Романтично градче в скалите

Испанският Сетенил де Лас Бодегас е истинско архитектурно чудо
Обновена: 3 окт 2012 09:20 | 3 окт 2012 07:48,
5
Романтично градче в скалите
Снимка: sancho.alkar.info

Едно от най-уникалните градчета в Испания носи благозвучното име Сетенил де Лас Бодегас. В миналото то е било винарска изба на винарните Бодегас, но постепенно се разраства. Това, което го прави специално обаче, е неговата архитектура. Наричат го „град в скалите", защото градът е ситуиран под огромна канара.

Според изследванията той датира от 12-и век, когато Андалусия е била под окупация на арабите. Ала археолозите твърдят, че човешки същеста са населявали пещерите преди повече от 25 000 години. Модернизирането на Сетенил започва доста по късно – около 1484 г., когато християнските армии изгонват мавританските.

Смята се, че името на града идва от латинското "septem nihil", което означава „седем пъти не". Пълното си наименование Сетенил Де Лас Бодегас получава през 15-ти век, когато новите християнски владетели започват да развиват селското стопанство и най-вече маслини, бадеми и лозя. Маслинови дръвчета могат да се забележат и днес на покривите на някои къщи в района. Лозята почти са изчезнали, унищожени от насекомите филоксера (листни въшки) през 1860 г. , напаст унищожила милиони хектари лози из цяла Европа. С годините месното производство се засилва и Сетенил трупа слава със своите свински продукти.

В архитектурен план градчето представлява особен интерес за туристите. Първоначалният му вид включва малки къщички, издълбани директно в скалите. Те са се наместили в мрежа от пещери над река Тахо и населението му наброява малко над 3000 души.

Къщите са бели, уличките са малки, с много завои, които се провират между постройките. В това градче, което е по-скоро със статут на селце, има множество ресторанти, които предлагат месни специалитети. Сред забележителностите, които всеки посетител на Сетиенил трябва да види, са Арабската крепост, готическата църква Encarnación и римските руини на Acinipo.

Запознайте се със Сетенил де Лас Бодегас, като разгледате галерията на Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"защото градът е ситуиран под огромна канара." Това на какъв език е написано? Толкова ли е лоша българската дума "разположен", че да се замества със "ситуиран"? Не знаех, че съществува такава българска дума. Смятах, че е грешно прочетена английска дума - situated. Съществуват доста разновидности на английския език. Всеки, който говори една от тях, разбира хората говорещи някоя от другите. Когато обаче направим българската разновидност, и Господ няма да може да ни разбере...
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако опишете всички такива "пещерни" градчета в Испания ще имате работа за цяла година. Сами може да видите на картата - всички, които са "Cuevas de..." са такива. Много е красиво наистина.
3
5
 
5
 
! Отговори
Чайка преди 11 години
Според мен Балчик е по-красив.....
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
написали сте глупост, "bodega" на испански е винарска изба, или просто изба, а не име на винарска изба....
1
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хубаво е да имаш пари и да пътуваш ! Не много, но да има по малко от всичко.