Какво не знаете за Африка

Интересни факти за втория по големина континент в света
Обновена: 16 авг 2014 17:54 | 16 авг 2014 17:54, Мария Дуковска
11
Какво не знаете за Африка
Снимка: Reuters
Какво изниква в съзнанието ви, когато чуете Африка? Далечни държави, чернокожи хора, племена със странни обичаи, савана, диви животни, сафари, екзотика? Всъщност, което и от тези неща да си помислихте, няма да сгрешите.

Африка е уникално място, чиято магия човек може да усети единствено, ако посети този неповторим континент.
Преди някой да се реши на тази стъпка обаче, хубаво е да се запознае с някои интересни факти за Африка. Те могат да провокират вашия авантюристичен дух и/или пък желанието ви да помагате на по-слабите.

1. Африка е вторият по големина континент, а площта му достига до около 22% от територията на света.

2. На територията на континента има 54 независими държави, включително спорната територия на Западна Сахара и околните островни нации.

3. В момента населението на Африка е около един милиард души. През последните 40 години се наблюдава истински бум при ражданията, което обяснява и факта, че средната възраст на населението на континента е сравнително ниска. В много африкански държави половината от населението все още не са достигнали 25-годишна възраст.

4. Африка заема най-централното място по отношение на координатна система в света.

5. Въпреки че в Африка живее около 16% от населението на света, една четвърт от езиците, които се говорят в света, могат да бъдат чути само в Африка.

6. Арабският, представен от различни диалекти, е най-широко разпространеният език в Африка. 170 милиона души говорят на този език и живеят главно в Северна Африка. В допълнение към арабския език на континента се говорят още 2000 езика.

7. Нигерия е най-гъсто населената страна в Африка. Населението на тази страна достига 145 милиона души. Втората най-многолюдната страна на територията на Африка е Египет - дом на повече от 76 милиона души.

8. Най-гъсто населен град в Африка е Кайро - столицата на Египет. Там живеят около 17 милиона души.

9. Най-голямата държава в Африка е Судан. Общата му площ е 2,5 милиона квадратни километра. Най-малката страна в Африка са Сейшелските острови, чиято обща площ е 453 квадратни километра.

10. Експерти са установили, че в Африка има най-малко 3000 основни етнически групи. Само в Нигерия има повече от 370 племена.

Останалите любопитни факти може да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До wertфакта че за теб арабска=мюсюлманска е достатъчен да ходиш да си почиваш и да не даваш мнения.. чети ***
7
6
 
1
 
! Отговори
v преди 9 години
пределно ясно е че безумните коментари по-долу ги пишат самите *** за да предизвикват полемики във тъпия си форум..ако някой бял мисли по тоя начин значи е по долу в еволюцията и от горилско ***
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пропуснали сте един факт-няма археол.факти открити там- защото черните нямат мозък за цивилизацияпитайте родени там- в южна африкачерните са мързеливидобре,че белите ги светнаха на цивилизован животкато са дошли там са ги научили на всичко
5
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Лала Те не са виновни ,че са черни, както ти си просто една късметлийка, и нищо повече, че си бяля/предполагам/. Има "бели" държави, където цветнокожи заемат високи обществени постове, печелят авторитет, имат успешни кариери и образование. Което отново доказва, че човек може да бъде истински черен само в душата си.
4
11
 
17
 
! Отговори
Аман преди 9 години
Хубав континент населен с МАЙМУНИ С претенции ,че са Хора. Не ги мразя.. Просто те не са ХОРА... факт могат само да се Размножават :)
3
0
 
27
 
! Отговори
wert преди 9 години
Судан вече не най-голямата държава в Африка - раздели се на арабска и християнска част. Алжир вече е най-глямата държава. Като се изреждат тези факти е нужво до се спомене, че в някои държави там процентът на заразените със СПИН е над 50.
2
3
 
40
 
! Отговори
Лала преди 9 години
Знам че в Африка живеят чернокожи дето като се докопат до Европа се оглеждат, разбират че са различни и понеже не могат да ни понасят започват да ни наричат расисти. Не ни понасят защо за тях черният цвят е нормален и защото мръсните бели отгоре на това са милиони години по-напред, имат учени и изследователи и научни открития а пък те само певци и атлети!!!!
1
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това което не знам за Африка не искам и да го знам.