Китайската гора от... скали

Едно истинско чудо на природата!
9 фев 2014 08:20, Мария Дуковска
7
Китайската гора от... скали
Снимка: raredelights.com

Тази уникална каменна гора се казва "Шилин" и се намира на 86 км югоизточно от град Кунмин, столицата на Юнан, югозападен Китай. Мястото е известна туристическа дестинация в страната заради редките художествени карстови форми на скалите.

Името "Шилин" на китайски означава точно "гора от скали". Всъщност в този природен парк се издигат стотици огромни скали от варовик, които приличат на назъбени колони, а донякъде и на дървета и така образуват нещо като голяма каменна гора.

Приказният парк се е оформил под въздействието на непрекъснатата ерозия на скалите от вятъра и дъждовната вода. Процесът е на повече от 270 милиона години. Каменната гора е била доста популярно място и по време на династията Минг (1368-1644 г.). Китайците още тогава са я наричали "първото чудо на света".

Само 80 дка от парка са отворени за посетители, а останалата част попада под държавна закрила и служи главно за китайски научни интереси. Странните образувания се различават по своята форма и височина, а между тях има голям брой пещери, пълни със сталактити, сталагмити, сталактони и езера.

Най-високата скала е 1760 м., а средногодишната температура в природния парк е около 15 градуса.

Вижте снимки от това магическо място в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: пещераКитайгораскали
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Александър преди 10 години
До стоян петровСтоенчо, немой така бе! Мамка ти не те ли е учила да не се държиш просташки с непознати чичковци? Някой по-нервозен може да ти отвърти такъв шамар, че да си глътнеш не граматиката, а лексиката. Щом българите са толкова заможни, защо риват?Защо маршируват като гламави на селското гезме?Защо разни *** се пишат за ранобудни, без да са студенти?Икономиката ни се скапа, нравите - също.И такива скромни главички като теб тръгнали да воюват! За какво? Че съм казал една истина?
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Номер 1, ти може и да си я видял в Адме.ру, ама ние не сме, защото не влизаме в руски, таджикски и босненски сайтове. Но и не очакваме екипа на Днес.бг специално да отлети до Китай, за да снима скалите, така че айде без дребнавости!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мария, пиши за секса!
3
5
 
3
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
Руснаци може да са най-пътешестващи само в твоята кратуна. От 143 млн. само 4 милиона са излизали в чужбина за 2012 г. И представи си гладните българи от 7,5 млн. 1 милион за ходили в чужбина през същата година. Ти от пропорции панимаеш ли?Та оставете ги тези опорни точки.
2
1
 
7
 
! Отговори
Александър преди 10 години
Китай е изпълнин с чудесии! С такива природни красоти, които няма да видите никъде другаде! Юннан, Гуйлин,Тибет! Ами сътвореното от човека! Може да стане туристическа дестинация 1 в света. А самите китайци в момента са най-пътуващите хора на Земята. Следвани от руснаците. Съдете сами чии икономики вървят нагоре...
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Благодаря, вече я видяхме в adme точка ru.