Чудатата ферма в сърцето на пустинята на Йордания

Вади Рум не е само пустиня, а място, където се раждат различни растения
23 апр 2014 08:16, Мария Дуковска
21
Чудатата ферма в сърцето на пустинята на Йордания
Снимка: dairyspecialistinrussia.blogspot

Чудесата на природата нямат край, но понякога с намесата на човешката ръка, се получава нещо наистина необикновено и същевременно полезно за хората.

В южната част на Йордания, почти на границата със Саудитска Арабия, се намира невероятното място Вади Рум. То е лабиринт от скали и други скални образувания, издигащи се на височина до 1759 м. Сред тях лъха уникално спокойствие, а гледките са просто зашеметяващи. Насред пустинята човек се чувства сякаш попаднал в друг свят – красив, мистичен и интересен.

Чудесата на Вади Рум обаче въобще не свършват с природните му дадености. Между скалистите исполини се крие най-голямата смесена ферма на Йордания – фермата Рум. Тя е създадена през 1986 г. и заема площ от 2000 хектара.

Изборът за място насред пустинята може да изглежда странен, но той има своето логично обяснение. Под него има води, които не само напояват растителността във фермата, но и захранват голяма част от жителите на пустинята.

Фермата Рум е специализирана в отглеждането на растителни продукти, зърнени храни и фураж, включително патладжани, зеле, смокини, нарове, картофи, тикви, домати и други зеленчуци. Културите се отглеждат с помощта на специални техники за напояване и метод на земеделие, за които се казва, че са били в употреба в древни времена от тези народи като древните египтяни и набатейци.

Вижте кадри от фермата в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такива "ниви" има и в САЩ - щат Тексас. Не съм бил там, но на карта на Гугъл се виждат отлично.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
:) Коя стопанска история, от Жак Натан ли?Някои от нас имат вредния навик да четат и архивни материали, и ежедневници отпреди 70-100 години, и икономически анализи, правени преди 1944 г. от наши икономисти, завършили образованието си в най-престижните западни университети.
16
0
 
2
 
! Отговори
ppq преди 9 години
за това положението при нас е като в пустиня. При тях в Йордания това не може да се случиdnes.bg/crime/2014/04/23/kradci-zadignaha-130-kokoshki-i-smeski-ot-pticeferma.223265
15
4
 
4
 
! Отговори
shegor преди 9 години
До АнонименПрочети малко стопанска история на България, преди 9. септември в България са действали стотици едри чифлици, които заедно с търговските банки са успявали да реализират продукцията си. Че градовете са приличали повече на села, това е ясно след 500 години османизъм, нормално е. Както може би знаете фундаменталният ислям не признава и толерира всяка форма на цивилизация. Четете преди да пишете. Ставате смешни.
14
0
 
13
 
! Отговори
"фотограф" преди 9 години
За сведение на коментиращите: - кралят на Йордания си пие - чая, с ОБИКНОВЕНИТЕ хора на улицата, без видимо присъствие на охрана, а нашите ЕЛИТ- управлявящи /крадци и разсипници/, демонстрират взаимно сближаване /все-едно, че някога са били разединени!?/, с кафета, пред десетки камери и рота охранители! И... резултата може да се види през прозореца, и - сравни със снимката!
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия ферми изчерпват толкова бързо подпочвените води заключени преди милиони години ,че тия страни скоро няма да имат вода за пиене.А дето пишат глупости как преди комунизма сме цъфтели и вържели- бедна аграрна страна с ниско ефективно земеделие на по 10-20 декара .Само си спомнете какво стана като върнаха земите в реални граници тук парче там парче ,не може да се обработва и да се прави модерно земеделие така.Затова се появиха и едрите арендатори.Така че по -леко
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народът ни става, моето момче, за много работи става, но от вън се плаща за извършване на геноцид в Бъглария.
11
1
 
35
 
! Отговори
Любака преди 9 години
Ей там хората от пустинята рай направиха, а ние тука от рая - пустиня направо.
10
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубава страна сме, ама народът ни за нищо не става!
9
9
 
25
 
! Отговори
Фактите преди 9 години
През 1928-1932 г. светът гладува, а в България има излишък от храни.В средата на 20-и век комунистите унищожават селското ни стопанство, което до онзи момент произвежда продукти, достатъчни за изхранването на население, два и половина пъти по-многобройно от българското. Създават се ТКЗС-та, които могат да съществуват само с държавни дотации. Започва вносът на някои хранителни стоки. "Внасяме" и пълчища ***.Днес *** ограбват малкото българска земеделска продукция. Ядем вносни ***.
8
2
 
20
 
! Отговори
До 8 преди 9 години
Ти съвсем не си луд.Когато Европа и САЩ са изнемогвали и гладували в страшната световна икономическа криза през периода 1928-1932 г., в България е имало излишък от храни.
7
7
 
5
 
! Отговори
до дедо Ташунко преди 9 години
Ти къв си бе *** ли не виждаш ли,че в коментар номер 4 съм написал същото:"При другите - от пустиня рай, при нас - от рай пустиня.".Нямаш грам мозък да измислиш две думи и крадеш ли бе мангус,за тва сме на тва дереже,смърт за такива като теб!!!!
6
2
 
19
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Хората там от пустиня са направили райска градина, а ние от райска градина успяхме да направим пустиня.
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Казвам им "Браво!" за тази ферма - ето, че когато се постарае, всеки народ може да печели средства за живот дори в пустинята.
4
2
 
26
 
! Отговори
изумен преди 9 години
При другите - от пустиня рай, при нас - от рай пустиня.
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 1С тази проклетия ДПС много лошо тръгнаха нещата!
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да си правят каквото искат само да не купуват наша земя с ислямските им фондации !
1
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България е дарена с естествени ферми ,но е проклета с калпави управници.