Какво не знаете за Хондурас

Интересни факти за една от най-бедните страни в света
Обновена: 11 сеп 2014 10:53 | 11 сеп 2014 10:50, Мария Дуковска
4
Какво не знаете за Хондурас
Снимка: архив, Reuters

Хондурас е малка красива страна с дълга история, с величествени пирамиди от времето на маите, добре запазени гори и голямо разнообразие от диви животни.

Тя граничи с Никарагуа, Салвадор и Гватемала, а бреговете ѝ се мият от Тихия океан и Карибско море.

Хондурас е и една от най-бедните страни в света. Тя е разположена в Централна Америка и може би не е една от най-подходящите туристически дестинации. Прочетете по-надолу и ще разберете защо:

1. В древни времена индианците са населявали територията на днешен Хондурас. Страната е един от най-големите центрове на маите. Въпреки това, през 6-ти век (по неизвестни причини) маите напускат района и се преместват в Мексико.

2. Останките от древната империя на маите са основната атракция на Хондурас. Копан е най-старият град в страната. В Копан е запазена Майската пирамида.

3. Тегусигалпа е столицата (от 1880 година насам) и най-големият град в Хондурас. Намира се в централната част на страната и е основан от испанските конкистадори през 1578 година. В града живеят около 1 700 000 души, като всички участват в провеждащите се каранавали в Тегусигалпа. Столицата е основен икономически, индустриален и културен център в страната.

4. В Тегусигалпа се намира едно от най-опасните летища в света. Местоположението на пистата, близо до планината, прави трудно излитането и кацането. Също така пистата тук е една от най-кратките в света.

5. Хондурас е страна на бананите. Подходящият климат и упоритата работа на местните хора нареждат държавата на второ място по износ на банани в света.

6. Територията на Хондурас е обитавана от огромен брой диви животни, заради малобройното население на страната. Ако искате да видите диви животни в естествената им среда, Хондурас е много подходящо място.

Останалите любопитни факти за Хондурас прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
6
 
! Отговори
Васил преди 9 години
Преди 2 години бях в Тегуцигалпа. Летището е наистина малко. В превод Тегуцигалпа означава - сребърни хълмове - та между едни високи баири има тясна къса писта - кацането е приключение. Има голямо и хубаво летище но то е американска военна база. Страната е много бедна, има висока престъпност но природата е прекрасна. За мен те са пример какви безобразия правят американците по света.
2
2
 
4
 
! Отговори
Подуенец преди 9 години
До"1. Че отивай там, кой те е спрял,***...
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
E аз знам те това : Скъпа лап***ш го и казваш Хонолулу,тя така и направила но забравила какво да каже.Помислила и си казала май беше ХОНДУРАСсс..