Рибарите на кокили в Шри Ланка

Те са една от атракциите на островната държава
3 сеп 2014 09:18, Мария Дуковска
0
Рибарите на кокили в Шри Ланка
Снимка: Flickr

Едва ли има човек, който да е посетил Шри Ланка и да не е видял рибарите на кокили, позиционирани в близост до водата и чакащи търпеливо своя улов.

Този метод на риболов е уникален за азиатската страна, намираща се в Индийския океан. Рибарите седят на дървена пръчка със специално пригодена „седалка“ от друга пръчка.

Риболовните кокили се наричат „petta“ и се забиват в пясъка на няколко метра от морето. От тази висока позиция рибарите наблюдават рибите и виждат отлично кога те са се хванали на въдиците им.

Макар риболовът на кокили да изглежда примитивен и древен, това всъщност е скорошна традиция. Смята се, че този вид риболов е започнал по време на Втората световна война, когато недостигът на храна и пренаселените места за ловене на риба принудили някои мъже да потърсят алтернативно решение на проблема.

Първоначално те започнали с риболова, разполагайки се върху отломките на преобърнати кораби и самолети и чак след това някои решили да поставят кокили в кораловите рифове.

Уловът от този риболов обаче е малък. Ето защо тази практика едва ли ще продължи още дълго, освен като туристическа атракция.

Опустошителното цунами през 2004-та година завинаги променя брега на Шри Ланка и намалява достъпа до ловене на риба с кокили. Освен това риболовът спира изцяло по време на годишните мусони.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте рибарите с кокили в Шри Ланка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари