В търсене на съкровищата на каменния град Петра

Къде са несметните богатства на Набатейското царство?
Обновена: 7 ное 2011 07:05 | 7 ное 2011 07:05,
34

Снимка: flickr.com
 

 

Предполага се, че красивият каменен град Петра в Йордания е построен преди около 2500 години. Петра (на гръцки “πέτρα” (petra), което означава камък) е разположена  в естествено укрепената планинска долина Вади Муса ("Долината на Мойсей") на източния склон на Уади Араба, на кръстопътя на главните търговски маршрути – към Газа на запад, Бостра и Дамаск на север, Ейлат на Червено море и Персийския залив от другата страна на пустинята.

Петра била столицата на Набатейското царство, процъфтяло 200 години и завоювано от римляните, след което градът потънал в забрава. Цивилизацията изчезнала, а съкровищата на набатеите така и не били открити. Къде са изчезнали?

Днес туристите възхитено замират при среща със скалния град. Сведения за Набатейското царство достигат до нас чрез трудовете на Диодор, Страбон и Йосиф Флавий, то се поменава и в древнокитайски източници за Великия път на коприната. Но сведения за произхода на самите набатеи няма. Оставени са само догадки.

Набатейският град изпълнявал ролята на борса по пътя на търговците. Много от тях не се решавали да отидат по-далече през пустинята и предавали стоката си на жителите на Петра, а те я продавали. Тук вървели монети, сечени на място.

Двеста години процъфтявала Набатея. През 106 римският управител на Сирия завладява държавата на набатеите, която е превърната в римската провинция Арабия, но Петра продължава да процъфтява като важен център в региона до около 300 г., когато Римската империя започнала да запада.

Тайната на Свещения граал

От половин година в Петра работи експедиция руски археолози. Специалистите изследват подземията на легендарния град. Точно в тях, според някои източници, може да се крият несметните богатства на набатеите.

Градът е построен на високо архитектурно ниво: възхищение предизвиква майсторството на древните инженери, които са успели да издълбаят пясъчните скали така, че да не се срутват. Арабските изкуствоведи и до днес не вярват, че Петра е дело на човешка ръка. Градът е бил построен доста бързо и също толкова бързо е бил заселен.

В скалите се срещат жилища и апартаменти. Почти навсякъде има места за молитви. Има голям амфитеатър, побиращ около 3000 души и служещ за място за пищни погребения.

Според една от версиите в Петра се съхранява част от съкровищата на фараоните. Според друга – тук е скрито духовно съкровище – Свещеният граал, в търсенето на който са идвали кръстоносците. Историците твърдят, че набатеите са могли да натрупат достатъчно злато и скъпоценности.

Днес основното занятие на местните бедуини е търговията. Те търгуват основно със занаятчийски сувенири за туристите, които не представляват художествена или друга ценност. Тези, които се интересуват сериозно от нумизматика, се отправят към "черните" археолози, независимо че нелегалната археология в Йордания се наказва сурово.

Градът на мъртвите

Основното място, отдавна предпочитано от иманярите, е Ал-Хазна. В превод от арабски – хазна или съкровищница. В търсене на злато бедуините дори стреляли по фасадата. Интересното е, че на върха стои каменно гърне. Местните жители недоумяват защо величественото здание е било украсено с обикновено гърне, мястото на което е в грънчарската работилница. Сред бедуините има легенда, че в него са скрити древни съкровища.

И все пак – къде са съкровищата, които независимо от многото опити така и не били открити, и имало ли ги е изобщо? Зам.-директорът на Института по ориенталистика на Руската академия на науките Владимир Исаев смята, че с оглед положението на Петра в древния свят в нея определено са се съхранявали несметни богатства. Но ученият смята, че те отдавна са разграбени.

Същата версия поддържа и изкуствоведът Лев Масиел Санчес. Той е сигурен, че ценностите постепенно са отнасяни от самите жители на Петра, напускащи умиращия град, след като през III век основните търговски пътища се преместили на север, в Палмира.

Йорданските екскурзоводи твърдят, че наследството на великите набатеи никога не е напускало Петра. Те казват, че под видимата част на града има цял комплекс от пещери, в които е скрита хазната на набатеите.

Засега учените са изследвали едва малка част от каменния град. Разкопани са тези здания, които се намират близо до повърхността. Едва наскоро, буквално в последните години, археолозите започнали да проникват по-дълбоко. И веднага били възнаградени: при разкопки пред Ал-Хазна учените открили неизвестен дотогава гроб. Изглежда, Петра едва сега започва да разкрива своите тайни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как? Макетата още си мълчат? Ами разбира се,че те са я построили!Те са древните набатеи, натикани тук ,на Балканите, от враговете си. Но ще се възродят!
32
1
 
26
 
! Отговори
студент по археологи преди 12 години
Ех, Петра! Кой ли студент по археология не е бил вдъхновен от нея. Дано някой ден успея да сбъдна мечтата си да видя това място на живо.
31
25
 
6
 
! Отговори
до неЗнаещи и др... преди 12 години
Гръцката култура е основополагаща за Европейската цивилизация, към която ние не принадлежим.Траките никога не създават нищо ценно и евоюлиращо,(даже писменост) а за българите и славяните не е нужно даже да се говори. Основите на всички класически науки и изкуства са създадени в гръцките полиси. Непрестанното развитие на обществото там дава онзи тласък, които и до сега движи Европа.Не успяват в едно - обща здрава държава, което постига само Рим.
30
5
 
6
 
! Отговори
Милиционера преди 12 години
Как къде са съкровищата бе ми в апартаментите на ЦЦ, то отя крал ял та се на...спал та тези апартамени с палчица хранилчица на *** КАТаджия не са купувани, и децата ще ви го кажат
29
4
 
7
 
! Отговори
Tikvata преди 12 години
Petra e postroen ot Manitu i Vinetu !!! Kazah
28
1
 
5
 
! Отговори
do 13 преди 12 години
Eeee, ama kak gryckata, makedonskata kultura e nawsqkyde :D :D
27
5
 
17
 
! Отговори
Богнострокулум преди 12 години
Аз само бих искал да подскажа на Адончо, , че най-великият герои от Древногръцкия епос е тракиецът Ахил, син на Пелей. Според преданията той е бил златокос и синеок ( типична външност за грък, нали :-)))) От друга страна, Агамемнон е типичен грък, за който знаем каква съдба е имал- утрепала го "любящата му гръцка съпруга...понеже е любила още някои и друг... Да не говорим какво са направили с "великата гърция" потомците на Еней, основателите на Великият Рим...
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе адонис ти ко имаш общо с гърците ве мазен византиецо
25
5
 
32
 
! Отговори
Знаещ преди 12 години
Гъркът да си мълчи! Само да си погледне историята, от всяка една древна цивилизация са плагиятствали, особено от древноегипетската, асимилирали си я и са си я присвоявали. "Великото" им падение се вижда и сега, държавата им пред фалит, защото живеят извън границите, на това което изкарват, те винаги са се мислили за велики, а всъщност са хитри мързеливци. Наглостта им няма граници...
24
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истината е че и в древността и днес, където е влязло византиец или римлянин /днес Гърция и Италия/, всичко пропада. За доказателство - кризата с Евро зоната - пак Гърция и Италия. Май всичко си е по старуму, а?
23
1
 
28
 
! Отговори
Петко преди 12 години
Ей, гърчето айде малко по- полека с обидите, че по тях ти личи и "гръцката ти култура" и "възпитание". Не си живял през 8 век, както виждам и не си запознат с Българската история. Няма нужда от обиди, комшии сме все пак. Как викате на българите в Гърция си е ваша работа, но май за да е толкова злобно има някаква причина а? От къде е тази омраза? Историята ли е причината, че въпреки "развитата ви култура" и "цивилизация" където и да са ви хванели предците ми все бой сте яли и все сте били нае**ни
22
9
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 12 години
Колега, нещо не разбрах - я пак кажи, коя култура след коя е: римската след гръцката, или наопаки? Или ти викаш, че няма гръцка култура?
21
1
 
27
 
! Отговори
BG преди 12 години
Моля Администраторът да обърне внимание на коментарите на АДОНИС. Не е редно да се накърнява националното ни достойнство!!!!! Българи сме,нека сме задружни!
20
3
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Определено българите сме просто племе. Дори и под статия за чудо на архитектурата и историята, пак има *** да псуват и обиждат.Други пък имат добра мисъл, но граматически са къгла нула. Казвам го за г-на или г-жата, която не знае, че статия в мн.ч. се пише СТАТИИ, а не статиЙ.
19
4
 
25
 
! Отговори
МАНУ преди 12 години
Всеки македонец знае, че Петра е древно македонско селище.
18
1
 
13
 
! Отговори
majorski преди 12 години
малее колко злоба има по този свят ......
17
56
 
4
 
! Отговори
адонис преди 12 години
до 16.....Млък славянски чървул дето до 9 -ти век сте лаели като кучета, варвари и диви ***.....научи си турски и *** робска рая, стадо овце, за това в гърция викат.."*** и *** като вулгарос".......
16
4
 
44
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
13, къде я видя тази гръцка култура??? То в Солун не е гръцка културата ти за Йордания ще ни говориш! Имате някакви останки от минойската и по-късни, но древни култури. Следва римската култура (все пак и сте били под римско владичество). Само да ти напомня че траките ги учите като гърци, но нямат нищо общо (освен 1 бог с друго име) с вас. В новата си история гърците нямат нищо общо с древността и средновековието. Не искам да ви обиждам, но вие (а и цял свят вече) знае колко струвате.
15
8
 
16
 
! Отговори
несериозно преди 12 години
Петра е построена от пра-пра-пра дядовците на Бойко и Роската.
14
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Адонис, това не е гръцка култура брато. Чети си гръцката митология и се надявай някоя Афродита да те забележи.