Самотният фар на Стромболичио

Туристите могат да му се радват само отдалече
17 сеп 2014 08:05, Мария Дуковска
4
Самотният фар на Стромболичио
Снимка: Flickr

Стромболичио или малкият Стромболи, както още е известен, е малък остров от вулканичен произход. Той е разположен на около два километра североизточно от остров Стромболи в Тиренско море, близо до Италия.

Тази природна даденост се издига на 50 метра над океана и се състои от твърд базалт, устойчив на ерозия. Общата площ на Стромболичио пък се равнява на около 300 квадратни метра. Интересното за малкия остров е, че е създаден от същата геоложка платформа, както Стромболи.

Това дава основание да се смята, че един и същи вулкан е изградил както големия, така и доста по-малкия остров. Изригванията са прекъснали преди 200 000 години, като вулканичната дейност се е изместила на около три километра югозападно.

През 1920 година на върха на Стромболичио се изгражда фар, до който се стига благодарение на специално стълбище с 200 стъпала. За известно време малкият вулканичен остров и самотният фар се превръщат в популярна туристическа атракция.

През 1991 година обаче островът е обявен за природен резерват и на туристите било забранено да се качват на него. В момента единствената възможност човек да види фара на Стромболичио, е като обиколи с лодка около острова.

С помощта на забраната се цели да се запазят някои редки видове от флората и фауната, за които малкото островче е дом. Bassia Saxicola, например, е застрашено цвете, изложено на риск. Podarcis raffonei пък е рядък вид гущер, за който също съществува опасност от изчезване.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте самотния фар на Стромболичио.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: италияфарСтромболичио
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
ГУНЧО преди 9 години
ГОЛЯМ ДЪНГАЛАК СЪМ , КАК НЕ НАУЧИХ ТОЛКОВА ГОДИНИ ,ЧЕ ИТАЛИЯ Е НА ОКЕАН - *** СЪМ И ТАКЪВ ЩЕ СИ ОТИДА ОТ ТОЯ МОДЕРЕН СВЯТ ! НЯКОЙ МОЖЕ ДА МЕ ОБОРИ ,ЧЕ ВСЕ ПАК СРЕДИЗЕМНО МОРЕ Е ЧАСТ ОТ СВЕТОВНИЯ ОКЕАН ,НО ТОВА Е ФИЛОСОФСКА РАБОТА ,НЕ Е ЗА *** ГЛАВИ !
2
0
 
2
 
! Отговори
!!!! преди 9 години
Стига преписвахте от други сайтове, ей...
1
0
 
4
 
! Отговори
Крузо Робинзонов преди 9 години
Ццццц,как не се е заселил там някой нашенец,ей тъй незаконно.