Добре дошли пред "Вратата към Ада"

Странно явление на природата се намира в Туркменистан
Обновена: 21 яну 2013 14:56 | 18 яну 2013 09:54,
25
Добре дошли пред "Вратата към Ада"
Снимка: theworldroamer.com

Впечатляващият феномен, наречен "Вратата към Ада", се намира в средата на пустинята Каракум в Туркменистан (бившият Съветски съюз), в кратер край село Дарваза.

Това място се намира на около 260 км северно от столицата на Туркменистан – Ашхабад. Зловещото чудо е известно по целия свят като "Вратата към Ада" и е съвсем очевидно защо прозвището му е такова.

Кратерът представлява дупка с дълбочина от 25 метра и диаметър от 70 метра. Ямата е на повече от 40 години и повечето местни вярват, че това явление е паранормално и не може да се обясни.

Други хората смятат, че „феноменът" всъщност се дължи на търсенето на газ.

Говори се, че екип от съветски геолози е правел сондажи за природен газ в района и това се е случило в началото на 70-те години.

В крайна сметка се оказва, че под терена има пещера, която се срутва и така се отваря тази огромна дупка, пълна с метан. Въпреки че не е имало жертви от това срутване, все пак голямото количество метан, което се освободило от пещерата, е предизвиквало екологична катастрофа в района.

Тъй като метанът, продължавал да излиза от кратера и да нанася вреди, геолозите решили да го запалят. Учените очаквали природният газ да изгори само за няколко дни, а горенето продължава повече от 40 години! Отстрани „Вратата към Ада" прилича на вулканичен кратер с кипяща лава.

Днес това място е туристическа атракция, която набира все по-голяма известност и много хора се стичат тук, за да погледнат в огнения пръстен който наподобява адското място от фантастичната сага "Властелинът на пръстените", където героят трябва да хвърли пръстена.

Вижте кадрите от това явление в галерията на Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Пешо Мастиката преди 11 години
До Анонимен Тази държава е наистина уникална. Там социалното в живота на хората е следствие на родово общинния строй. Официално има 3 големи рода, които са се разбрали и са си поделили властите...президент, министър председател и духовен водач. И всеки от родовете се занимава със съответнен отрасъл от икономиката и никой на никого не се меси. Уникално е решението на парламента им да направи президента си пожизнен, а малко по късно и длъжноста наследствена.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а мислим че е страна от трети,четвърти,пети,незнам още кой, свят. Умни хора,умна държава, умни цени,висок стандарт. НЕ,ТОВА НЕ Е ВРАТАТА КЪМ АДА. ВРАТАТА КЪМ АДА Е В БЪЛГАРИЯ, КЪДЕТО СМЕ СТИГНАЛИ ДО ДЕВЕТИЯ КРЪГ /ПО "АД"-ът ОТ ДАНТЕ/. БЛАЗЕ НИ !
15
0
 
0
 
! Отговори
ИТ преди 11 години
Красив пожар!
14
0
 
4
 
! Отговори
Мусолини преди 11 години
Аз пък си мислех, че вратата към ада е ако станеш клиент на нашите магистрати- съдии и прокурори, които наистина може и най- свестния човек да го направят демон или луд по поръчка или да омаскарят и очернят и най- светлата и чиста истина. Другите, които не им отстъпват са многото самозвани журналисти и политици.
13
0
 
0
 
! Отговори
Пешо Мастиката преди 11 години
До Анонимен 17....прочети поста над теб!!!
12
0
 
0
 
! Отговори
Пешо Мастиката преди 11 години
До Анонимен :) Каква топлофикация, какви 5 лева бре друже! Първо...това е в средата на пустинята. Ходил съм там....А газ в тази уникална държава има в изобилие..че дори за домакинствата е безплатна...а и електроенергията им по времето когато 1 долар бе 32 рубли...1 киловат за домакинствата струваше 1 /една/ копейка. Като казвам уникална държава...не се шегувам. Има куп неща които ако се разровиш в нета ще откриеш...и ще се чудиш дали се майтапят с теб! :)
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е причинено от сондаж. Един от кладенците потъва в земята и от кратера започва свободно да излита огромно количество газ. Тъй чистият метан убива всякакви форми на живот и сам по себе си е мощен парников газ, съветските инженери решават да го запалят, тъй като по този начин замърсяването ще е много по-малко. Кладенецът обаче не угасва, а си гори и днес. Обикновено в СССР доста успешно са запечатвали такива аварии с ядрени заряди, но в Туркменистан почвата е песъчлива и няма да има ефект.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАТО ДУПЧАТ ЗА ГАЗ ПРИ НАС ДА НЕ СЕ ПОЛУЧИ СЪЩОТО НЕЩО
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми супер да сложат едни серпентини и да си направят Топлофикация,за каво да гори напразно,че и цели 40 години.Егаси разхищението на газ а ние плащаме парно та свят да ти се завие от цени.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да построят един ТЕЦ , горивото им ще е без пари!Ама трябва да направят референдум!
7
0
 
7
 
! Отговори
тутурут преди 11 години
В нашия град на вратата на ада пише "Национална Агенция за Приходите" !
6
0
 
1
 
! Отговори
Христо преди 11 години
По последни данни на учените ада е на земята..............
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До брадвароTurkite da te onojdat
4
1
 
1
 
! Отговори
* преди 11 години
"Ние ще победим природата" - казал другаря Хрошчов, главен секретар на КПСС.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Момчета...търсете психиатрична помощ...приятелски съвет.
2
1
 
0
 
! Отговори
брадваро преди 11 години
*** си като ***;)) за тъя убавци адо не огин и там подони ислямо-ристенски тъпизмии що ги бутате *** наречни "турки", дека не им е работаа картинката е грешна и навява идея за горещина, а не за студ
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нормално за съветски учени.