Няма индикации за провал на летния сезон

Експерт: Лошото време не е причина туристите да провалят ваканцията си
4 юли 2014 21:22,
15
Няма индикации за провал на летния сезон
Снимка: Reuters, архив

Няма индикации за провал на летния сезон въпреки информацията за отменени резервации на туристи заради наводненията от миналата седмица. Активният сезон за това лятото у нас обаче се измества към месеците август и септември.

От туристическия бранш са категорични, че лошите климатични условия не могат да попречат на успешния сезон, но настояват държавата да предприеме мерки, така че да има адекватна реакция в случай на нови бедствия. Това казаха за Investor.bg представители на туристическия бранш.

Първоначалният отзвук от наводненията предизвика в Източна България проблеми с част от туристическите резервации и създаде притеснения за собствениците на хотели. Бяха отменени няколко големи групови резервации на туристи от Русия, като частично и други държави също поискаха анулиране или преместване на резервации за по-късен период.

„Трябва да имаме възможност да компенсираме дъждовните дни с допълнителни предложения за гостите, които да им осигурят пълноценна почивка. Разбира се, това означава и допълнителен ресурс“, каза Поли Карастоянова, председател на Национален борд по туризъм.

По нейни думи е необходимо това да стане държавна политика, за да не изпадаме в ситуации, при които не можем да реагираме. „Лошото време не е причина туристите да си тръгват и да провалят почивката си. Допълнителните предложения обаче изискват ресурс“, уточни тя. И допълни, че туризмът остава единствената индустрия, която продължава да бележи ръст в икономиката на страната, но той може да бъде запазен единствено с волята на управляващите.

По мнение на Румен Драганов, директор на Институт за анализи и оценки в туризма, обаче туристическият сезон протича изключително трудно. Той изтъкна, че неблагоприятните климатични условия през юни са отказали много българи да пътуват. Налице е силен спад от България, а и от съседните ни страни.

„На фона на продължаващата икономическа криза, на негативната информация, която излиза за Черноморския регион, има и спад и от основни европейски пазари“, коментира експертът. Неговата прогноза е, че тази година месеците август и септември ще са най-силни за туризма.

Опасенията на туроператорите за сериозен спад от руския и украинския пазар също не се оправдаха. Руският пазар остава номер едно за летния ни сезон, макар че се очаква делът на руските туристи това лято да е приблизително същият като миналата година.

Имаме с 16% повече записвания на украински туристи за лятото, успокои преди месец заместник-министър Бранимир Ботев. Още в началото на кризата в Украйна той заяви, че България ще посрещне не по-малко, а повече туристи от Украйна, тъй като почивката на украинците в Гърция или Турция би им излязла доста по-скъпо, а в същото време България е по-близка и достъпна дестинация.

Подобно мнение споделиха от индустрията преди месеци. Още тогава беше коментирано, че отливът на туристите от кримските курорти е напълно реален, защото туристите не обичат да ходят на размирни места. Затова е възможно украинците да се насочат към България, където обстановката е спокойна.

Повече икономически новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Румъния: Избягвайте българското Черноморие. Румънците бяха призовани да избягват българското Черноморие, съобщи Укринформ.Предупреждението е отправено от дипломатическата централа на северната ни съседка. Причината за официалното изявление е опасността туристите да се заразят с хепатит А заради скорошните наводнения в Североизточна България, пише в съобщението на министерството на външните работи, цитирано от ФокусГаньо ще връти бизнес лятото.
11
0
 
9
 
! Отговори
София преди 9 години
3-*** души ходим на море в Турция за около 1000-1200 лв макс, 7 нощувки, хотел 4* или 5* ако е на промоция, разбира се база All. Така е вече няколко години. НО!!! Викам си айде това лято ще идем на нашето море :))) И хоп, изненада! САмо спането за 7 нощувки за 3-мата ни излиза 440 лв в забутан семеен хотел, но с лъскав сайт. Е как да ида?!? Ами като сложа пътните от София? Ами джобните и храната за деня? Грубата ми сметка показва, че за море в БГ минимум 1500 лв и то с лишения....
10
1
 
7
 
! Отговори
созополски преди 9 години
Слабо е спор няма, ще караме зимата на хляб и сол
9
0
 
17
 
! Отговори
Селчо преди 9 години
Явно трябва да си яко поркан или нашмъркан за да ти хареса почивка на българското черноморие, за справка - английските туристи.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Експерт: Лошото време не е причина туристите да провалят ваканцията си" А експерта да не е на екстази :D
7
0
 
21
 
! Отговори
Дъртото Копиле преди 9 години
От 5 години ходя в Гърция и Турция на море. И таз година ще е тъй, няма да финансирам БГ мутрите по черноморието. Да се оправят с фирканите британци.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция ,обаче е пълна с българи, сърби,македонци,румънци
5
1
 
17
 
! Отговори
бизнесмян с W20RS преди 9 години
Къф провал на сизона вее. Пратил съм *** с татусите да ги фкарва у пътя,тез заблудени почиващи.
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По принцип по-малко хора е по-добре за останалите туристи - аз не обичам да ми е гъчкано. И друго: стига сте просили от държавата бе, да ви таковам и у БГ хотелиерите, само на готово чакате!
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бяхме се притеснили...
2
0
 
26
 
! Отговори
.................... преди 9 години
Имате записвания друг път,направете анализ на края на лятото ,времето е студено и хората заради тез мръсотии дето се вляха в морето ще помислят първо дали да идват да си купуват болести-аз лично не смятам
1
1
 
24
 
! Отговори
гражданин преди 9 години
Ходих на Китен от 24 06 - 01 07 14г Абе тая година времето не е както трябва.Малко хладно много духа вятър И в сравнение сдруги години няма хора малко са хората Ама така е като застроиха всичко де що има Откъде да доидат тези хора..