Езерото Миватн – домът на необикновените кратери

Псевдократери изпъстрят исландски местности
24 апр 2014 15:03, Мария Дуковска
2
Езерото Миватн – домът на необикновените кратери
Снимка: flickr

Кратерите могат да бъдат едновременно красиви, достолепни и плашещи места. Дори един вулкан да не е изригвал в продължение на десетки години, той продължава да бъде непредвидим, а близостта с него – да създава чувство на несигурност и неописуема тръпка.

Псевдократерите са „добрата“ версия на истинските вулканични кратери. Те изглеждат точно като тях, но всъщност се различават по редица неща. Тези отличителни земни форми са създадени, когато гореща лава е кръстосвала влажна земна повърхност като блато или езеро. Резултатът е бил експлозия на пара.

След „експлозията“ газовете пробили лавата и летящи отломки изградили псевдократерите, които изключително много наподобяват вулканичните кратери. Необичайните кратери всъщност са конуси, които се характеризират с липсата на „тунел“ от магма, който да свързва земята с повърхността.

Една от най-известните местности, в която могат да се видят редица псевдократери, е езерото Миватн, което се намира в Северна Исландия. Езерото било създадено преди 2300 година при силно базалтово изригване на лава. Името на Миватн буквално може да се преведе като „езерото на комарите“, тъй като през лятото районът се изпълва с множество насекоми.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте псевдократерите в Исландия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: вулканкратерИсландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари