Уникална джамия носи цвят и светлина в душите на иранците

Насир ал-Молк е истинска радост за окото със своята пъстрота и красота
14 апр 2014 11:46, Мария Дуковска
9
Уникална джамия носи цвят и светлина в душите на иранците
Снимка: BoredPanda

Когато архитектите проектират своите сгради, последното нещо, за което мислят, са цветовете. Но както всяко правило и това си има своето изключение. Името му е „Насир ал-Молк" (Nasir al-Molk)и представлява джамия, разположена в град Шираз, Иран.

Тя започва да се строи през 1876 г. и е истинска дъга от цветове. Не само огромните стъкла са нашарени с голямо въображение, а и стените. Формите са предимно геометрични, като в комбинация с различните светове приличат на калейдоскоп и са истинска радост аз окото.

Строежът на свещената обител е по идея на владетеля Мирза Хасан Али Назир ал Молк от династия Каяр. Той искал да се създаде нещо красиво, цветно и божествено. Влизайки сутрин в джамията, посетителите попадат между играна на светлини и цветове, които озаряват цялото място.

Точно игривият, шарен интериор кара хората да кръстят джамията „Розовата джамия".

Сградата има много типично ислямски архитектурни елементи като арки, фонтан с средата, ала витражите не са силно застъпени.

Джамията разполага с много елементи на традиционната ислямска архитектура като арки и централен фонтан за измиване, но витражи са сравнително редки. Само няколко други джамии, като Масджид ал-Акса и Синята джамия в Истанбул, се отличават оцветени стъклени прозорци.

„Насир ал-Молк" е една от малкото цветни джамии. Синята джамия и Масджид ал-Акса в Истанбул са други религиозни сгради, които залагат на цветните прозорци и геометричните пъстри форми.

Вижте красотата на Назир ал Молк в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: ваканцияИранджамия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
3
 
! Отговори
немразя преди 9 години
Работя с иранец. Много готин колега, на външност прилича на българин, малко по-тъмен. Любезен и възпитан. Никакви белези на ислям. Нямам нищо против такива хора от ислямска държава. Щом нокой не ми трапва религията си и *** си, за мен всичко ОК.
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Персия си има своята древна и специфична архитектура и сравненията с нещо в Истанбул е малко като да сравняваш православна църква с готическа катедрала.От Шираз тръгва и известния сорт грозде Сира.
7
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
siganski prostotii
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Mnogo e krasivo :)
5
4
 
11
 
! Отговори
кръстник преди 10 години
"кара хората да кръстят джамията" - журналистите, малко е нередно да говориш че мюсюлманите КРЪСТИЛИ джамията... Думи като "наименовали", "дали име", "нарекли" не ви ли се струват по-подходящи....
4
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това ли е иранската терористичната нация, която сащ обвиняват, че иска да унищожи света.Сами си правете изводите.
3
8
 
26
 
! Отговори
Родопите преди 10 години
Иран е страната, която може да ни помогне икономически, имат суровини и големи енергийни източници, основен производител на ток в Близкия Изток, произвеждат и коли, а пък са и голям пазар за наши стоки, още си спомнят за българското сирене и маратонки
2
18
 
16
 
! Отговори
Тактик преди 10 години
Дуковска, и религиозната толерантност си има граници. Да пишеш за джамии по време настрастната седмица е най-малкото нетактично. Защо не отидеш в Саудитска Арабия дапромотираш новия холивудски блокбъстър "Ной"? Вероятно няма да те търпят, но у насси позволяваш да злоупотребяваш с нашето търпение!
1
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОТВРАТТТТТТ