германия съответно Япония за основен донор.
104
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка държава, в която САЩ не са успяли да прокарат "демокрация", лидерът на съответната държава е обявяван за Дикратор.
103
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми се вярва Китай да сложи главата си на дръвника, мисля че имат повече акъл от Русия.
102
9
 
28
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
- Мани, мани, САЩ яко са го закъсали! Те една Северна Корея навремето не можаха да победят - а сега се репчат на Китай...
101
9
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Голям кеф Русия ще помагана китари с оръжие и наемници. Мършата Сащ долна *** ще мрът като мохи
100
5
 
26
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 година
След като САЩ са признали че има само един Китай (което означава, че Тайван е част от Китай) какво са се загрижили за Тайван. Война с Китай няма да има ако САЩ не я започнат.
99
6
 
34
 
! Отговори
САЩ преди 1 година
НИЕ ПОДДЪРЖАМЕ ДЕМОКРАЦИЯТА, НО НЕ Я ПРАКТИКУВАМЕ!
98
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкционираме ли Китай, ще се върнем в каменната ера. Без китайски стоки сме за никъде.
97
9
 
16
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
Първата фаза е отричането (че вече не си #1). Като попремине кризата - истерия и агресия - идва приемането и адаптирането към новата действителност. Светът вече е друг, най-голямата икономика е Китай, а върховите военни и космически технологии са в Русия. Да го приемат и да спрат да занимават света. Връщане назад няма. Да го разберат и ***-овете. С което не казвам, че светът ще стане по-хубав, но щафетата поемат Москва, Пекин, Делхи.