Островът Света Елена

Той е последният дом на Наполеон
24 окт 2014 22:44, Теодора Драгоева
0
Островът Света Елена
Снимка: oceanwide-expeditions.com

Някъде в южната част на Атлантическия океан се намира отдалеченият остров Света Елена. Той е британска отвъдморска територия и се намира на 1950 километра западно от югозападното крайбрежие на Африка. Най-близката суша до него е остров Асенсион, с който обаче ги разделят малко повече от 1000 километра.

Най-отдалеченият населен остров в света Тристан да Куня пък се намира на 2100 южно от Света Елена.
Света Елена бил необитаем, докато не го откриват португалци през 1502 година.

През 17-и век островът се превръща в гарнизон на британците, а дълго време е имал и важната роля да бъде междинна спирка за корабите, плаващи до Европа от Азия или Южна Африка. Неговото значение отслабва след построяването на Суецкия канал през 1869 година.

Най-известният жител на Света Елена е не кой да е, а самият Наполеон Бонапарт. Той бил заточен на това място от британците през 1815 година и живял там до смъртта си през 1821 година. Именно този факт е примамлив за туристите, които решават да посетят това изключително отдалечено и самотно място в Атлантическия океан.

По последно преброяване от 2008 година на територията на Света Елена живеят 4255 души. Столицата на острова се нарича Джеймстаун. Неговата архитектура е доста интересна. Градът има дълги и криволичещи улички, и е гъсто населен. Храсти и дървета красят някои от ъглите на улиците. Околният терен е груб и стръмен и често свлачища увреждат някои от сградите.

Стълбата на Яков е една от забележителностите в Света Елена, която има общо 699 стъпала. Тя била построена през 1829 година, за да свърже Джеймстаун с бившата крепост Ladder Hill. Туристическите атракции на острова включват и две от резиденциите, в които е живял Наполеон до смъртта си.
 

Влезте в галерията на Tialoto.bg и се насладете на очарованието на отдалечения остров Света Елена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари