Странните саркофази на чачапойците

Хората от племето чачапоя били наричани още "воините на облаците"
Обновена: 3 окт 2013 07:57 | 3 окт 2013 07:35,
5
Странните саркофази на чачапойците
Снимка: Flickr

За някои от древните народи, обитавали земята, се знае много малко. Техният живот и култура остава почти мистерия, а малкото известна информация се базира главно върху археологически открития и запазени писания. Един от тези малко известни народи е племето чачапоя. Чачапойците обитавали амазонската част в сегашно Перу, макар и трудно, те били завладени от инките.

Когато испанците пристигнали в Перу в началото на 16-ти век, племето чачапоя вече било част от голямата империя на инките. Смята се, че именно те дали това име на народа. Макар чачапойците да се съпротивлявали яростно срещу инките, накрая те били принудени да приемат нравите и културата на своите завоеватели. По тази причина има много малко запазени факти за народа чачапоя.

Едно от запазените до днес доказателства за живота на чачапойците са странни саркофази, в които се погребвали мъртъвците. На около 50 километра от град Чачапояс се намира долината Уткубамба (Utcubamba ). На това място през 1928 година имало земетресение, което разтърсило хълмовете толкова силно, че от скалите паднало нещо много странно – над два метра висок мъж от глина с квадратна челюст.

Археолозите разбрали, че това е „пурунмачо“ - името, дадено на саркофазите, в които чачапойците погребвали своите мъртъвци. Находката била изключително ценна, тъй като повечето саркофази били частично или напълно разрушени от иманярите. Малко преди това били открити още седем саркофага. Въглеродни тестове установили, че чачапойските ковчези датират от около 1470 година – времето, когато инките завладели племето чачапоя.

Смята се, че роднините на загиналите били много внимателни, така че да поставят пурунмачите в недостъпни места. Предполага се, че тази практика на погребване е съществувала стотици години. За съжаление, около век след пристигането на испанците в Перу, "воините на облаците" били изтрити от лицето на земята.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и вижте това, което е останало от древното племе чачапоя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До стоматологПри това доста бели. Явно е бил съвсем млад човек.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
dori i prirodata ne moje da uni6tojava taka stari relikvi, kakto horata. jalko.
3
0
 
9
 
! Отговори
* преди 10 години
Колко малко знаем за света около нас!
2
0
 
6
 
! Отговори
стоматолог преди 10 години
Мумията на последната снимка какви хубави и подредени зъби има, уау
1
1
 
25
 
! Отговори
batevale преди 10 години
За съжаление ,когато една империя изгражда своя култура ,унищожава завладените култури .Но все нещо остава...............