Пещерният град Вардзия – живот в скалите

Той се намира в Грузия и историята му датира от преди 800 години
20 апр 2014 10:40, Мария Дуковска
5
Пещерният град Вардзия – живот в скалите
Снимка: Flickr

Светът е пълен с естествени природни красоти, както и много забележителни паметници на културата, останали още от древни времена. Египетските пирамиди и Мачу Пикчу са едни от най-известните свидетелства за хората, които са живели преди векове по тези земи.

Пещерният град Вардзия е сравнително по-неизвестна забележителност, но това не я прави по-малко ценна или въздействаща. Градът се намира в Грузия и има история, датираща от над 800 години. И все пак каква е била причината подобно място да бъде построено?

Историята започва още през далечната 1185 година, когато начело на Грузия за пръв път застанала жена – Тамар. Като цяло подобна стъпка било изключително необичайно явление за Европа през 12-ти век. Управлението на Тамар се свързва с разцвет на културата и желанието ѝ да построи манастир.

По това време Монголската империя се разширявала все повече и започнала да представлява реална опасност за Грузия. Ето защо Тамар решила да бъде построен манастир, но не обикновен, а изсечен от твърда скала. Освен това тя наредила да бъде построено и подземно светилище.

Кралицата била едва на 25 години, когато застанала начело на Грузия и била на трона само една година. Нейни противници я критикували за нейната възраст, както и пол. Въпреки това Тамар управлявала в продължение на 29 години. Ето защо воинът кралица все още е почитан от мнозина в Грузия.

Още за пещерния град и галерия може да намерите в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Била е на трона 1 година, но е управлявала 29 години?? Ето от къде Доган е взел пример, а за Дуковска и Михаела Лазарова- всички си знаем... Може ли статия за секса с грузински кралици в скален манастир- признайте си че е интересна тема!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мария, напиши една статия за секса в пещера.
2
0
 
4
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
Ами статията е писана от Мария Дуковска. Ти какво очакваш? Няма нейна статия без издънка.
1
0
 
11
 
! Отговори
питанка преди 10 години
"Кралицата била едва на 25 години, когато застанала начело на Грузия и била на трона само една година. Нейни противници я критикували за нейната възраст, както и пол. Въпреки това Тамар управлявала в продължение на 29 години."Може ли някой да ми помогне да разтълкуваме текста - как е била на трона САМО 1 година и в същото време е управлявала 29 ГОДИНи??? Може пък и аз да съм пропУЩИЛА нещо, ама наистина не схващам. :)